Преполовљен број приватизација у свијету

У свету је прошле године забиљежен нагли пад приватизација, а број трансакција преполовљен је у поређењу са 2010. годином. Овако драстичан пад посљедица је одлуке многих влада да одложе распродају државне имовине за нека боља времена због лоших тржишних услова, пише лондонски дневник „Фајненшл Тајмс”. Приходи од приватизације 2011. године су опали за 56 одсто […]

понедељак, август 13, 2012 / 23:08

У свету је прошле године забиљежен нагли пад приватизација, а број трансакција преполовљен је у поређењу са 2010. годином.

Овако драстичан пад посљедица је одлуке многих влада да одложе распродају државне имовине за нека боља времена због лоших тржишних услова, пише лондонски дневник „Фајненшл Тајмс”.

Приходи од приватизације 2011. године су опали за 56 одсто на 94,4 милијарди долара, са рекордних 213,6 милијарди у 2010. години.

Највећа трансакција приватизације била је продаја акција осигуравајуће компаније АИГ у мају 2011. године, када је удио државе у тој корпорацији смањен са 92 на 77 процената. САД су захваљујући тој продаји избиле на треће мјесто на листи најактивнијих земаља у приватизацији.

Кина је лане задржала прву позицију међу земљама које приватизују активу, са приходима од 14,2 милијарде долара од 19 трансакција. За Кином слиједе Аустралија, САД, Русија и Ирска.

Највећа приватизација у прошлој години требало је да буде продаја 30 одсто националне лутрије Шпаније, али је аукција одложена само неколико дана прије заказаног датума.

Русија је за 2012. годину најавила значајну приватизацију државне активе. Влада у Кремљу намерава да прода државне пакете акција у компанијама као што су Руске жељезнице, Сбербанка, Роснано, Аерофлот, Росњефт и другим, очекујући од реализације 450 милијарди рубаља (око 14 милијарди долара).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *