Преминуо Нил Армстронг

Први човјек који је крочио на Мјесец, легендарни амерички астронаут Нил Армстронг, преминуо је у 83. години од компликација послије операције на срцу која је урађена прије три недеље, јавили су амерички медији. Почетком августа Армстронг је допремљен у болницу у Охају ради кардиолошког прегледа и након што су установљени незадовољавајући резултати, подвргнут је операцији […]

недеља, август 26, 2012 / 09:45

Први човјек који је крочио на Мјесец, легендарни амерички астронаут Нил Армстронг, преминуо је у 83. години од компликација послије операције на срцу која је урађена прије три недеље, јавили су амерички медији.

Почетком августа Армстронг је допремљен у болницу у Охају ради кардиолошког прегледа и након што су установљени незадовољавајући резултати, подвргнут је операцији уграђивања „бај паса”.

Два дана прије операције, 5. августа, Армстронг је прославио 82. рођендан.

Јула 1969. године Армстронг је био на челу посаде космичког брода „Аполо 11”, чији је главни задатак био прво искрцавање на Месец. Он је 20. јула био први човјек који је ступио на површину јединог природног сателита Земље.

У историју је ушла реченица коју је том приликом изговорио да је то „мали корак за човјека, али џиновски скок за читаво човјечанство”.

Армстронг и Едвин Олдрин провели су на Мјесецу два и по сата.

Убрзо потом је напустио НАСА и постао професор на Универзитету у Синсинатију, гдје је живио са супругом Керол, наводи Ројтерс.

За тај лет Армстронг је био награђен медаљом за изузетне заслуге НАСА, а добио је и предсједничку медаљу Слободе и Златну медаљу Конгреса – двије највише националне награде у САД.

Занимљиво је да постоје многобројне теорије које оспоравају Американцима да су се уопште спустили на Мјецец, и које тврде да је све изрежирано у америчкој пустињи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *