Преминуо џез пијаниста Дејв Брубек

Чувени амерички џез музичар, пијаниста Дејв Брубек који је одсудно утицао на развој џез музике и стекао свјетску славу изводећи композиције попут „Тejк фајв“ и „Блу Рондо а ла Турк“, преминуо је данас у 92. години. Брубек, кога је америчка конгресна библиотека због његовог креативног доприноса умјетности прогласила "живом легендом", умро је јутрос у болници […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 13:19

Чувени амерички џез музичар, пијаниста Дејв Брубек који је одсудно утицао на развој џез музике и стекао свјетску славу изводећи композиције попут „Тejк фајв“ и „Блу Рондо а ла Турк“, преминуо је данас у 92. години.

Брубек, кога је америчка конгресна библиотека због његовог креативног доприноса умјетности прогласила "живом легендом", умро је јутрос у болници у градићу Норволк у савезној држави Конектикат од инфаркта, само један дан прије свог 92. рођендана, пренијели су амерички медији.

Током цијеле каријере Брубек се опирао конвенцијама које су наметане џез музици. У својом композицијама користио је неуобичајене промјене тактова, контраритмове, метрику и тоналитете.

Са својим квартетом, 50-их и 60-их година прошлог века постигао је славу до тада готово незамисливу за извођаче џеза, продавши на милионе албума.

Албум Дејв Брубек квартета "Тајм аут", из 1959. године, који је брзо достигао платинасти тираж, био је значајан због иновативне, неуобичајене промена тактова, што је био резултат Брубековог образовања као класичног пијанисте.

Композиција "Тејк Фајв" са тог албума, једина чији аутор није био Брубек већ саксофониста квартета Пол Десмонд, најпродаванији је џез сингл свих времена.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *