Преминули Карађорђевићи могу на Опленац

Влада Србије одобрила је пренос посмртних остатака чланова краљевске породице Карађорђевића на Опленац а организациони одбор водиће предсједник Србије Томислав Николић. Посмртни остаци чланова породице Карађорђевић у породичну крипту Цркве светог Ђорђа на Опленцу биће пренијети 6. октобра ове године, саопштила је данас принцеза Јелисавета Карађорђевић, ћерка кнеза Павла. Она је додала да ће протокол […]

субота, септембар 8, 2012 / 21:17

Влада Србије одобрила је пренос посмртних остатака чланова краљевске породице Карађорђевића на Опленац а организациони одбор водиће предсједник Србије Томислав Николић.

Посмртни остаци чланова породице Карађорђевић у породичну крипту Цркве светог Ђорђа на Опленцу биће пренијети 6. октобра ове године, саопштила је данас принцеза Јелисавета Карађорђевић, ћерка кнеза Павла.

Она је додала да ће протокол преноса посмртних остатака одредити Влада Србије, као и све државничке почасти коју припадају једном шефу државе као што је био намјесник кнез Павле Карађорђевић.

Влада Србије одобрила је данас пренос посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића из Лозане на Опленац у крипту Цркве светог Ђорђа и за предсједника организациононог одбора именовала предсједника Србије Томислава Николића.

Члан Крунског савјета Драгомир Ацовић поздравио одлуку Владе Србије истичући да је то добра вијест и дуго очекивана одлука.

Ацовић је у изјави за Танјуг подсјетио и да се посмртни остаци још неколико чланова краљевске династије налазе ван земље – остаци краља Петра налазе у цркви у Чикагу, а краљице Марије на краљевском гробљу у Виндзору.

Краљица Александра сахрањена је на краљевском гробљу Татој крај Атине, а краљевић Андреј у Калифорнији, рекао је Ацовић.

Породици Карађорђевић, која је владала Србијом до избијања Другог свјетског рата, током комунистичке владавине, био је забрањен повратак у матичну државу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *