Премијерки и министрима мањи додатак на минули рад, плате остају исте

Премијерка и министри од сад имају мање плате. Након што су примања смањили буџетским корисницима није им преостало ништа друго него да то посебном одлуком ураде и сами себи.

четвртак, јануар 26, 2017 / 06:13

Премијерка и министри од сад имају мање плате. Након што су примања смањили буџетским корисницима није им преостало ништа друго него да то посебном одлуком ураде и сами себи.

Основна плата министра остаје иста – 3000 марака – али се смањује додатак на минули рад. Тако ће на примјер министар са 30 година радног стажа имати плату мању за 150 марака. До сад је, на минули рад, добијао 15 одсто плате. Посљедњим измјенама изгубио је трећину досадашњег износа – па ће тако на плату од 3000 марака, умјесто досадашњих 450, добијати додатних 300 на основну плату. Жељка Цвијановић и даље има основну плату од 4000 марака. Колико јој је умањено по основу минулог рада неће да открије.

“Ја имам пуно радног стажа па већ и по минулом раду ћу имати значајна снижења, смањења. За оне који су млади до 25 година то се не осјети, али за нас старије то ће се осјетити вјероватно”, каже Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС

Међу њима је свакакао и Стево Мирјанић, најстарији министар у Влади који је још ’71 почео да ради па тако и са 46 година радног стажа – исто има умањење од 150 марака. Као најмлађи министар са најмање година стажа Златану Клокићу примања су умањена за 42 марке. Миленко Савановић који има 36 година стажа има своју рачуницу.

“Па добро… негдје мислим да је умањено око 200 марака”, истиче Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади РС.

Са друге стране, судијама и тужиоцима због минулог рада неће бити смањене плате. Ни послије апела министра правде Антона Касиповића носиоци правосудних функција очигледно се нису ни трзнули. И даље их штити Устав који каже да им се примања не могу умањити.

“Иницијатива од стране удружења судија и удружења тужилаца РС није била након овог апела министра правде да се и ове категорије запослених у РС који примају плате из буџета РС изједначе са свим запосленим који примају плате из буџета није дошла”, рекао је Слободан Зец, помоћник министра правде у Влади РС.

Како било, смањење плата министрима је и више него симболично. Ако су већ слиједили раднике по питању минулог рада, а пошто су им плате уређене посебним прописом могли су, осим те ставке, да промјене и неку бројку на самој плати па, самим тим, да на дјелу покажу како би заиста требало да изгледа прича о солидарности и штедњи. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *