Премијерка: Више враћамо дугова, него што узимамо

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је у прва три мјесеца рада Владе Републике Српске задржан тренд да се враћа више дуга него што се задужује, тако да је враћено 145 милиона КМ, а узето је 90 милиона КМ. Она је истакла да је Република Српска први пут самостално добила кредитни рејтинг који […]

понедељак, април 6, 2015 / 09:52

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је у прва три мјесеца рада Владе Републике Српске задржан тренд да се враћа више дуга него што се задужује, тако да је враћено 145 милиона КМ, а узето је 90 милиона КМ.

Она је истакла да је Република Српска први пут самостално добила кредитни рејтинг који је потребан за заузимање позиције на међународном финансијском тржишту, али и приступ према инвеститорима.

Цвијановићева је за "Глас Српске" рекла да је Влада Српске, која биљежи 100 дана рада, у предности у односу на Владу Федерације БиХ и Савјет министара БиХ, који су тек формирани, наводећи да је Српска прошле године усвојила Економску политику и буџет за ову годину, да је почетком ове године упутила и први сет реформских закона у парламентарну процедуру, те да се увелико ради и на осталим законима.

Осврћући се на однос према Влади ФБиХ и Савјету министара БиХ, Цвијановићева је рекла да ће Влада Републике Српске сарађивати са свима који уважавају уставне надлежности Српске, разумију потребу партнерства у провођењу реформских процеса, као и важност истинске координације активности засноване на уставним надлежностима сваког нивоа власти у провођењу европске агенде.

"Ако парламентарна већина на нивоу БиХ, у којој из Републике Српске учествују СДС, ПДП и НДП, настави да дерогира или блокира одлуке институција Републике Српске или ако се крене у наметање рјешења која су неуставна, штетна и опасна по Српску, онда је наш одговор да у Влади Српске неће имати саговорника, а камоли партнера и да ће своје политичке дугове према бошњачким партијама и странцима морати да отплаћују сами, а не преко леђа грађана Српске", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је неприхватљива блокада новца Свјетске банке за буџет Републике Српске у парламенту БиХ или приједлог новог механизма координације, који је дао предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Говорећи о 100 дана рада Владе Српске, Цвијановићева је рекла да се сетом реформских закона ствара амбијент за боље пословање привреде, запошљавање и инвестиције, те да се спремају нове мјере подршке реалном сектору.

"Истовремено, очекујемо и видљивију борбу против сиве економије и увођење више реда у систем плаћања обавеза кроз јачање контролних органа, првенствено Пореске управе и Инспектората", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се уз први сет закона, који је већ у форми нацрта прошао парламентарну процедуру, припрема и нови закон о стечајном поступку, којим ће бити створене претпоставке да стечај не буде само пут у ликвидацију, "већ у нови живот предузећа кроз реорганизацију".

Премијер Српске истакла је да ће у овој години бити реализовано низ мјера које иду у прилог успостављању оптималног пореског оптерећења и увођења стимулативних мјера за повећање конкурентности привредних субјеката.

Према њеним ријечима, у тврдњи да ће неке реформске политике бити рестриктивне или непопуларне нема ничег фаталистичког.

"Оне су непопуларне зато што ће се односити на строжи приступ у сузбијању рада на црно, контроле уплате и обрачуна пореза и доприноса преиспитивање валидности основа за кориснике одређених права и накнада и низ других ствари које наилазе на отпор, иако сви знају да су у функцији увођења реда и дисциплине", наглашава Цвијановићева.

Она истиче да се Влада континуирано бави питањем борбе против криминала и корупције и јачањем институционалног оквира за унапређење те борбе, али да опозиција ову тему користи "јер је питка и зато што је створена накарадна пракса да у јавности можете да причате шта хоћете, а да не сносите одговорност за јавно изречену ријеч".

Цвијановићева истиче да је подршка ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању позитивна порука.

"Али, ништа то не вриједи ако немате систем координације у којем сваки ниво власти испуњава своје обавезе у складу са сопстевним уставним капацитетом, ако немате механизам за усаглашавање и формулисање ставова на унутрашњем плану прије него што буду саопштени ЕУ или ако немате инклузиван међуинституционални механизам за разрјешавање спорова у вези са надлежности између различитих нивоа власти", наглашава премијер Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Mojne ti meni više te šuplje…

  Recite vi nama neukima, kako ste vi uspjeli za više od decenije vladanja u kLontinuitetu od gotovine napraviti veresiju?!
  U kojim ste vi to školama izučili da se tako vlada državom?!

 2. To je prava istina o javnom dugu. Udio javnog duga u BDP-u konstantno opada. Razlog u povećanju ukupnog duga je u povećanju zaduženja javnih preduzeća (Autoputevi, IRB, fondovi…) u cilju razvojnih projekata.

  Opozicija i onaj Vaskovic svake godine prde samo sto nije slom, a vec 9 godina kako je SNSD na vlasti nije dovedena u pitanje bila isplata plata, penzija i drugih obaveza.

 3. „…или ако немате инклузиван међуинституционални механизам за разрјешавање спорова…“

  inkluzivan (nl. inclusivus)
  uključan, koji uključuje, koji sadrži u sebi, koji obuhvata sobom, koji se podrazumeva, zaključan; pril. inkluzive uključno, uključujući.

  Мислим, шта значи „инклузиван међуинституционални механизам за разрјешавање спорова“?

  Може ли неко да пита ову „премијерку“?

 4. sasa75

  Razlog u povećanju ukupnog duga je u povećanju zaduženja javnih preduzeća (Autoputevi, IRB, fondovi…) u cilju razvojnih projekata.
  ——————————

  Основни циљ и мотив сваког тзв.развојног пројекта је прије свега како и за колико да из њега изађе ОЛОШ богатији за још које милионче или пар стотина хиљада.Како да се намакне паразитима и гласачкој војсци ничим зарађене енормне плате.

  То што су пензије цркавице од 300 км, што свако ко успије побјећи одавде доживљава то као лото премију, што су борци и инвалиди незбринути ни након 20г, што све чешће дижу руку на себе,
  што омладина тумара ко гуске у магли незнајући шта их чека сутра…,то је за вас стабилан систем и редовна исплата пензија.

  О Бобарима, Вучетићима, Радишићима, Бирачима…,да се и не говори, о капацитетима наставнице енглеског такође да се и не говори…
  ————————-
  „Према њеним ријечима, у тврдњи да ће неке реформске политике бити рестриктивне или непопуларне нема ничег фаталистичког“.

  Шта ће бити рестриктивно и непопуларно???
  Подићи ћете цијене струје, воде, комуналија, још само и ваздух да почнете наплаћивати и то је то.Тихо ћете се радовати савком умрлом пензионеру, нерођеном дјетету, сваком одласку са овог простора…, по оној да „рудоњи остане сва ливада“.
  То је све ваше умијеће.

 5. Vlada bi morala redovnije obavještavati javnost o odnosu vraćenih/uzetih kredita. Baš kao što je svako novo zaduženje redovna udarna vijest, pažnju treba posvetiti i isplatama po tom osnovu.

 6. Da vlada želi da izvjesti o dugu to bi učinila u izvještaju o izvršenju budžeta. No tamo stoji da su dugovi „stari“ i „investicioni“. E kad pogledate otplatni plan nađete da 40% godišnje rate čini MMF, a vlada će ga i opet ugovoriti, jer druge nema.
  Što se tiče rejtinga neka ste ga naručili i dobili. Ali bi bilo lijepo i da ga pročitate. U njemu lijepo piše da ste dostigli plafon u zaduživanju i da prostora nema.
  Inače još 2006. godine rejting je bio za jedan stepen boli – B2, a sada je B3.;)

 7. Ово ништа не ваља.

  Још увијек није касно, до нас је у Српској.

  Треба подвући црту, нажалост то је немогуће због два (не) намјерно непомирљива пола.

  О привреди причају људи који су читав живот на буџету,синдикат и не постоји, борачка разједињена………….

  Стално ЗОРА моли да се сједа, избори су прошли, да се види шта имамо од природних ресурса, које су то стратешке привредне гране са јасном перспективом у наредним годинама и деценијама, наравно прилагођене ресурсима, како прилагодити школство да имамо стручну радну снагу за те гране привреде……………

  Какви споразуми о стабилизацији и придруживању у оваквој политичкој и (не)моралној ситуацији,нема нама среће док се ми поново не ујединимо у Српској око јасне приче и наравно хитно постигнемо историјски договор са Федерацијом.

  Тада споразум може помоћи, овако ћемо остати на препуцавању и на кашикицу живјети још пар година док нам увозни лобији у спрези са политичарима и дијелом страних ментора не узме последњу марку и преостале природне ресурсе.

 8. Ово ништа не ваља.

  Још увијек није касно, до нас је у Српској.

  Треба подвући црту, нажалост то је немогуће због два (не) намјерно непомирљива пола.

  О привреди причају људи који су читав живот на буџету,синдикат и не постоји, борачка разједињена………….

  Стално ЗОРА моли да се сједа, избори су прошли, да се види шта имамо од природних ресурса, које су то стратешке привредне гране са јасном перспективом у наредним годинама и деценијама, наравно прилагођене ресурсима, како прилагодити школство да имамо стручну радну снагу за те гране привреде……………

  Какви споразуми о стабилизацији и придруживању у оваквој политичкој и (не)моралној ситуацији,нема нама среће док се ми поново не ујединимо у Српској око јасне приче и наравно хитно постигнемо историјски договор са Федерацијом.

  Тада споразум може помоћи, овако ћемо остати на препуцавању и на кашикицу живјети још пар година док нам увозни лобији у спрези са политичарима и дијелом страних ментора не узме последњу марку и преостале природне ресурсе.

 9. Па то што су вратили, они су и задужили. А што се тиче развојних пројеката, ваљда видите, све пуца од развоја.

 10. Problem je što više nema zaduživanja.Bar ne kod relevantnih međunarodnih finansijskih institucija.Na naplatu dolaze mnogi pogrešni potezi.Kada je bilo para nikoga nisu htjeli slušati.Trošili se i kapom i šakom.Sada je neko drugi kriv.Naš narod kaže možeš kako hoćeš,ali ne možeš dokle hoćeš.

 11. У коментарима видим само оправдано незадовољство.

  Пошто сам сигуран да ова влада, ни тзв. савез нема јасан програм, да је то све шупља прича и политиканство, ЗОРА предлаже да се сједа заједно са струком, прихвати наш, или сличан пројекат развоја стратешких грана привреде за које имамо још увијек добре ресурсе и да се крене.

  Питам стручне коментаторе имају ли неки други приједлог?

  Подвучена црта,потпис животом гарантован од водећих људи, невиђена дисциплина, гиљотина прописа, отпис ненаплативих дугова(осим „БИЗМИСМЕНИМА“) и правац у прву праву послератну обнову, то је наш став.

 12. A koliko vlada RS više otima od naroda prirodnih resursa – rudnika i reka i daje stranom okupatoru više nego što sama elektroprivreda gradi sama hidroelektrana! Vlada kaže nama ne trebaju elektrane, na treba nam električna energija pa zato dajemo Drinu stranom okupatoru. Kad strani okupator jednmom zaosedne naše rudnike i reke kao obnovljive i večne izvore energije više ih nikad niko ni za 100 godina neće moće oterati sa Drine.
  Vlada se igra životom i opsankom srpskog naroda, stavljajući na kocku život u sudbinu čitavog nardoa.
  IZDAJA, STOP IZDAJNICIMA!
  NAROD MORA SMOĆI SNAGE DA ZAUSTAVI IZDAJNIKE KOJI UVODE OKUPACIJU, KOJI NAROD UVODE U KONC LOGOR EVROSKE UNIJE.
  NAROD MORA ZAUSAVITI LIBERALIZACIJU TRŽIŠTE ELEKRIČNE ENERGIJE. TO JE JEDNIO JOŠ OD PRIVREDE ŠTO JE OSTALO.
  SVE DRUGO VLAST JE SRUŠILA U PRIVATIZACIJI!

 13. остао без фабрике,

  ако дамо ресурсе ми ћемо одавде без рата нестати за педесет година.

  Концесију(националну издају) средње Дрине Италијанима не може извршити наша влада због међудржавне границе, сад је то у рукама Босића, Иванића, Шаровића и остале српске већине у Сарајеву, наравно у договору са својим коалиционим партнерима из Федерације.

  Оно што нажалост може ова влада је БУК-БИЈЕЛА, или горња Дрина.

  ЗОРА и еколози ће све бранити и за све имамо 100% оправдање,добро рамислите сви који овдје радите за своје партије, наравно и слободни стријелци који овдје коментаришу, или посјећују овај портал, да ли вриједи ишта радити прије него се све економски и еколошки не провјери.

  Да сте зли људи, ако имате дјецу која овдје живе треба ставити прст на чело, „трипут мјери, једном сијеци“ што рекао наш народ.

  Шта смета све преиспитати, наравно без политичара, само струка, па на теразије олакшавајуће и отежавајуће околности, зар не?

  Ево око СУТЈЕСКУ се стручно доказало да је студија изводљивости фалсификат, то ће се доказати и за САНУ.

  Значи ко хоће поштено имају људи, видјећемо од геолошких до правних и еколошких питања.

  Погледајте кањон УГРА и шта говна направише, то нека нам је свима за наук.

  Ону Божију љепоту природа је стварала вијековима, КУЛАЦИ је уништише за шест мјесеци, мајку им јебем.

 14. остао без фабрике,

  можеш ти много боље, шта има да помињем било шта кад је наш став јасан.

  ЗАУСТАВЉАЊЕ СВИХ КОНЦЕСИЈА НА ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ И ЊИХОВО ПРЕИСПИТИВАЊЕ.

  Читао си професоре ваљда нашу декларацију на сајту ЗОРЕ,била ти је и овдје објављена као проглас,мени је драго да још неко о томе говори и пише, ваљда смо по томе на истој страни.

  Ваљда би требао питати све друге партије(власти и опозиције)што о томе ћуте, погрешној адреси постављаш питање.

 15. zar nije tvoj koalicioni partner ministar energetike Đokić rekao na Puslu, mi imamo viška struje, ne treba na više. Moramo dovoditi strane investitore nećemo valjda biti pusto ostrvo. Da oni će sebi graditi elekrena i pordavati svoju struju, ako bude i nama trebalo i mi ćemo od njih kupovati. I na sve to se cinično smejao narodu u lice.
  To je ludilo režima.

 16. Сад си претјерао.

  Али ево, да је мој коалициони партнер Ђокић, или било ко из те коалиције, ја би сад био неко мудо у нашој власти,наравно да би се већ за ових пар мјесеци видјели резултати онога за шта смо ја и ЗОРА преузели одговорност,знаш ти то добро.

  Исто тако да сам са савезом, онда би био неко мудо у Сарајеву, или на Сарајевско-романиској регији јер су ту апсолутна власт.

  Баш не можеш поднијети да неко осим што има програм, има став и карактер.

  Значи, са нама се може о рализацији нашег програма свака партија у Српској договорити, али резултат има да буде у задатом року, зашто неко неће да нормално живимо питај њих.

  Јебига, ја хоћу ти да помогнем, ти опет по старом, мислим да нешто није у реду са тобом, не би рекао да је зла намјера, зар не?

 17. Eh, šta ova lupeta pa ovo je strašno. Pa ovo nije bilo ni u vrijeme Gebelsa, toliko laži, neistina, neznanja, konstrukcije, opravdanja,zna i ptica na grani da novca nema, da je pitanje dana kada će budžet u kolaps ako nebude kakvih novih kredita iz inostranstva.javna preduzeća nemogu više finansirati isplatu penzija, plata, i drugih troškova. Zašto draga gospođa ne priča šta je sa parama Bobar banke, Balkan-Investment banke, Birač, Terma-Gacko, Boska, itd…Bože sačuvaj narode..

 18. DUGOVI JEDOG NARODA KOJE IMA PREMA ZAPADNIM ZELANAŠIMA U BEZVRIJENDOM NOVCU – FEDERALNIH REZERVI, SAMO ZNAČE DA SE NAROD NAVIKAO NA PARAZITZAM, NA NERAD, DA JE MNOGO ONIH KOJI PRIČAI A NA RADE I ZA TO PRIMAJU PLATA A MALO ONIH KOJI RADE I STVARAJU.
  TO JE ZATO ŠTO JE VLAST SRUŠILA PRIVEDE, GURNULA NAROD DIJELOM U SIROMAŠTVO A DIJELOM U PARAZITIZAM.
  ZADUŽIVANJE ZA BUDŽETEKA PLATE JE NAJBOLJI NAČIN IZMIRANJA NARODA.
  ZNAČI SADA BUDŽETLIJE TROŠE PARE BUDUĆIH GENERACIJA, I TO IMAJU 1400 KM PROSJEK PLATU. BUDŽTELIJE DALI STE SVESNI DA STE POBILI NAROD?

 19. Krediti, zaduživanje država i naroda su najveća obmana, podvala, samozavaravanje, i najviši oblik IZDAJE naroda.
  Ako narod i država ne mogu da se izdržavaju bez kredite ne mogu da žive od stvog rada a ne da dižu kredite za penzije i plate onda nikako ne može ni da vraća one kredite koje uzima sa kamatama. To je potpuno ludački.
  Dići ćemo kredite isplatićemo budžetlijama plate a indirektno preko njih i panzije, pa ćemo tako obmanjivati narod da još nekako preživljavama a ne moramo ništa da radio, proizvodimo i izvozimo.
  STOP KREDITIMA MMF-a! Oni su zločin i izdaja. A izdaja je najviši oblik nemorala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *