Премијерка: Поплава погодила 58 одсто становника и 40 одсто територије

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је недавним поплавама погођено 58 одсто укупног становништва Српске и 40 одсто њене територије. Она је истакла да је уништено најмање 60 одсто сточног фонда, да су многи објекти непоправљиво страдали и да ће морати да буду срушени, а други санирани. “Тешко су страдали приватни објекти, […]

среда, мај 28, 2014 / 09:02

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је недавним поплавама погођено 58 одсто укупног становништва Српске и 40 одсто њене територије.

Она је истакла да је уништено најмање 60 одсто сточног фонда, да су многи објекти непоправљиво страдали и да ће морати да буду срушени, а други санирани.

“Тешко су страдали приватни објекти, али и објекти неких институција и на републичком и на општинском нивоу. Инфраструктура је тешко страдала, као и пољопривреда. Страдала је привреда и одмах се поставља питање да ли ће радници имати плату и да ли ће Република моћи да прикупља издвајања која иду уз плату”, истакла је Цвијановићева синоћ за БХТ1.

Према њеном мишљењу, ријеч је о колективној штети, јер је на подручјима погођеним поплавама концентрисан велики број привредних субјеката, пољопривредних потенцијала, ресурса и инфраструктуре, који су доведени у тешку ситуацију.

Она каже да за сада нема података о штети, јер се процјене прво израђују на локалном и обједињују на републичком нивоу, а те активности су у току.

“Ушли смо у аранжман са међународним институцијама – Свјетском банком, ЕУ и УНДП-ом, који ће нам помоћи да дођемо до документа који ће бити заснован на међународним критеријумима за процјену штете. То значи да ће нам бити лакше да наступамо према међународним финансијским институцијама и у билатералним разговорима са донаторима”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, долази фаза у којој ће морати да се иде у обнову и да се врати живот свим подручјима која су тешко пострадала.

Премијер Српске је поручила да ће све институције система бити на располагању како би се вратио живот у општине које су биле тешко похаране.

“Влада Српске са локалним нивоом мора да конципира одређене мјере. Већ смо ушли у интензивне активности. Сва министарства раде на одређеним пројектима, односно праве програм мјера који ћемо заједно објединити као владин пројекат. Сигурно ћемо морати да га примјењујемо у неколико наредних година”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће прикупљање средстава за обнову бити “тешка битка” и најавила да ће Влада Српске на сутрашњој сједници интерно разматрати нацрт приједлога мјера како да се прикупљају средства и гдје да буду усмјерена.

Према њеним ријечима, средства која треба да служе за санирање штете биће одвојена од Буџета, односно то ће бити фонд солидарности.

“Донијећемо закон. Фонд ће бити у склопу програма мјера и имаће неколико различитих портфеља, односно секција – инфраструктура, пољопривреда и друго. На тај начин ћемо га отворити за различите врсте помоћи и донације”, појаснила је Цвијановићева.

Она је истакла да ће бити и комбинованог удруживања средстава – из међународних донација, по основу јефтиних кредита из међународних финансијских организација, а нешто ангажовањем средстава Републике или локалних заједница.

“Биће различитих извора финансирања, различита управљачка структура која ће обезбиједити присуство локалне и републичке власти, те међународних донатора”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, било би добро да сада постоји израђена социјална карта, јер би било много лакше интервенисати.

Цвијановићева је истакла да ће се Влада Српске ослонити и на донаторска средства, иако она лично нема великих очекивања од међународне помоћи.

“Када се овакве ствари догоде, онда се мобилишу све снаге и на унутрашњем и на спољном плану. Али, како вријеме протиче схватите да највећи дио ствари морате да одрадите у сопственој режији, односно уз сопствену памет и средства”, истакла је Цвијановићева.

Она сматра да је добродошла помоћ која се најављује од међународних финансијских организација и различитих донатора.

“Очекујем да ће то, свакако, помоћи, бар у првом таласу у којем морамо добро да се снађемо и да почнемо одмах да интервенишемо”, нагласила је Цвијановићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *