Преко воћних мува до доказа зашто жене живе дуже од мушкараца

Научници универзитета Монаш из Аустралије и Ланкастер у Великој Британији нашли су одговор на питање зашто жене живе пет до шест година дуже од мушкараца, и то тако што су експериментисали са воћним мувама.  Стручњаци су се током истраживања фокусирали на мутације митохондријалне ДНК, преноси Би-Би-Си. Митохондрије су ћелијске органеле које постоје у скоро свим […]

недеља, август 5, 2012 / 07:24

Научници универзитета Монаш из Аустралије и Ланкастер у Великој Британији нашли су одговор на питање зашто жене живе пет до шест година дуже од мушкараца, и то тако што су експериментисали са воћним мувама.

 Стручњаци су се током истраживања фокусирали на мутације митохондријалне ДНК, преноси Би-Би-Си.

Митохондрије су ћелијске органеле које постоје у скоро свим живим бићима, и оне претварају храну у енергију која покреће тијело.

Митохондрије искључиво преносе мајке, никад очеви.

Један од истраживача Демијан Доулинг са Универзитета Монаш рекао је да резултати указују на бројне мутације митохондријалне ДНК које утичу на то колико дуго мушке муве живе и којом брзином старе.

"Са друге стране, занимљиво је то да те исте мутације немају никакав утицај на старење женских мува", додао је Доулинг.

Том Кирквуд, професор са универзитета Њукастл рекао је да "резултати говоре нешто важно о митохондријама и о разликама између мушких и женских мува".

"Митохондрија је свакако врло важан фактор који утиче на старење бројних врста, али ни у ком случају не мислим да нам ови резултати у потпуности откривају зашто жене живе дуже од мушкараца".

"Постоји много других фактора које морамо узети у обзир, као што су животни стил, социјални и други чиниоци, а од свега тога најважнија чињеница је да мушкарци и жене имају различите хормоне", напоменуо је Кирквуд.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *