Прекид у Сребреници: Није испоштована платформа

Конститутивна сједница Скупштине општине Сребреница прекинута је данас јер бошњачки одборници нису испоштовали одредбе недавно потписане платформе којом је дефинисано да власт у овој општини дијеле Срби и Бошњаци у омјеру пола-пола.  На данашњој сједници новоизабрани одборници и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић положили су свечану заклетву и потписали изјаве о поштивању етичког кодекса. На […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 19:46

Конститутивна сједница Скупштине општине Сребреница прекинута је данас јер бошњачки одборници нису испоштовали одредбе недавно потписане платформе којом је дефинисано да власт у овој општини дијеле Срби и Бошњаци у омјеру пола-пола.

 На данашњој сједници новоизабрани одборници и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић положили су свечану заклетву и потписали изјаве о поштивању етичког кодекса.

На сједници је изабрана привремена Комисија за избор и именовања која је, након дуге паузе и међустараначког усаглашавања, изнијела страначке приједлоге за предсједника и потпредсједника Скупштине општине и замјеника начелника општине.

За предсједника Скупштине општине поново је предложен досадашњи предсједник Радомир Павловић из СНСД-а, за потпредсједника кандидат Савеза СДА/СБиХ Хамдија Фејзић, а за замјеника начелника Стаменко Катанић из СДС-а.

Новоизабрани начелник општине Ћамил Дураковић оспорио је приједлог за замјеника начелника општине, истичући да је предлагање замјеника начелника његово право и да се с њим нико није договарао о томе. Он је одбио да подржи предложеног кандидата и рекао да ће у наставку конститутивне сједнице саопштити кога предлаже на ову функцију.

Услиједила је нова пауза након које су српски одборници саопштили да нема услова за наставак рада сједнице.

Предсједник ОО СНСД-а Радомир Павловић позвао је да се прекине рад сједнице и да се наредних дана наставе међустраначки договори како би се конституисала општинска Скупштина и изабрала власт у овој општини, те приступило избору скупштинских радних тијела у складу са потписаном платформом.

Он је рекао да је био договорен и усвојен дневни ред данашње сједнице према којем је требало да буде изабран и замјеник начелника општине.

"Очито да бошњачке партије не поштују платформу у којој је дефинисано како ће се дијелити власт у овој општини, те да желе наметати приједлоге који Срби могу обављати неке функције умјесто да препусте блоку српских странака да предлаже српске кандидате на одређене дужности, а да Срби подрже бошњачке кандидате за одређена мјеста које предложе бошњачке странке", објаснио је Павловић.

Предсједник ОО СДС-а Момчило Цвјетиновић рекао је да је разлог за прекид сједнице непоштивање одредаба из платформе којом је дефинисано да се власт у овој општини дијели у односу пола-пола између Срба и Бошњака јер су такви изборни резултати. Према његовим ријечима, Дураковић је данас оспорио избор кандидата за замјеника начелника којег су предложиле српске странке, чиме се крши платформа и онемогућава српском блоку да предложи своје кандидате, него му Бошњаци намећу неке своје подобне кадрове.

Цвјетиновић је позвао потписнике платформе да наставе разговоре наредних дана и усагласе кадровска рјешења како би била заказана нова конститутивна сједница и изабрано руководство општине, те да само усаглашене тачке иду на дневни ред Скупштине општине како је платформом регулисано. Он је истакао да данашњи приједлози нису били усаглашени међустраначким договорима.

Дураковић је рекао је да је ово доказ да једна функција или фотеља доводи до распада платформе и да ни у једном општинском акту не пише да замјеник начелника општине мора бити Србин.

Неизвјесно је када ће бити настављена конститутивна сједница Скупштине општине Сребреница.

Скупштина општине Сребреница има по 11 одборника из реда српског и бошњачког народа и једног одборника из мањинске ромске заједнице.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *