Представљен побједнички пројекат за нови град на Црквини

У Требињу ниче нови град који ће се простирати на неколико хиљада квадрата. Биће смјештен уз херцеговачку Грачаницу, окупан сунцем, са погледом на бистру Требишњицу окован боровином и каменим литицама. Нови град на Црквини имаће два централна трга, мноштво зелених површина, а осим монашких келија, и вјерских објеката, обиловаће и комерцијалним садржајима. “Отворени јавни простори, […]

субота, април 18, 2015 / 23:28

У Требињу ниче нови град који ће се простирати на неколико хиљада квадрата. Биће смјештен уз херцеговачку Грачаницу, окупан сунцем, са погледом на бистру Требишњицу окован боровином и каменим литицама.

Нови град на Црквини имаће два централна трга, мноштво зелених површина, а осим монашких келија, и вјерских објеката, обиловаће и комерцијалним садржајима.

“Отворени јавни простори, поплочане површине, зелене површине које ће бити уређене и различити садржаји објеката почев од позоришта, музеја, школе или факултета, неких уметничких културних садржаја који ће на неки начин оплеменити овај простор и који ће ове објекте сакралне архитектуре који су већ изграђени повезати са објектима профане архитектуре у једну јединствену цјелину”, објашњава нови изглед овог дијела града Владан Ђокић, професор Архитектонског факултета у Београду.

А на међународном конкурсу за најбоље урбанистичко – архитектонско рјешење комплекса ревитализације Херцеговачке Грачанице побиједио је тим младих архитеката из Херцеговине који већ неколико година раде у Београду. Опредјелили су се за савремен изглед града уз незаобилазне традиционалне елементе. Сви објекти ће бити изграђени од камена и цигле, а још се није одустало ни од идеје режисера Емир Кустурице да се нови град опаса зидинама по узору на Свету Гору.

“Вођен је рачун о томе да једноставно, кад се буде градило, да задовољи градске функције, односно виталне функције с једне стране, с друге стране да се једноставно у том низу кућица нађе мјесто за позориште, за јавно купатило, за све оно што недостаје Требињу, а што на овој висини може да буде чак и јаче него да је направљено у самом граду”, рекао је Кустурица.

Пројекат младих Херцеговаца је од 25 пристиглих рјешења био најрационалнији и најизводљивији. У свом саставу град ће имати и неколико хотела, хостела, ресторане, сувенернице, кафиће, кућице за одмор, а простор је тако осмишљен да се може радити и у етапама што највише одговара Епархији захумско – херцеговачкој. О финансијеру се још наглас не говори али црква већ трага за донаторима јер би изградња града требало да почне најкасније идућег прољећа.0 КОМЕНТАРА

  1. Lijepo, lijepo. Super. Baš mi je drago što Trebinje ima vrijednog gradonačelnika, koji nikoga ne vrijeđa i samo čini dobro svom gradu. Zahvaljujući njemu Trebinje će biti ljepše. I starije. B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *