Представљен Ајфон шесте генерације

У Калифорнији је представљен најновији Aфон телефон, шесте генерације, и како то обично бива – већина нагађања испоставила се тачним. Тим Кук је први изашао на бину и причао о сензационалним бројкама, које је Епл постигао: – 84 милиона продатих Ајпед таблета, од тог 18 милиона у посљедњем кварталу – 700.000 досупних апликација, од чега […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 10:36

У Калифорнији је представљен најновији Aфон телефон, шесте генерације, и како то обично бива – већина нагађања испоставила се тачним.

Тим Кук је први изашао на бину и причао о сензационалним бројкама, које је Епл постигао:

– 84 милиона продатих Ајпед таблета, од тог 18 милиона у посљедњем кварталу

– 700.000 досупних апликација, од чега је 250.000 за таблете

– 100 апликација просјечно има корисник Епл уређаја

– преко 90% апликација користи се сваког мјесеца.

Било је ријечи и о Мек Маунтин ОС софтверу, који је код корисника примљен одлично, па је већ преко 28 процената корисника тих рачунара прешло на нови ОС. Што се тржишта таблета тиче, гледајући годишњи резултат, Епл је остварио напредак са 62 на 68 одсто удјела у укупном пласману уређаја.

Ајфон 5 у бројкама и функцијама

Дебео је свега 7,6 мм и чак 18 одсто је мањи од свог претходника. Има 112 грама и за око 20 одсто је лакши од својих претходника.

Екран је Ретина дисплеј, дијагонале 4 инча, са односом страница 16:9 и има 326ppi густину пиксела, захваљујући резолуцији од 640 x 1.136 пиксела. Дисплеј има 44 одсто засићеније боје, док је избацивањем једног слоја постигнута његова оштрија слика и мање димензије.

Све је у брзини и конекцијама

Нови Ајфон 5 може да се повеже на HCPA +, DC-XCDPА и, наравно 4G LTE мреже код већине америчких оператера. Eпл се одлучио за један чип за пренос гласа и података и други за радио везу. У погледу брзине, ЛТЕ иде до 100 Мbps, док преко а/b/g/n Wi-Fi мреже остварујете брзину преноса података до 150 Мbps.

 

Eпл је интегрисао нови А6 чип, који обезбјеђује брже обављање свих процеса, уз 22% мању величину и лакши процес производње. У питању је дуал-кор CPU са дула GPU адаптером за најбољу мобилну графику. У питању је потпуно нова врста графичког чипа, који ће обезбједити графику сличну оним на конзолама.

Камера, софтвер и нови конектор

Камера му је резолуције осам мегапиксела, има више сензора и опција од претходнице и унапређену оптику, која пропушта више свјетлости. Предња камера, смјештена изнад звучника има 720p HD резолуцију и подршку за ФејсТајм услугу видео позивања.

Главна камера има BSI сензор, са F/2.4 апаратуром, побољшане заштите са сафирним стаклом. Сам чип камере за четвртину је мањи него на Ajфон 4S моделу, што због унапређења процеса производње, што због лакшег уграђивања у нови Ajфон 5. Камера има бржи интерфејс и до 40 процената, континуално фотографисање, спремна је за акцију готово одмах и пропушта знатно више свјетлости него претходна генерација. Ово јој омогћава нова генерација IPS подршке, која је представљена са Ajфон 4S моделом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *