Предсједнику Казахстана скромних 97,7 % на изборима

Званични резултати потврдили су данас убједљиву побједу казахстанског предсједника Нурсултана Назарбајева, који је по Централној изборној комисији освојио 97,7 одсто гласова на предедничким изборима, на којима опозиционе партије нису имале свог кандидата. Назарбајев, коме је ово пети мандат, оценио је да то показује „јединство народа” и обећао да ће оправдати поверење, а међу првима му […]

понедељак, април 27, 2015 / 13:42

Званични резултати потврдили су данас убједљиву побједу казахстанског предсједника Нурсултана Назарбајева, који је по Централној изборној комисији освојио 97,7 одсто гласова на предедничким изборима, на којима опозиционе партије нису имале свог кандидата.

Назарбајев, коме је ово пети мандат, оценио је да то показује „јединство народа” и обећао да ће оправдати поверење, а међу првима му је честитао руски председник Владимир Путин.

Према подацима казахстанске Централне изборне комисије, излазност је била рекордна и износла 95, 22 одсто, јавио је АФП.

Назарбајев, који влада Казахстаном од распада Совјетског Савеза оценио је да је изласком на изборе мултиетнички народ његове земље „још једном показао јединство и тимски дух.„

„Још једном смо то показали свијету и посматрачима,” рекао је Назарбајев подсјећајући да је изборе пратило готово 860 међународних посматрача и 170 страних новинара.

Он је обећао да ће „оправдати повјерење” народа који је масовно изашао на биралишта. „Готово сви су изашли да гласају, долазили су са унуцима и стајали у реду,” рекао је он.

Честитајући Назарбајеву на побједи, Путин је у телеграму оцијенио да резултати избора потврђују ауторитет који он ужива међу грађанима Казахтстана, који су, како је навео, овим показали и подршку курсу према убрзаном друштвеном и економском развоју земље и активном учешћју у Евроазијским интеграцијама као и јачању стратешког партнерства и савеза са Русијом, саопштио је Кремљ.

„Руски предсједник је нагласио спремност за наставак дијалога и заједничког рада у циљу даљег ширења свих билтреалних веза и конструктивне сарадње у оквуру Евроазијске економске уније, наведено је у саопштењу, како преноси Тас с.

Главни противкандидати Назарбајева на изборима – Тургун Сиздиков и Абелгази Кусаинов, који се оцjењују као провладине фигуре, освојили су око један одсто гласова, док опозиција није имала кандидате. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *