Предсједник свих грађана: Да сам бирач знао бих за кога треба да се гласа

На изборима 16. марта хоћу да побиједе идеје, хоћу да се оствари све лијепо што политичке странке говоре, рекао је за РТС предсједник Томислав Николић. Украјински сценарио у данашњој Србији није могућ, каже Николић и истиче да треба сарађивати са народом. Предсједник Републике Србије Томислав Николић рекао је да жели да на превременим парламентарним изборима […]

среда, март 12, 2014 / 14:14

На изборима 16. марта хоћу да побиједе идеје, хоћу да се оствари све лијепо што политичке странке говоре, рекао је за РТС предсједник Томислав Николић. Украјински сценарио у данашњој Србији није могућ, каже Николић и истиче да треба сарађивати са
народом.

Предсједник Републике Србије Томислав Николић рекао је да жели да на превременим парламентарним изборима побиједе идеје и Србија о којој машта од почетка бављења политиком.

“Да сам бирач, ја бих имао лак посао на овим изборима. Познајем људе који ће водити Србију послије избора, са многима сам политички одрастао”, рекао је Николић у емисији “Упитник” на РТС-у.

“Видјели сте колико може да се преокрене и промијени и шта може да се уради за Србију ако имате идеју, не одустајете, имате циљ и не бојите се да тај циљ остварите”, истакао је предсједник.

Николић је нагласио да је он предсједник свих грађана и да се он једини тако понаша од свих предсједника.

Истакао је да партија коју је предводио док није постао предсједник заслужује да спроведе идеје на којима је до сада радила.

“Ја сам се на свим изборима на којима сам учествовао кладио јер су кладионице гријешиле колики проценат ће моја странка или ја освојити. Увијек сам добијао јер сам бивао потцијењен. Данашња анализа једне велике кладионице говори да ће СНС освојити 43 одсто”, рекао је предсједник објашњавајући зашто мисли да ће СНС побиједити, а Вучић бити на челу нове владе.

Говорећи о кризи у Украјини, Николић је нагласио да је начин промјене власти до којег је дошло у тој земљи неприхватљив.

“У многим државама дошло је до промјене власти која није демократска и уставна, која није прихватљива. У многим од тих земаља био сам прије промјена и данас не бих могао да препознам те државе”, рекао је Николић.

Предсједник истиче да украјински сценарио у данашњој Србији није могућ. “Послије ових избора, који протичу регуларно, немогуће је наћи оправдање да се тако нешто деси”, објашњава Николић и додаје да треба бити опрезан и сарађивати са народом.

Мислим да смо у Србији показали да је свашта могуће када неки људи изгубе главу, рекао је Николић. “Имали смо девети март, пети октобар, не бих волио да још неки мјесец остане упамћен по протестима на улици”, каже предсједник.

Приче о разним сценаријима, додао је, не потичу од оних који ће бити на власти “већ оних који неће”.

Упитан да ли се каје због уручивања ордена предсједнику Украјине Јануковичу Николић је рекао да не виду у чему је шеф украјинске државе погријешио.

“Сигуран сам да бих сваком предсједнику Украјине који не призна независност Косова дао орден Србије, ако би то могло да спријечи даља признања”, закључио је Николић.

“Не намјеравам да поднесем оставку”

Николић је, поводом изјаве лидера СПС-а Ивице Дачића да су Србији потребни и предсједнички избори, рекао да нема намјеру да поднесе оставку.

Оцијенио је да је Дачић када је то изјавио био “мало неозбиљан или иритиран”.

“Дачић и ја смо се чули послије тога. Он ме је питао шта радим, а ја сам му рекао ‘ево спреман се за ванредне предсједничке изборе које ти тражиш’”, препричао је Николић свој телефонски разговор са Ивицом Дачићем послије његове изјаве да су потребни предсједнички избори.

“Онда ми је рекао да није мислио тако, већ да је мислио да треба да се установи систем по коме бисмо ишли на изборе”, пренио је даље свој разговор са Дачићем Николић додајући да му је на то одговорио “систем постоји – ви из Владе на четири, а ја на пет година”.

“Једино ако ви или народ нисте задовољни можете да идете на изборе, а ја само ако народ није задовољан”, поручио је Николић даље Дачићу.

Николић је подсетио да је распустио Народну Скупштину када је Дачић као премијер рекао да није задовољан својим радом, те додао да је од њега зависило хоће ли бити ванредних избора.

У случају предсједника, подсјетио је Николић, расписивање избора зависи од самог предсједника и његовог понашања.

Наиме, Скупштина треба најприје да процијени да ли је повриједио Устав, па то мора да потврди Уставни суд јер је он посљедња инстанца, указао је Николић.

“Ја нисам повриједио Устав и сматрам да одлично вршим своју функцију”, навео је Николић додајући да изузев критика на његов изглед нико не може имати примједбу на то како обавља дужност.

Николић је рекао да широм свијета представља Србију, идеје које влада заступа, и враћа се са сазнањем да нас изузетно цијене, што је, каже, доказ шта је Србија урадила у протекле двије и по године.

Нагласио је да постоји утврђени систем по којем треба ићи на изборе, а то је да се предсједници бирају сваких пет година, а скупштина четири.

“По угледу на претходнике требало би непрестано да будем у медијима, да водим странку, разговарам о постављењима”, рекао је Николић додајући да се “по предсједнику познаје држава”.

“Потребан нови анекс Бриселског споразума”

Томислав Николић је рекао ће због најаве Приштине о формирању војске бити потребан нови анекс Бриселског споразума.

Николић је истакао да је прије четири месеца наговијестио Европској унији питање формирања такозване војске Косова.

“Они су ми одговорили да се ради о косовским одбрамбеним снагама, и ја сам питао од кога се бране. Такође сам рекао да, ако се праве такве снаге, то треба учинити и на сјеверу. Што у њима, по узору на договор о полицији, не би било договора о саставу који одговара становништву”, упитао је Николић.

Предсједник је рекао да ће бити неопходан нови анекс Бриселског споразума, нагласивши да ће то бити тема даљих разговора и да је суштина да Срби на сјеверу добију своју војску, ако већ Приштина прави своју.

Такође је нагласио да постоје јасне гаранције да такозвана војска Косова, која ће бити формирана за двије или три године, никада неће крочити на сјевер Косова.

Николић је додао да Србија неће признати независност Косова и да се припрема да ту суштинску аутономију Косова и Метохије регулише законом, на шта је у обавези Уставом, а дозвољено јој је међународним правом по Резолуцији 1244.

“ЕУ има своје услове и ми, или смо спремни да их испунимо или не. Европа нас неће ако би поставила тај посљедњи услов који се тиче државне територије”, рекао је предсједник Србије.

Што се Бриселског споразума тиче, Николић је оцијенио да је много тога дефинисано и да је на дневном реду правосуђе, за које мисли да ће бити тешко наћи заједничко решење.

“Мој став је да српска заједница у основном степену мора да има суд који ће да суди српској заједници. Предлог је да ту буде помијешано седам општина – три са већински албанским и четири са већински српским становништвом, и мислим да то није добро, и да на том рјешењу нећемо моћи да изградимо добре односе. То је помало увлачење сјеверног Косова у приштинску администрацију, што сигурно није по вољи људи на сјеверу”, нагласио је предсједник.

Николић је истакао да Србија неће признати независност Косова ни ако то буде тражила ЕУ, и да је то став предсједника, али и владе, те додао да ће нова влада, када буде конституисана, о томе да се засигурно изјасни.

Истовремено је рекао да никада неће одустати ни од референдума као начина одлучивања, и то не само о Космету, већ и чланству у НАТО.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *