Предрачунска вриједност аутопута Добој-Вукосавље 350 милиона евра

Предрачунска вриједност пројекта изградње аутопута Добој – Вукосавље, као дијела коридора Пет це, износи 350 милиона евра и критеријуме за учешће у јавном позиву за његову реализацију могу да задовоље само реномиране и финансијски јаке европске компаније, изјавио је Срни директор Јавног предузећа „Аутопутеви РС“ Душан Топић.  Планирано је, каже Топић, да до почетка 2014. […]

четвртак, август 2, 2012 / 09:28

Предрачунска вриједност пројекта изградње аутопута Добој – Вукосавље, као дијела коридора Пет це, износи 350 милиона евра и критеријуме за учешће у јавном позиву за његову реализацију могу да задовоље само реномиране и финансијски јаке европске компаније, изјавио је Срни директор Јавног предузећа „Аутопутеви РС“ Душан Топић.

 Планирано је, каже Топић, да до почетка 2014. године буде одабран партнер и исупњени сви услови за почетак градње.

Топић је рекао да су критеријуми прилично високи и да фирме треба да имају искуство на реализацији пројеката јавно-приватног партнерства на изградњи аутопутева.

"Изабрани приватни партнер треба да обезбиједи средства и углавном је пракса да се до неких 20 одсто обезбјеђује из властитог капитала, а за преостали дио се задужује код европских или комерцијалних банака са којима има сарадњу", рекао је Топић.

Он је додао да за тако велике пројекте најповољније услове дају Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка.

"Суштина концепта јавно-приватног партнерства јесте да приватни партнер обезбјеђује финансијска средства за изградњу. Тако је и у овом случају. До сада је држава обезбјеђивала средства кредитом или из властитих средстава за изградњу", каже Топић.

Он је истакао да ће са приватним партнером, који буде одабран, бити потписан уговор за цијелу дионицу.

"Ми очекујемо да ће тај приватни партнер бити једна јака грађевинска фирма која ће већи дио посла моћи сама да уради, а свакоме ће бити у интересу да ангажује и домаћу оперативу. Самим тим постићи ће повољнију цијену и смањити трошкове", додао је Топић.

Он је истакао да ће страни партнери тражити домаће извођаче који су довољно квалификовани и спремни да прихвате услове, првенствено квалитета и поштовања рокова на изградњи аутопутева.

Према његовим ријечима, домаће фирме у том случају имају простора да буду кооперанти или подизвођачи или да имају неку другу врсту партнерског односа са водећим приватним партнером који би требало да добије читав пројекат.

Предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ објавило је данас јавни позив за реализацију пројекта аутопута Добој – Вукосавље, који је дио коридора Пет це. Позив ће бити отворен за пријаве до 12. октобра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *