Пребијање дуга већ пријавило 700 фирми у Српској

За другу мултилатералну компензацију у Српској, која ће бити одржана данас, влада велико интересовање привредника, а обавезе је на крају другог дана пријавило 700 учесника.

среда, мај 18, 2016 / 13:03

За другу мултилатералну компензацију у Српској, која ће бити одржана данас, влада велико интересовање привредника, а обавезе је на крају другог дана пријавило 700 учесника.

Друга рунда пребијања дугова биће спроведена данас послије 16 часова, до када је могуће пријавити обавезе досјеле до 1. априла.

Учесници ће сутра и у петак моћи закључивати мултилатералне цесије, циљане додатне компензације или продавати потраживања.

Организатори мултилатералне компензације и привредници очекују већи број учесника и износ пребијених дугова у односу на премијерну компензацију спроведену у новембру прошле године.

Осим боље информисаности о овом процесу бољем резултату би требало допринијети и учешће фирми у стечају и ликвидацији које ће се први пут наћи у систему.

На тај начин ће предузећа у стечају која се налазе пред гашењем пребијањем дугова увећати стечајну масу, што ће омогућити да у већој мјери буду исплаћена дуговања повјериоцима, док ће фирме које се налазе у процесу реорганизације уз додатна средства лакше стати на ноге.

Новина у односу на прву компензацију је и да су се привредни субјекти чије сједиште није на територији РС могли на добровољној основи регистровати у систем за мултилатералне компензације и цесије на Бањалучкој берзи.

За разлику од њих предузећа са сједиштем у Српској су обавезна да пријаве своје обавезе.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић није могао потврдити колики је износ обавеза пријављен, с обзиром на то да нису обрађене све пријаве и да су оне омогућене до самог почетка компензације.

– Још нисмо унијели све податке у базу па не могу са сигурношћу рећи колико је обавеза пријављено – каже Божић.

Потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић каже да је укључивање дуговања фирми у стечају и ликвидацији у систем пребијања дугова не само пожељно, већ неопходно.

– Мислим да ће компензација испунити очекивања и да ће бити пребијен још већи износ дуга него у првој рунди, што ће уједно омогућити фирмама да из увећане ликвидационе или стечајне мале лакше исплате повјериоце – каже Ковачевић.

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације, које су реализоване од 26. октобра до 10. новембра прошле године пребијено је 164,26 милиона КМ дуга, а чак три четвртине тог износа се односило на јавни сектор.

Обавезне мултилатералне компензације у РС биће спровођене два пута годишње, а планирани термини су април и октобар.

Избјегавање обавезе

Износ пребијеног дуга у првој мултилатералној компензацији би био знатно већи да су сви субјекти пријавили обавезе.

За контролу пријављивања обавеза у систем мултилатералне компензације задужена је Пореска управа РС, која на располагању има и казне од 100 до 10.000 марака за оне који не испуне ту законску обавезу.  0 КОМЕНТАРА

  1. Може ли неко стручније објаснити ову “ законску обавезу“ да фирме учествују у трампи на бувљаку гдје је једино платежно средство дуг.
    Има ли то гдје у свијету или је ово само пеглање стварности и статистике као доказ да живог новца нема?
    Имортал јави се!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *