Православна џамахирија: Реаговање политичара на патријархову посланицу

Као да смо вјерска држава, у политички обрачун митинзима се укључује и патријарх Иринеј; а Бореновић, Ђокић и Тадић износе своје утиске. Осим што се митинзи не би требали заказивати исти дан, исто тако би политички живот модерне државе требао бити одијељен од послова вјерских заједница, ма какве оне биле. Но, то код нас, очигледно […]

четвртак, мај 12, 2016 / 19:57

Као да смо вјерска држава, у политички обрачун митинзима се укључује и патријарх Иринеј; а Бореновић, Ђокић и Тадић износе своје утиске.

Осим што се митинзи не би требали заказивати исти дан, исто тако би политички живот модерне државе требао бити одијељен од послова вјерских заједница, ма какве оне биле. Но, то код нас, очигледно и нажалост, није случај. Након обраћања главе СПЦ полтичкој елити у Српској, услиједила је реакција предсједника, али и осталих учесника:

Бореновић: Прихватам патријархов апел да протести буду мирни

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас Срни, поводом апела Његове светости патријарха српског Иринеја политичарима у Републици Српској да одустану од најављених скупова, да ће протести бити мирни и демократски и да неће бити никаквих сукоба и тензија.

"Прихватићу апел Његове светости патријарха Иринеја да протести буду мирни и демократски како то доликује српском народу", рекао је Бореновић.

Он каже да ће протести показати да српски народ може на достојанствен и демократски начин рећи шта га мучи и тражити од своје власти да ради одговорно.

"Никаквих проблема, сукоба и тензија неће бити. Републици Српској треба пуна демократија, треба љубав, вјера, поштовање, разумијавање и право да сви будемо једнаки пред законом и пред Богом", рекао је Бореновић.

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је данас политичаре у Републици Српској да одустану од зборовања и масовних окупљања у суботу, 14. маја, у Бањалуци и замолио их да рјешење за све несугласице, проблеме и сукобе траже у братским разговорима у институцијама Српске.

Патријарх Иринеј апел је упутио предсједнику СНСД-а Милораду Додику, СДС-а Младену Босићу, ДНС-а Марку Павићу, ПДП-а Браниславу Бореновићу, СП-а Петру Ђокићу, НДП-а Драгану Чавићу, члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу и свим другим политичким лидерима у Српској.

Ђокић: Са стране можда боље виде

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић рекао је Срни да схвата очинску забринутост Његове светости патријарха српског Иринеја за догађаје у Републици Српској и да ће се заложити за отказивање протеста 14. маја једино уколико и опозиција учини исто.

Ђокић је навео да је апел патријарха Иринеја схватио као његову велику љубав према Републици Српској и српском народу и да Његова светост сигурно на другачији начин види ситуацију у Српској него домаћи актери политичког живота.

"Можда неки људи боље виде одређене ствари са стране. Вјерујем да забринутост коју показује патријарх Иринеј треба разумјети баш онако како нам је и упутио поруку – са жељом да се на овом простору не догоди ништа што би могло да угрози достигнуту стабилност и безбједност Републике", истиче Ђокић.

Ђокић сматра да је апел патријарха добар повод да већ сутра ујутро представници политичких странка ступе у интензиван дијалог.

"У име СП-а желим да кажем да сам спреман да се одазовем на позив било кога ко жели да разговарамо. Уколико би опозиција била спремна да откаже своје активности, заложићу се да и ми откажемо своје", рекао је Ђокић.

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је данас, на празник Светог Василија Острошког, политичаре у Републици Српској да одустану од зборовања и масовних окупљања у суботу, 14. маја, у Бањалуци и очински их замолио да рјешење за све несугласице, проблеме и сукобе траже у братским разговорима у институцијама Српске.

Тадић: Ако Додик поштује Иринеја, нека помјери контрамитинг

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић сматра да је позив Његове светости патријарха српског Иринеја политичарима у Републици Српској да одустану од најављених скупова у Бањалуци, добродошао код сваког поштеног и честитог православног вјерника, али да се не може заборавити "патријархово отворено учешће у предизборној кампањи предсједника СНСД-а Милорада Додика 2014. године".

"Да ли је Његова светост информисана да је опозиција на захтјев народа прихватила да организује митинг, а да је заправо предсједник Републике Српске /Милорад Додик/ тај ко је испровоцирао могућност конфликта тиме што је рекао да заказује контрамитинг у исто вријеме на истом мјесту?", упитао је Тадић.

Тадић у изјави Срни каже да, ако Додик поштује патријарха Иринеја, онда отказати свој контрамитинг и заказати га за неки други дан.

"Пастирска брига коју Његова светост патријарх српски Иринеј жели да демонстрира на овакав начин добродошла је код сваког поштеног и честитог православног вјерника, али не можемо да заборавимо његово отворено учешће у предизборној кампањи Милорада Додика 2014. године", навео је Тадић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић раније је рекао Срни да неће да коментарише апел патријарха Иринеја.

Патријарх српски Иринеј позвао је данас, на празник Светог Василија Острошког, политичаре у Републици Српској да одустану од зборовања и масовних окупљања у суботу, 14. маја у Бањалуци и очински их замолио да рјешење за све несугласице, проблеме и сукобе траже у братским разговорима у институцијама Српске.

Патријарх Иринеј апел је упутио предсједнику СНСД-а Милораду Додику, СДС-а Младену Босићу, ДНС-а Марку Павићу, ПДП-а Браниславу Бореновићу, СП-а Петру Ђокићу, НДП-а Драгану Чавићу, члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу и свим другим политичким лидерима у Српској.

 

Повезано:0 КОМЕНТАРА

 1. Ја не знам ко је аутор овог текста, али тај дефинитивно нема појма шта би требала бити, и на шта се мисли када кажемо џамахирија, а посебно је дегутантно што Српску (или пак Србију, а може бити и Српску и Србију ђутуре) назива православном џамахиријом. Добро сад, може бит да му смета што у Српској битишу, поред осталих, и хришћани православци, и што су некако претекли и времена ендехазије, а и она каснија несрећна времена. Ако му то смета, и душевни мир ремети, нека каже отворено, није проблем.
  Није јасно ни шта му је то глава СПЦ (чуј, глава СПЦ), али добро, очигледно постоји збрка у глави аутора.

  И што је то тако утнемирило аутора. Његова Светост Патријарх српски госп. Иринеј је упутио поруку, заправо пре вапај лидерима политичких парија у Српској да преиспитају своје намере, да имају на уму последице, и подсетио их да су одговорни овом народу, чија судбина им је и поверена. И шта је ту спорно?
  Можда и јесте отишао од сфете духовности у световну, али и Његова Светост Патријарх српски госп. Иринеј има право на бригу према народу којем припада, и којем припадају и верници СПЦ. И ово је свакако добронамерна порука Патријарха српског.

  И порука је упућена свим лидерима политичких партија, Његова Светост Патријарх српски госп. Иринеј се није ставио на једну страну, па да то тумачимо као поруку оним другима да одустану од свог наума, како то тумачи госп.Тадић. Узгред, прозвао је Патријарха српског за отворено учешће у предизборној кампањи госп. Додика 2014-е.
  И у чему се огледа то „отворено учешће“? Јел то Патријарх српски подржао уједног од кандидата? Је ли позвао вернике да гласају за њега? Јок, ништа од тога, нема шансе, а и тако нешто је немогуће. Биће да се Оги мало занио.

  Но вратимо се митингу и контрамитингу. Која је димензија тих протеста? Политичка? У реду, али онда позовите своје симпатитере да вам помогну у политичким циљевима, немојте хушкати плебс.
  Социјална? Па нека то ураде ојађени грађани и радници. Ја ћу увек подржати мог колегу Јоцу када се буде борио за изваране раднике „Јелшинграда“, и било кога другог ко се искрено бори за плебс.
  Али овде протесте, митинге (оба) који би требали имати социјалну димензију, потичу они на власти, они који су ухљебили (дал на нивоу државне заједнице БиХ, дал на нивоу Српске), који су се опасно опарили, и чија се имовина мери, па и у милионима КМ.
  И ти и такви потпирују и хушкају ојађени плебс. И они ће ако дође до немилих сцена, рећи и окривити оне друге да су „први почели“. Окривиће и Патријарха српског што ето није заузео „њихову страну“, што је позвао на разум.
  Но у поквареном свету политике то тако иде, ту се не бирају средства. Када све ово прође, и ови протести, они ће и даље уживати у повлаштеном и привилегованом положају, народ ће и даље бити ојађен, са могућим додатком мржње према „онима другима“.
  Знам ја да се моје писање неће допасти ботовима на овом порталу, но моје је било да напишем.

 2. Miroslav Gavrilovic aka Irinej, je na platnom spisku dokurca i njegove sekte, kao i overlord Vučić.
  Dokurac je učio zanat prvo kod tate Slobe, pa mu zabio nož u leđa i prešao kod Amera. Veoma inteligentna, opasna i pogana spodoba. U zavisnosti od toga koliko je spreman dati, a čini se da je to sve, ovdje slijedi nastavak jedne polagane agonije do potpunog nestanka. Možda je i tako bolje.

 3. Khal Drogo

  што се чудиш,
  Уредник Фронтала је Небојша Вукановић, Симић је само колумниста.

 4. Oće li meni neko objasniti o čemu se ovdje diskutuje?U svim sistemima na svijetu religija je tu da narod drži u toru a ovi naši nisu ni najbolji ni najgori u toj disciplini(sjetite se onih u Indiji koji tvrde da neko mora čitavog života čistiti govna jer ima lošu karmu jer je u prošlom životu bio nevaljao)Imali smo komuniste nisu nam valjali sad imamo ove pa opet ne valja najprije će biti da lošem i dlaka smeta a Gavrilović samo radi svoj posao kao što ga je crkva uvjek i radila.

 5. Сваки маљ себи усијече сикиру, каже народна пословица.

  СДС је увео попове у политику, имао попове посланике, тренутно поп Јеринић у име СДС-а министрује у Министарству одбране. Поп и војска, како то есдесовски звући.

 6. Сваки маљ себи усијече сикиру**

  обрнуто, извините

  Уморио сам се. Одох предсједнику писати говор.

 7. Још сам јутрос наслутио да се иза Фронталовог закретња погледа од увреда на рачун СПЦ крије Вукановић. На то ме је навело размишљање ко је могао наговорити Босића да удари на петријарха. Сјетих се – његов савјетник.

  Не прође ни по дана, ето ти Вукановог писма патријарху. Безобразног, осорног, надмјеног. Тачно се види да се узда у неку силу која стоји иза њега.

 8. С обзиром да нам се страни амбасадори много више петљају у политику од паријарха, насавјетуј га да страним амбасадорима поручи да оснују амбасадорску странку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *