Православна џамахирија 2: Нови сет богоугодног политичења

Након састанка трочлане коалиције на власти у Републици Српској, опет се потврдила крхка природа секуларне државе, јер више мотива изазива апел патријарха, него закони и прописи Српске која се воли и брани од оба блока.

петак, мај 13, 2016 / 13:55

Након састанка трочлане коалиције на власти у Републици Српској, опет се потврдила крхка природа секуларне државе, јер више мотива изазива апел патријарха, него закони и прописи Српске која се воли и брани од оба блока.

Трочланој коалицији се у изјавам придружио и пензионер Ракуљ, па послушајмо шта имају да кажу на тему вјерске наставе, након првог, јучерашњег низа изјава:

Павић Ослоначки: СПЦ и Србија су ослонци Српске

Лидер ДНС-а Марко Павић изјавио је да су коалициони партнери сагласни са поруком Његове светости патријарха српског Иринеја да би требало отказати за сутра најављена окупљања грађана у Бањалуци и да се разговором покушају ријешити сва питања у Републици Српској.

Павић је додао да их радује и то што је исту поруку имао и премијер Србије Александар Вучић.

"Република Српска има два најјача ослонца у Србији и Српској православној цркви и када они нешто кажу онда би сви који размишљају о будућности Српске, али и БиХ, требали то да узму у обзир", рекао је Павић на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка код предсједника Републике Српске Милорада Додика којем је присуствовао и предсједник СП-а Петар Ђокић.

Павић је истакао да ће владајућа коалиција отказати митинг уколико опозиција откаже протесте, те сматра да би било боље да сутра умјесто протеста буду одржани разговори код предсједника Републике Српске о свим питањима.

"Протести ни у једној земљи никада и ништа добро нису донијели. Зато нам није јасно зашто се инсистира баш код нас на таквој врсти протеста", рекао је Павић.

Говорећи о организацији митинга владајуће коалиције, Павић је рекао да очекују присуство великог броја грађана и присталица коалиције СНСД-ДНС-СП, те изразио увјерење да ће окупљање протећи мирно и без инцидената.

"Подржавамо полицију за ригорозно поступање према свакоме ко сутра буде кршио јавни ред и мир или угрожавао животе и имовину грађана или државну имовину", поручио је Павић.

Ђокић Послушни: Окрећемо други образ само ако и опозиција окрене

Лидер Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић рекао је да би требало послушати поруку Његове светости патријарха српског Иринеја упућену политичарима да одустану од сутрашњег зборовања, будући да је патријархов ауторитет не само у оквиру Цркве, већ и код народа, веома велики.

Ђокић је потврдио да је владајућа коалиција спремна да разговара о неодржавању митинга, уколико је и опозиција спремна да откаже протест.

"Ако не буде воље са друге стране, онда ће наш митинг бити одржан. Позивамо грађане и наше симпатизере да дођу и да нас подрже", рекао је Ђокић и изразио увјерење да ће то бити масован скуп.

Након састанка са коалиционим партнерима, Ђокић је рекао да коалиција СНСД- ДНС-СП није имала другог избора, осим да овим митингом покаже да имају велику подршку грађана који вјерују да власт рјешава проблеме људи, а не да их чине већим.

"Против смо тога да се било које питање рјешава на улици. Сва питања треба рјешавати у оквиру институција система, да свако износи аргументе и да снагом аргумената увјеравамо грађане који излазе на изборе и који могу да бирају и мијењају ако желе нешто мијењати", поручио је Ђокић.

Он сматра да сутрашња окупљања грађана треба да буду мирна, те поручио да ће владајућа коалиција свој скуп на тај начин и организовати.

"Биће добро ако сутра пошаљемо поруку зрелости из Бањалуке о Републици Српској и вјерујем да ће се то и десити. Тако ћемо у континуитету очувати ауторитет Републике Српске и вјеру у Републику Српску. Овдје смо због Српске, а не личног интереса", констатовао је Ђокић.

Он је рекао да ће полиција имати пуну подршку да дјелује одговорно и професионално и да сви који долазе на скупове треба да поштују упутства полиције.

Ђокић је закључио да свако има право да јавно искаже своје политичко мишљење и став, те оцијенио да протести нису у овом тренутку политички продуктивни за укупне односе, с обзиром на то да је Република Српска дуго година суочена са покушајем њене дестабилизације.

Додик Реципрочни: Хајде ти први (сиђи јарче са брвна)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је владајућа већина у Српској спремна да поступи у складу са поруком Његове светости патријарха српског Иринеја да буду отказана сутрашња окупљања грађана у Бањалуци.

"Спремни смо да откажемо митинг, уколико опозиција откаже протест. Опозиција је сада на потезу, као што је била и на почетку ове приче", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са лидерима ДНС-а и СП-а Марком Павићем и Петром Ђокићем.

Он је истакао да политика коју води владајућа коалиција има већинску подршку у Републици Српској и да се сутра на митингу може очекивати близу 30.000 грађана.

"Бројеви су неминовни и ова власт је добијена на демократским изборима, што је доказ легитимитета и Републике Српске", нагласио је Додик, који предсједник СНСД-а.

Он је поновио да сви могу рачунати на безбједност и мир, те да су институције Републике Српске спремне да то обезбиједе.

"Република Српска ће сутра, али и свих наредних дана остати мирна, јер би демократски капацитет требало да искажемо мирним организовањем окупљања грађана. Сви смо подлегли спекулацијама о неким немирима и страдањима, чега неће бити и вјерујем да ће бити адекватне мјере које је предузела полиција коју народ мора подржати", каже Додик.

Он је нагласио да владајућа коалиција не организује митинг да би било насиља и нереда, него да буду подржана њена политика.

"Наша политика је била успјешна, јер је ригорозно бранила и очувала позицију Републике Српске у оквиру уставног поретка БиХ, што ћемо наставити и даље. Имамо подршку да се одупремо интервенционизму међународног фактора који је хтио да централизује БиХ, на шта су насјели представници Савеза за промјене", рекао је Додик, оцијенивши да је једина промјена коју су покушали да ураде – јачање институција БиХ, што није према Уставу.

Према његовим ријечима, на митингу владајуће већине јасно ће бити показано да грађани не желе надређеност Сарајева и БиХ над Бањалуком и Републиком Српском.

"Грађани који дођу и на један и други скуп су наши и имаће исти третман од надлежних служби који је предвиђен законом. Они који покушају да угрозе стабилност, могу да рачунају на ригорозно понашање полиције, коју у потпуностио подржавам", поручио је Додик.

Предсједник Српске је поновио да ће са митинга владајуће већине бити послате поруке мира, стабилности, јачања Републике Српске, коју је изградио српски народ и коју ће одлучно бранити.

Додик је напоменуо да се патријарх српски Иринеј не мијеша у политику и да је као духовни отац усмјерен да очува мир.

"Не желимо да из Бањалуке сутра оде слика да постоје они који су спремни да насиљем урушавају нашу стабилност. Постоји наша Република Српска, нас који смо добили подршку овог народа, и њихова Република Српска која је мањинска и која је добила подршку лидера СДА Бакира Изетбеговића и муслимана из Сарајева", додао је Додик.

Нагласивши да Српска има стабилност, предсједник Српске је поручио да неће бити прихваћено издајничко дјеловање носилаца власти из Српске на нивоу БиХ и да се сада јасно показује колико је било важно очувати полицију Српске.

Он је упитао од кога би то опозиција требало да ослободи Републику Српску и додао да ако од нечега Српска мора да се ослободи, онда је то од њихове издајничке политике у Сарајеву и високог представника у БиХ.

Додик је оцијенио да је опозиција у Српској у потпуном расулу у локалним заједницама, али и на нивоу Српске.

Он је навео да је владајућа већина спремна да иде на изборе, али на свим нивоима.

"Није тачно да не могу избори да буду одржани, јер је довољно да члан Предсједништва БиХ и посланици поднесу оставке и можемо да их одржимо. Ако су они спремни, расписаћемо изборе и за Народну скупштину Републике Српске, чиме показујемо нашу демократичност", истакао је Додик и додао да СДС данас има сједницу Предсједништва, те да ће то бити нови дан њиховог расула.

Ракуљ Субординативни: Пензионери сутра стоје само уз патријарха

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да пензионери пред сутрашње најављене протесте у Бањалуци поручују да једино прихватају, подржавају и снажно стоје уз поруку Његове светости патријарха српског Иринеја и упозорио да непотребна дестабилизација било које врсте неће никоме донијети добро.

Пред почетак Изборне скупштине регионалног удружења пензионера, Ракуљ је изјавио новинарима у Бијељини да је Република Српска у проблемима којих се највише плаши пензионерска популација.

"Страхови су ушли у ову популацију због свега онога што се чини Републици Српској, људи се боје нестабилних дана који, могуће, долазе, као и тога да ће ти дани донијети и тешке посљедице по пензионерску популацију", навео је Ракуљ.

Он је напоменуо да, на основу бројних разговора које је имао у посљедњих неколико дана на важним и бројним мјестима у цијелој Српској, може само рећи да нико од пензионера и других грађана не разумије зашто се ово дешава.

"Није јасно зашто позивају народ да уз његову помоћ рјешавају своје политичке несагласности", навео је Ракуљ.

Према његовим ријечима, пензионери Републике Српске, њих више од 90 одсто, неће се "ставити ни на једну страну", они само траже стабилност, ред и руководство које ће разговарати и заједно са пензионерима рјешавати проблеме.

"Не смијемо дозволити да нам се народ смије. Пензионери се боје и непријатељских позива ‘Срби на Србе’", нагласио је Ракуљ и поновио да је једини частан и поштен онај позив који је јавности у Републици Српској упутио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Ракуљ је додао да је то једино чега се пензионери Републике Српске могу, хоће и желе држати у овим "тешким временима".

Подршку пензионерима, присуством на Изборној скупштини у Бијељини, дао је и директор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић.

Он је рекао да је Удружење пензионера Републике Српске репрезентативно удружење које је има статус добијен од Владе Српске и једино удужење са којим Фонд у потпуности сарађује и гаји партнерске односе.

"Путем Удружења пензионера Српске настојимо да на све могуће начине, заједничком сарадњом ријешимо све њихове проблеме, а на које, свакако, ми можемо да утичемо", рекао је Милић новинарима.

Он је додао да се Фонд ПИО Српске редовно одазива на све сједнице регионалних удружења пензионера.

"Оно на што ми, нажалост, не можемо да утичемо, то је на висину њихових пензија, јер она искључиво зависи од радног стажа, времена проведеног у осигурању, висине плате, односно доприноса који су плаћени. На све остало ми максимално настојимо да утичемо у погледу да сервисирамо административне забране, помажући тиме и фактички подижући стандард пензионера, омогућавајући им да могу да узму и робу на рате, те да користе и друге услуге…", рекао је Милић.

Директор Фонда ПИО Републике Српске каже да је Влада Српске, са премијером Жељком Цвијановић на челу, јасна у том погледу.

"Измјеном закона и преласком Фонда ПИО на трезорски начин пословања јасно и гласно је речено да су пензионери, популација од 250.000 корисника права, приоритет над приоритетима у исплати обавеза из буџета Републике", истакао је Милић и додао да су пензионери то најбоље осјетили у првих неколико мјесеци када је уведена додатна стабилност у исплати пензија.

Милић је истакао да је сигурно да сва дешавања у Српској додатно утичу и уносе одређени немир међу пензионерску популацију, али да он као директор Фонда ПИО Српске обећава да не треба да се брину.

"Нема потребе да наши пензионери брину, Република Српска ће остати стабилна, њихове исплате пензија биће редовне, као и до сада. Влада Српске ће се трудити, али у складу са дефинисаним тачкама које омогућавају размишљања и о одређеним унапређењима, односно евентуалним повећањима пензија уколико се у потпуности реализују стенд-бај аранжмани са ММФ-ом и уколико се побољша наплата доприноса из претходних година", рекао је Милић.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *