Правобранилаштво: Тужбе из Ефбиха падају у воду

Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић истиче да је најновијом одлуком Уставног суда БиХ потврђено да ће све тужбе које подносе грађани Федерације БиХ против Републике Српске у вези са ратном нематеријалном и материјалном штетом, којих је више од 30.000, „пасти“ у воду. Укупна вриједност одштетних захтјева против Републике Српске, само из Сарајева, износи 1,6 милијарди […]

понедељак, мај 2, 2016 / 21:59

Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић истиче да је најновијом одлуком Уставног суда БиХ потврђено да ће све тужбе које подносе грађани Федерације БиХ против Републике Српске у вези са ратном нематеријалном и материјалном штетом, којих је више од 30.000, „пасти“ у воду.

Укупна вриједност одштетних захтјева против Републике Српске, само из Сарајева, износи 1,6 милијарди марака, истиче Новаковићева.

У интервјуу Срни Новаковићева напомиње да Правобранилаштво има значајну улогу у заштити имовинских интереса Српске, посебно у споровима ратне нематеријалне и нематеријалне штете, "што доприноси спашавању Буџета Републике Српске".

Правобранилаштво, истиче она, доказало је на свим судским инстанцама на нивоу БиХ да Република Српска није одговорна за надокнаду штете по принципу објективне одговорности, па су тако пале у воде све тужбе из Федерације БиХ. Правобранилаштво Српске изборило се да буде примијењен институт "застарјелости потраживања".

"Ово је само дио спорова које наводимо, а да не говоримо о десетинама хиљада других, као што су привредни спорови, поступци приватизације", појашњава Новаковићева.

Она наводи и да је у Правобранилаштву Српске дошло до кадровских промјена, именовани су нови замјеници, а тамо гдје има потешкоћа на локалном нивоу настоји се да буду отклоњени.

Новаковићева наглашава да у Праваобранилаштву "инсистирају на примјени закона у раду свих запослених, а уколико он буде прекршен – придруже се начелницима општина у подношењу кривичне пријаве против замјеника правобраниоца, правобраниоца и осталих запослених".

"Стало нам је да се све сумње отклоне, а то једино могу надлежни истражни органи", истиче Новаковићева.

Што се тиче Владе Републике Српске, сарадња је изузетна, наводи Новаковићева и истиче да имају у Правобранилаштву имају разумијевање предсједника Владе и министра финансија, који помажу у границама могућности, како материјално, тако давањем пословног простора на коришћење без накнаде, као и компјутера…

"Правобранилаштво више неће плаћати пословне просторе, јер нам је Министарство финансија за запослене у `ратним штетама` обезбиједило пословни простор и уступило га на бесплатно коришћење, а та средства ћемо усмјерити да смјестимо запослене у сједишту замјеника у Требињу", појашњава она.

Олакшавајућа околност јесте чињеница да се ресорном министарству правде могу стално обраћати, додаје она, а министар Антон Касиповић је телефоном доступан до 24 часа.

Новаковићева наглашава да није имала никаквих притисака у раду од највиших званичника, али да је "било ту разних функционера који су се позивали на име премијера или предсједника", те да је знала да то само користе ради остварења својих ситних циљева.

Она је нагласила да на њу нико и не би могао да утиче да донесе било какаву одлуку осим, оне која је прописана законом.

"До сада смо од локалних заједница `опоменути` да су неки запослени дјеловали супротно закону. Сакупили смо документацију у тим предметима и доставили надлежним тужилаштвима. Зато апелујем на градоначелнике и начелнике општина да упознају правобранилаштво о евентуалном кршењу закона како бисмо дјеловали", наводи она.

Коментаришући чињеницу да се на блоговима помињу разни предмети који се доводе у везу са "грађевинском мафијом", Новаковићева истиче да "не зна да ли постоји `грађевинска мафија` нити ко је чини".

"Ти предмети добиће свој епилог на суду, а судску пресуду сви морамо поштовати. Жалосно је што по медијима водимо судске предмете, а да нам није познато какве су чињенице", упозорава правобранилац Републике Српске.

Новаковићева истиче да јој је циљ да "Правобранилаштво изједначи са институцијама правосуђа, да запослени имају судијске и тужилачке плате, да се разбије фама о Правобранилаштву каква сада постоји у медијима".

Она је додала да је правобранилачка функција тежа од осталих у правосуђу, јер ни тужиоци нити судије по законима не одговарају за своје одлуке, док правобраниоци сносе одговорност, осим за исказано мишљење.

Новаковићева захваљује Влади Републике Српске што је за сједиште замјеника у Источном Сарајева обезбиједила нови пословни простор, затим Пореској управи за донацију службеног возила у општини Источни Нови Град, те граду Бијељина који помаже сједишту замјеника у том мјесту. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *