Право на опструкцију: Сенатор говорио 12 сати како би спријечио гласање

Републикански сенатор Ренд Пол спријечио је амерички Сенат да гласа о избору новог директора ЦИА Џона Бренана, пошто је за говорницом провео више од 12 сати. Пол се јавио за ријеч мало прије поднева у сриједу, искористивши право на опструкцију, које се дуго није користило у Конгресу САД. Када је прошла поноћ по америчком времену, […]

четвртак, март 7, 2013 / 10:02

Републикански сенатор Ренд Пол спријечио је амерички Сенат да гласа о избору новог директора ЦИА Џона Бренана, пошто је за говорницом провео више од 12 сати.

Пол се јавио за ријеч мало прије поднева у сриједу, искористивши право на опструкцију, које се дуго није користило у Конгресу САД. Када је прошла поноћ по америчком времену, он је био и даље био за говорницом.

Њему се током поподнева придружио још један републикански сенатор, Тед Круз из Тексаса, у опструкцији сједнице.

Пол је рекао да ће говорити док буде имао снаге, исказавши на тај начин протест због овлашћења која дају предсједнику САД право да путем беспилотних летјелица дронова убија и америчке држављане.

Пол је један од неколицине сенатора из обје партије који је изразио забринутост због тих овлашћења, рекавши да ниједан политичар не може да има право да самостално доноси одлуку о нечијој кривици и одлуку да та особа буде убијена.

Он је током говора на подијуму само пар пута током вечери појео неколико слаткиша, да би издржао. Током дванаесточасовног стајања више сенатор је говорило и давало му подршку. По правилима, Пол је завршио излагање истог тренутка када сједне.

Пол је у једном тренутку предложио демократама да се гласа о резолуцији којом би се констатовало да су убиства америчких држављана коришћењем дронова неуставна, а да ће он заузврат одустати од опструкције. Демократе су то одбиле и Пол је наставио да говори.

До сада је најдуже у Сенату говорио сенатор Стром Турмонд, 1957. године, када је 24 сата и 18 минута био за говорницом противећи се укидању сегрегације на југу САД.
Ренд Пол је син бившег кандидата за републиканску предсједничку номинацију Рона Пола, који заступа либертаријанске политичке погледе, залажући се за неинтервенционистичку политику САД, и већа права појединаца у свим сферама живота, у односу на федералне власти.

Опструкција у Сенату постала је ријетка у САД, али није у потпуности нестала, и обично је примјењују сенатори кад не желе да се иде на гласање, гдје кандидат мора да добије 60 од 100 гласова да би био изабран на функцију.

Пол је приликом јучерашњег говора цитирао одговор добијен од државног тужиоца Ерика Холдера, у коме он каже да је употреба дронова на територији САД против њених држављана потпуно хипотетичка и да до тога вјероватно неће доћи. Он, ипак, није у потпуности искључио ни такву могућност у некој будућности, уз оцјену да би такав напад био у складу са Уставом САД.

Тужилац је подсјетио на катастрофалне нападе од 11. септембра или напад на Перл Харбор у Другом свјетском рату, што су догађаји, по Холдеру, када би предсједник САД могао да покрене такве акције.

Предложени директор ЦИА Бренан у потпуности подржава дрон програм америчке владе, а прије него што је номинован за ову функцију био је специјални савјетник за безбједност предсједника Обаме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *