Позоришни сусрету у Брчком: Дан трећи

Позоришна публика у Брчком видјела је треће такмичарске вечери на Сусретима позоришта БиХ инсценацију политичке фарсе Мирка Ковача „Осипате се полако, ваша висости“ коју је режирао њихов суграђанин Горан Дамјанац.  Овај текст је, треба подсјетити, 1968. године постављен у Малом позоришту (данас „Камерни театар“) у Сарајеву, а представа већ у јутро наредног дана – забрањена. […]

недеља, новембар 21, 2010 / 20:37

Позоришна публика у Брчком видјела је треће такмичарске вечери на Сусретима позоришта БиХ инсценацију политичке фарсе Мирка Ковача „Осипате се полако, ваша висости“ коју је режирао њихов суграђанин Горан Дамјанац.

 Овај текст је, треба подсјетити, 1968. године постављен у Малом позоришту (данас „Камерни театар“) у Сарајеву, а представа већ у јутро наредног дана – забрањена.

Враћање на репертоар писца с „црне листе“ 60-их и 70-их година прошлог вијека и додјела посла ансамблу младих људи на челу с Дамјанцем, испоставило се, барем према реакцијама публике у Брчком, врло домишљато и успјешно.

„Ковачева фарса је била у функцији времена и односа према сваком па и политичком злу, његов „параван“ иза кога је без компромиса критиковао друштвене непавде, а ми смо радили ослобођени клишеа и законитости овог позоришног израза. Истина, с пуном одговорношћу према аутору тако што су интервенције у тексту које смо радили, потпуно очигледне. Тако је настала наша фарса без реконструкције 68, а на универзалним порукама Мирка Ковача које су право поље за игру“, рекао је Горан Дамјанац.

А у тој игри која је, стекао се утисак, једнако забављала и глумце и гледаоце, Ковач је зазвучао потпуно свјеже и у времену демократије и избора који су тек иза нас.

„Фарса је форма која је омогућавала ауторима да нађу скривени пут до гледаоца коме би, ако је добра и добро вођена, на крају све било јасно. Данас је то непотребно, класична фарса нема смисла јер позориште, нажалост, на може дићи никакву узбуну“, рекао је Сеад Пандур (Јеро) додајући да данас изабрани у власти, којима је, како је Ковач написао прије више од 40 година, којима је „најважније да узму и да имају“, и не долазе у позоришта.

Представа САРТР-а је у Брчком поздрављена и као занимљиво репертоарско позоришно освјежење које ће, како је речено, сигурно наћи пут до публике и нарастати кроз још експресивније разигравање без сумње снажног и врло креативног глумачког ансамбла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *