Пожаришта: Ватра све опаснија, руски хеликоптер чека гориво

Виногради породице Вукоје у Џивару код Требиња, код којих је у послије подневним часовима избио пожар, одбрањени су уз велике напоре, а једном ватрогасцу је због тровања и опекотина указана и медицинска помоћ, преносе агенције. – Пожар је одједном избио и дошао до самих винограда, али су ватрогасци и припадници Цивилне заштите успјели да спријече […]

петак, август 24, 2012 / 21:04

Виногради породице Вукоје у Џивару код Требиња, код којих је у послије подневним часовима избио пожар, одбрањени су уз велике напоре, а једном ватрогасцу је због тровања и опекотина указана и медицинска помоћ, преносе агенције.

– Пожар је одједном избио и дошао до самих винограда, али су ватрогасци и припадници Цивилне заштите успјели да спријече ширење ватре у винограде. Ватра је била угрозиле и једну кућу у близини – каже начелник штаба Цивилне заштите Мирко Ћурић.

Он је истакао да су људи улијетали у ватру и да је тај призор немогуће описати.

Претпоставља се да је узрок овог пожара људски фактор.

Најтежа ситуација на пожариштима у Херцеговини и данас је на Требињским брдима, планини Бјеласници код Гацка и у рејону Давидовићи – Ћатовина у Билећи.

Представници ових општина и данас су Оружаним снагама БиХ упутили захтјев за помоћ из ваздуха.

У рејону Старо Слано у Требињу ноћас је ватра била дошла до прагова кућа, па су службе за гашење и мјештани надљудским напорима, са кровова и из дворишта, гасили ватру и успјели да спасе куће, кажу у Цивилној заштити.

Начелник штаба Цивилне заштите Требиње Мирко Ћурић рекао је да је активан пожар и на Требињским брдима, али је ситуација јутрос боља, док је у Диклићима, гдје је терен миниран, отежано кретање, па се чува линија око кућа.

 

Пожар који је из Црне Горе прешао у рејон села Нудо у требињској општини, гори на неприступачном терену, али не угрожава куће.

У Регионалном центру Цивилне заштите су истакли да су активни пожари и у Билећи у рејонима Давидовићи-Риоца-Ћатовина, те да су избили нови на подручју села Врањских, Симиова, Голо Брдо и Кочањи, али не угрожавају сама насеља.

И у љубињској општини активни су стари и нови пожари као и у Берковићима, али не угрожавају насељена мјеста.

На планини Бјеласници у Гацку ватра на јењава већ неколико дана, а активан је и пожар који је јуче избио на подручју села Казанци.

На невесињским пожариштима ситуација је стабилна, јер је пожар на подручју Морина под контролом, а на Трусини је угашен синоћ.

 

У Цивилној заштити напомињу да се на подручју Рујишта у Источном Мостару пожар синоћ био спустио до резервоара за воду и према насељу, али да је брзом инетрвенцијом ватрогасаца и мјештана одбијен и да је тренутно стање стабилније.

У Херцеговини опожарено око 7.000 хектара

У пожарима на подручју источне Херцеговине процјењује се да је у посљедњих мјесец дана изгорјело око 7.000 хекатара ниског растиња, траве и шуме.

У Регионалном центру Цивилне заштите кажу да је, према првим процјенама, највећа опожарена површина на подручју Требиња гдје је изгорјело око 2.000 хектара, затим у Љубињу око 1.500 хектара, Невесињу око 1.000, те по неколико стотина хектара у Билећи, Гацку, Берковићима и Мостару.

Пожари на подручју цијеле Херцеговине несмањеним интезитетом горе и шире се јер је терен неприступачан, па је ватру немогуће угасити, а и јак вјетар помаже да се шири у више кракова и прелази из једне у другу општину.

На терену су даноноћно Ватрогасци, припадници Цивилне заштите, шумари, а често помажу и мјештани, али и поред максималне ангажованости мало је људства да угаси ватру коју ни путеви ни ријеке не могу да спријече да се муњевитом брзином пребацује и мијења правце.

– Пламен прескаче и по тридесетак метара и немоћни смо у таквим ситуацијама – каже један од требињских ватрогасаца и додаје да су данима непрестано на терену.

Припадници Служби за спашавање неријетко жртвују животе да би спасили поједине куће, а често им се због тровања димом пружа и хитна медицинска помоћ.

Ватра се шири према долини ријеке Угар
Ватра на локалитету у близини села Брегови, на подручју општине Кнежево, шири се у правцу долине ријеке Угар, док је локализован пожар у правцу Баљвина и планине Чемернице.

Мјештани села Брегови нису угрожени, а ватром су тренутно захваћени ниско растиње и млада листопадна шума.

– Захваљујући људима који су и данас на терену, пожар испод засеока Ерака и Ћетковића данас је био стављен под контролу. Јак вјетар, међутим, поново је активирао ватру и промијенио правац, па се пожар тренутно шири према долини ријеке Угар – рекао је шеф Ватрогасне службе у Кнежеву Недељко Алексић.

Пожар на локалитету Брегова данас гасе припадници Ватрогасне службе, Шумског газдинства “Чемерница” и мјештани.

На располагању им је једна цистерна кнежевске Ватрогасне јединице, а једна је распоређена на локалитету Баљвина и Чемернице.

Братунац: Пожар активан још само у МЗ Тегаре
Ситуација на пожариштима на подручју општине Братунац се стабилизује, а активан је још једино шумски пожар у Мјесној заједници Тегаре у рејону Пирића, Сикирића и Бјеловца.

– На ову локацију данас је упућена комплетна Ватрогасна јединица, 40-ак радника шумског газдинства и радно-способни мјештани ових насеља, да би се зауставило ширење ватре, али, због неприступачног терена, пожар неће моћи да буде угашен без помоћи хеликоптера рекао је начелник Штаба братуначке цивилне заштите Неђо Николић.

Он је потврдио да је, након шест дана, данас угашен велики шумски пожар на подручју Слапашнице и Сухе, захваљујући дејству хеликоптера Оружаних снага БиХ и ЕУФОР-а, те да на овој локацији дежура 15 мјештана који по потреби гасе мање пожаре.

Командир Ватрогасне јединице Братунац Војин Остојић рекао је да је, захваљујући великим напорима ватрогасаца, синоћ угашен пожар на брду Кик, на подручју Сухе, који је пријетио да захвати антенски стуб и предајнике Радио-телевизије Републике Српске.

Због могућности избијања нових пожара и ради превентивног дјеловања данас је уведено ванредно стање у још осам мјесних заједница на подручју општине Братунац: Тегаре, Бјеловац, Суха, Факовићи, Реповац, Селишта, Моштанице и Пилана.

Вршилац дужности градоначелника Бијељине Мићо Мићић донио је одлуку да се грађанима Братунца, због ватрене стихије, хитно помогне у гориву и напртњачама за ручно гашење пожара на неприступачним теренима.

Према овој одлуци, руководству општине Братунац биће одмах испоручено 1.000 литара горива.

Професионалној ватрогасној јединици Бијељина Мићић је наложио да ватрогасцима у Братунцу хитно пошаљу неопходне напртњаче за ручно гашење пожара.

Руски хеликоптер још није стигао у БиХ, чека се новац за гориво
Руски хеликоптер који би требало да помогне у гашењу пожара још није стигао у БиХ због административних проблема, јер је потребно обезбиједити 100.000 КМ за гориво, рекао је помоћник министра безбједности БиХ за заштиту и спашавање Самир Агић.

– Имамо административних проблема за покриће трошкова. Највећи проблем је како обезбиједити гориво, јер хеликоптер трошки око тону на час – објаснио је Агић.

Он је навео да би, према плану, ангажовање хеликоптера било потребно најмање четири дана, па је за гориво неопходно обезбиједити 100.000 КМ.

 

– Министарство безбједности БиХ обратило се Министарству финансија БиХ за обезбјеђење средстава из резерви буџета. Очекујемо повратну информацију. Чим добијемо потврду да су средства обезбијеђена, надам се да ће колеге из Русије кренути – рекао је Агић.

Савјет министара БиХ прихватио је јуче помоћ Русије која је спремна да пошаље хеликоптер “К 32”, који носи пет тона воде у једном замаху, за гашење пожара у БиХ.

Соколац: Гори у подножју брда Пакленик

У мјесту Берег, на граници општина Соколац и Рогатица, поново је активиран пожар који је синоћ био локализован.

У подножју брда Пакленик гори бјелогорична шума, а пожарна линија дуга је од 150 до 200 метара.

– Ватру гаси 19 ватрогасаца из соколачке, рогатичке и ватрогасне јединица Пале са три цистерне и ватрогасним возилом “лада нива”, те око 50 радника Шумског газдинства “Романија” са Сокоца – рекла је Жељка Ковачевић, начелник Подручног одјељења Цивилне заштите, које покрива 14 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

 

Према њеним ријечима, ако би ватра захватила цијело брдо са бјелогоричном шумом биле би угрожене куће са друге стране овог брда у Горњим Калиманићима код Сокоца, па су посредством локалне радио-станице позвани добровољци да помогну у гашењу пожара.

Ковачевићева је напоменула да је на овом подручју и даље активан пожар у кањону берешког Врела, али су ова два пожаришта одвојена.
Сва остала пожаришта на подручју општине Соколац су угашена и за сада су под контролом.

У мјесту Берег код Сокоца изгорјела је једна кућа и више помоћних објеката, а пожар још активан у кањону, рекла је Ковачевићева.

Она је навела да је кућа, која је јуче послије подне изгорјела, припадала породици Планинчић, те да је друга кућа спасена.

Она је додала да је спријечено да ватра захвати шуму.

 

Ковачевићева је нагласила да су у гашењу ватре учествовало 12 ватрогасаца из Рогатице, те са Сокоца и Пала, а биле су ангажоване и двије цистерне.

У гашењу је помагало и тридесетак радника Шумског газдинства “Романија” са Сокоца.

Ватрогасни савез РС

Пожар на подручју општине Братунац, у рејону Сплашница, који је био активан неколико дана, угашен је, саопштено је из Ватрогасног савеза Републике Српске.

Тренутно је активан пожар у рејону Бјеловац – Сикирићи – Пирићи, на подручју братуначке општине, гдје се, због неприступачности терена, очекује дејство хеликоптра у гашењу.

На подручјима општина Милићи, Сребреница и Зворник активан је по један пожар, а у општини Шековићи два пожара, који су под контролом локалних ватрогасаца.

Изузетним залагањем ватрогасаца из Мркоњић Града, и захваљаујући помоћи радника локалног шумског газдинства, једним дијелом је угашен пожар који је прије пет дана избио на подручју села Брегови, заселак Томашевићи, који се проширио на шумски комплекс Чемерница, те је у посљедњи час сачуван комплекс смрчеве шуме.

 

– По другој страни овог пожара, ватру гасе кнежевски ватрогасци уз помоћ радника локалног шумског газдинства и мјештана села Баљвине који су, према ријечима старјешине ватрогасне јединице и Директора локалног шумског газдинства, пружили изузетну помоћ – наводи се у саопштењу Ватрогасног савеза Српске, који координише у гашењу овог пожара и чији су припадници изашли на лице мјеста.

Припадници Територијалне ватрогасне јединице из Билеће тренутно гасе већи пожар око мјеста Давидовићи гдје се бране домаћинства, а активни су и други мањи пожари који су под контролом.

– Старјешина ватрогасаца из Вишеграда информисао нас је да су током ноћи погашена два активна шумска пожара, а да је тренутно под контролом пожар настао усљед паљења сијена. Погашени су и шумски пожари у општинама Дервента и Модрича – додаје се у саопштењу.

Ватрогасци Републике Српске, који су ангажовани 24 часа, осим гашења ватре, допремају питку воде угроженим домаћинствима.

 

Из Ватрогасног савеза Српске наводе да се ситуација мијења из часа у час, те апелују да се све институције, субјекти и појединци укључе у помоћ, а посебно да начелници појединих општина локалним ватрогасним једницама хитно обезбиједе неопходну и намјенску техничку опрему и средства за гашење, која је добрим дјелом уништена усљед критичне ситуације са пожарима.

Републичка управа цивилне заштите

На подручју Републике Српске и данас је активан велики број пожара, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

На подручју Кнежева пожар у рејону Бочац – Баљвине и даље је активан, али је стављен под контролу.

Захваћена површина је око 400 хектара, а у гашењу учествује око 140 људи са четири цистерне и 30 припадника Оружаних снага БиХ.

Шумски пожар на подручју мјеста Плехано, општина Дервента, који је избио јуче око 15 часова, захватио је око десет хектара шуме.

Било је угрожено неколико кућа, али пожар је стављен под контролу и одбијен од кућа, док и даље гори неприступачни дио шуме.

 

У Братунцу пожар који је избио на локалитету Тегаре – Запоље још није угашен.

Стање на пожаришту се прати, док је пожар у рејону Слапашница још активан.

Стање у рејону Гостун, Ново Горажде, непромјењено је, а пожар се не гаси због неприступачности терена и присуства мина.

Избио је и нови пожар у селу Замегресе који се не гаси,такође, због, неприступачног и миниранох терена.

Активан је и пожар у рејону села Качањ, у сјеверозападном дијелу општине.

Ови пожари тренутно не угрожавају насељена мјеста. Пожаре гасе ватрогасци, припадници ЦЗ, шумари и мјештани.

Активан је пожар у рејону села Кубаш, општина Берковићи, на граници са општином Љубиње који не угрожава насеља, гори ситно растиње, а стање на пожаришту се прати.

На подручју Гацка и даље је активан пожар у рејону Бјеласнице, јер је на неприступачном терену.

 

Поново се јуче активирао пожар у селу Казанци који не угрожава насеља, а гашење је у току.

Пожар који је био активан у рејону Морина, општина Невесиње, јуче у касним послије подневним часовима стављен је под контролу.

Поново се активирао пожар у рејону Трусине, који је јуче послије подне угашен.

У Источном Мостару пожар у рејону села Руишта јуче у послије подневним часовима проширио се до резервоара за воду и самом селу.

Интервенцијом мјештана и шумара одбијен је од села и тренутно гори на неприступачном подручју.

Гори црногорична шума, а стање на пожаришту се прати.

 

У општини Шипово пожар у мјесту Црни Врх је под контролом.

Сребреница: Пожари локализовани

Сви пожари у сребреничкој општини су локализовани и под контролом ватрогасаца и запослених у Шумском газдинству „Дрина”, изјавио је стручни сарадник за друштвене дјелатности и јавне сервисе у овој општини Цвијетин Максимовић.

Он је истакао да су ватрогасци, запослени у шумарству, и припадници Цивилне заштите јуче цијели дан водили борбу са ватреном стихијом у рејону Витловаца поред локалног пута Сребреница – Залазје и тај пожар је локализован и под контролом.

Максимовић је истакао да проблем у гашењу пожара представља редукција воде и немогућност пуњења цистерни, па се вода танкује у Братунцу.

 

– Осим цистерни Територијалне ватрогасне јединице, у гашење пожара укључили смо и једну цистерну сребреничког Комуналног предузећа, што је помогло да локализујемо шумски пожар у Витловцима – нагласио је Максимовић.

Он је додао да је потпуно угашен пожар на бившој депонији смећа код села Залазје, а да је под контролом и прије два дана локализовани пожар у рејону Биљега.

Максимовић је изразио бојазан да појачани вјетар, који је данас захватио ово подручје, пријети да поново активира пожаришта код којих дежурају групе радника “Дрине” и малобројни сребренички ватрогасци, који претходних дана нису могли да стигну до свих локација на којима су избијали пожари, али су се према могућностима укључивали, те, иако скромно опремљени, гасили пожаре на врлетним и тешко приступачним теренима ове општине.

Вишеград: Угашена ватра на гробљу у Мириловићима

Брзом интервенцијом ватрогасаца, радника Шумског газдинства “Панос” и припадника Цивилне заштите, синоћ је угашен пожар који је избио у огради сеоског гробља на Мириловићима код Вишеграда.

Начелник општине Томислав Поповић, који је са осталима гасио пожар, каже да су почели да гасе ватру чим су је уочили, а ангажовали су ватрогасце са двије цистерне и људство, јер је ово пожариште било врло близу насељеног мјеста Град, које је надомак Вишеграда.

Директор ШГ “Панос” Милан Цвијетић потврдио је јутрос да ће убрзо бити стављен под контролу и пожар на Тетребици, јер је ватра стигла до раније опожарених површина, гдје ће се зауставити.

– Око 100 ватрогасаца, припадника Цивилне заштите и грађана успјело је у току ноћи да заустави ширење ватрене стихије на Солилима и Ораховцима гдје је јуче поподне опожарено око 15 хектара земљишта – каже Цвијетић.

Он додаје да је јутрос на ово пожариште послато 20 људи који прате развој ситуације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *