Потпредсједник Египта поднио оставку, референдум се наставља

Египатски потпредсједник Махмуд Меки изјавио је данас да подноси оставку, док се у Египту одржава друга фаза референдума на којем се грађани изјашњавају о приједлогу Устава који подржавају политички покрет Муслиманска браћа и њему близак предсједник Египта Мохамед Морси. „Одавно сам схватио да природа мог посла као политичара не одговара мојој струци као судији”, рекао […]

субота, децембар 22, 2012 / 20:08

Египатски потпредсједник Махмуд Меки изјавио је данас да подноси оставку, док се у Египту одржава друга фаза референдума на којем се грађани изјашњавају о приједлогу Устава који подржавају политички покрет Муслиманска браћа и њему близак предсједник Египта Мохамед Морси.

„Одавно сам схватио да природа мог посла као политичара не одговара мојој струци као судији”, рекао је Меки.

Меки је рекао да је прво поднио оставку 7. новембра, али је оставку повукао због нереда у земљи и одлуке предсједника Мохамеда Морси да прошири своја овлашћења.

Декрет о проширивању предсједничких овлашћења је повучен, али је изазвала дубоку политичку кризу у земљи.

Како оцјењују свјетске агенције, какви год били резултати гласања, тешко да ће разријешити кризу.

Гласање се одржава у 17 од укупно 27 египатских провинција.

У првој фази, одржаној 15. децембра, гласали су житељи 10 провинција, а већина од 56 одсто подржала је будући Устав.

Према незваничним резултатима, на референдум је у првој фази изашло око 32 одсто уписаних бирача.

И двије године од свргавања предсједника Хоснија Мубарака који је, уз подршку војске, аутократски владао деценијама, Египат потресају нереди, такође због тога ко и како управља државом.

Опозиција коју чине либерали, љевичари, секуларни Египћани и дио јавности огорчен владавином предсједника Морсија, страхује да исламисти покушавају да уведу аутократију каква је постојала у доба Мубарака.

Оптужујући Муслиманску браћу, од које потиче Мухамед Морси, да монополизује полуге власти, опозиција позива становништво да новом Уставу каже „Не!”.

Исламисти су сами прогурали приједлог новог Устава кроз Уставотворну скупштину јер су либерални и секуларни посланици бојкотовали расправу, али њихово одсуство није уважено.

Морсијеви савезници, пак, тврде да опозиција користи нереде да поништи њихове изборне побједе у последње двије године.

Владајући исламисти такође оптужују опозицију да спроводи наводну завјеру бивших Мубаракових званичника да се врате на власт.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *