Потоп у Републици Српској

У посљедњих 120 година није забиљежен оволики водостај у нашој регији. Ево неких информација о градовима у Српској. Мост који видите на фотографији испод више не постоји. Осим што је ово сигурно једна од посљедњих фотографија овог већ одавно неадекватног моста са једном траком, то је тренутно и најтрајнија и најсимболичнија посљедица поплава у главном […]

петак, мај 16, 2014 / 11:16

У посљедњих 120 година није забиљежен оволики водостај у нашој регији. Ево неких информација о градовима у Српској.

Мост који видите на фотографији испод више не постоји. Осим што је ово сигурно једна од посљедњих фотографија овог већ одавно неадекватног моста са једном траком, то је тренутно и најтрајнија и најсимболичнија посљедица поплава у главном граду Републике Српске.

БАЊА ЛУКА

Репортери Фронтала су успјешно прешли Мост КАБ-а (Венеција) и Мост Патре (Градски мост), на којима велики број грађана застаје и посматра како вода све више расте. Гужве су велике, и колоне возила се полако помичу кроз град, док је већина објеката у ниском приобаљу Врбаса поплављена. Фотографија испод приказује скалу за мјерење водостаја на ријеци Врбас код Моста Патре, начињена јуче у поподневним часовима.

Сљедећа фотографија начињена око 10:30 часова на истом мјесту данас, показује да се водостај Врбаса у центру Бање Луке више не да ни мјерити.

Саобраћајница у Долцу, код ушћа Црквене у Врбас је затворена, а вода се излила на ширем подручју испод зидина Кастела.

Раст воде је велики што се да видјети у двије напоредне слике од јуче и данас.

Бањолучка насеља Чесма и Пријечани одсјечена су од града, под водом је простор код "Витаминке", а вода долази и до Дрвне индустрије "Врбас", изјавио је градоначелник Бање Луке Слободан Гаврановић.

"Није било довољно препрека од огромног пораста водотока Врбаса и та битка је изгубљена. Овај ниво Врбаса није забиљежен у историји града", рекао је Гаврановић на конференцији за новинаре, након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да је на сједници Штаба за ванредне ситуације процијењено да су стечени сви услови да се прогласи ванредна ситуација, јер поред проблема са поплавом, има и неколико десетина клизишта.

Ријека Врбас излила се и у насељу Делибашино село, Кумсале, а стање је ескалирало на ушћу ријеке Широке у Врбас.

"Нагло су расле притоке ријеке Крупе, Сутурлије, Врбање, Широке ријеке и потока који се нису могли улити у корите ријеке Врбас због чега је дошло до великог излијевања", рекао је Гаврановић.

Он је навео да се у обухвату налази више стотина стамбених објеката, па чак се цијени да то може бити и 1.000.

У насељу Крмине синоћ је покушана евакуација једне породице која није хтјела напустити кућу када им је сугерисано. Гаврановић каже да се они налазе на крову куће.

"Први задатак хеликоптерске јединице биће да спасимо ту породицу и након тога пређемо локацију од Завода `Мирослав Зотовић`, до Чесме и Пријечана који су одсјечени од града и нема приступа ни једном саобраћаницом, ни чамцима", навео је Гаврановић.

Стање код Ребровачког моста се прати, а Гаврановић упозорава грађане који живе у зони или обухвату набујалих ријека да и они прате ситуацију и слиједе упутства које су врло јасне, да се благовремено измјешта имовина и уклоне моторна возила.

"Треба пратити стање, треба бити високо опрезан и у складу са датом ситуацијом на терену се и понашати", рекао је Гаврановић.

Шеф Бироа за односе с јавношћу Владе републике Српске Вера Сајић рекла је новинарима да се на објекту Хидроелектране "Бочац" врши редовно техничко осматрање бране и да нема никаквих знакова одступања од редовне дјелатности.

"Машине раде, температура је нормална. Што се тиче ХЕ `Бочац` и бране Бањалука није угрожена", рекла је Сајићева и додала да мост у Клашницама није поплављен, али да је полиција зауставила саобраћај.

ПЕТРОВО

Већина путева који воде из Петрова према Добоју и Грачаници у Федерацији БиХ и данас је поплављена и онемогућен је саобраћај.
Затворен је пут Сочковац – Карановац поред предузећа "Месер", као и пут Карановац – Лендићи.

За саобраћај су блокирани и путеви Сочковац – Грачаница, Порјечина – Миричина, Какмуж – Лохиња, Петрово – Доња Ораховица и Камуж – Сочковац код фабрике угљендиоксида у Какмужу, а на путу Петрово – Брезици има више одрона.

Данас је блокиран и пут Петрово – Калуђерица због одрона на овој саобраћајници.

Од Петрова према Добоју у функцији је алтернативни пут преко Врле стране, а потом преко Бољанића и Липца, те пут према Грачаници, преко насеља Сижје у ФБиХ.

Велики дио Спречанског Поља је под водом.

Радници из Петрова који су запослени у Добоју не могу отићи на посао. Жељезнички саобраћај на прузи Тузла – Добој је у прекиду.

На стадиону Фудбалског клуба "Озрен" у Петрову налази се 15 дијализних болесника који очекују хеликоперски транспорт према Бањој Луци.

ЛАКТАШИ

Проглашено ванредно стање.

Начелник општине Лакташи Милован Тополовић рекао је Срни да је стање на подручју општине Лакташи због поплава тешко, али да општинске службе интервенишу и помажу грађанима.

Тополовић је додао да су се на подручју Лакташа излиле ријеке Врбас и Турјаница, а да су на терену општинске службе ватрогасаца и ронилачког клуба са чамцима који интервенишу гдје је најпотребније, достављајући воду и храну.

ДЕРВЕНТА

Општински штаб за ванредне ситуације је прогласио је ванредну одбрану од поплава на подручју општине Дервента, саопштено је из општине.
Тренутно стање на подручју општине је тешко и алармантно, вода се излијева и на више подручја, тренутно је поплављено или водом опкољено око 15 кућа.

Општински штаб је већ почео са првом евакуацијом становништва са подручја Јасенци, а становништво је обавијештено да се болесни, стари и дјеца склоне са угрожених подручја на сигурно мјесто, док то ситуација још дозвољава.

"Очекујемо да ћемо критично стање на подручју општине имати око 12.00 часова, јер водостај Укрине расте 15 центиметара на сат и прешао је тачку ванредне одбране од поплава. Укрина се већ излила у насеља Беглуци, Јасенци, а угрожено је и Ново Насеље. Вода пријети и индустријској зони гдје се налази и главна трафо-станица за напајање града електричном енергијом. Велика опасност пријети и од подземних вода", истиче се у саопштењу из општине.

Тежи болесници са подручја општине ће бити евакуисани у болницу у Славонски Брод, у складу са договором директора Дома здравља у Дервенти и руководства бродске болнице.

Дервента је у ноћним сатима упутила помоћ Добоју у прехрамбеним производима и води.

ШАМАЦ

На подручју општине Шамац стање је и даље тешко, а у току је евакуација становништва из Мјесне заједнице Тишина гдје се налазе и становници неких других приградских насеља, а који су кренули у правцу Обудовца и Слатине да потраже спас од водене стихије.
Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је Срни да је стање катастрофално и да се ово није могло очекивати.

"Бојим се, иако предузимамо све, да би се могле десити и најгоре ситуације. Надамо се да је ово врх воденог таласа. Остало је доста становника у самом Шамцу", истакао је Минић.

Он је додао да је ово подручје без струје, воде за пиће, да немају довољно чамаца за евакуацију становништва из града.

Према његовим ријечима, ниво ријеке Саве тренутно износи 800 центиметара, што је метар изнад ванредних мјера одбране од поплава.

"Све смо урадили што смо могли, али дошла је ријека Босна коју је погурала Сава са западне стране", навео је Минић и поновио да се ради све на спашавању људских живота.

Он је рекао да прате ситуацију у Добоју гдје се Босна смањује, али да немају прецизне информације из Модриче од које, ако има воденог таласа, треба шест до осам часова да стигне до Шамца.

Минић је нагласио да је отежан долазак до општине Шамац, да је тешко да им стигне помоћ, наводећи да им је неопходна вода за пиће, конзерве и хљеб за најугроженије становништво, као и чамци за евакуацију.

КОЗАРСКА ДУБИЦА

 Водостај Саве на подручју општине Козарска Дубица износи 705 центиметара, а Уне 286 центиметара, што је испод границе на којој се проглашавају редовне мјере заштите од поплава.
Шеф Одсјека Цивилне заштите општине Козарска Дубица Ђуро Трубарац потврдио је данас Срни да су, усљед дуготрајних и сталних падавина, у порасту бујичне притоке Уне на цијелом подручју општине, те да се јутрос из корита излила рјечица Кнежица, која је у истоименом насељеном мјесту поплавила пољопривредне површине.

Трубарац је нагласио да на подручју општине Козарска Дубица нема угроженог становништва и домаћинстава, те да су, за сада, проходни сви путеви.

Сједница општинског Штаба Цивилне заштите Козарска Дубица одржана је јутрос у 8.00 часова, а наредна је заказана за 13.00 часова.

МОДРИЧА

Упркос благом паду водостаја ријеке Босне, ситуација на подручју Модриче и јутрос је алармантна, а поплављено је 470 кућа у којима се налази 380 људи, изјавио је Срни Жељко Терзић, самостални стручни сарадник за цивилну заштиту у овој општини.
Терзић каже да је на подручју општине тренутно ситуација најтежа у мјесту Полој у Мјесној заједници Милошевац гдје у 40 поплављених кућа евакуацију чека 120 лица.

"Брза матица отежава евакуацију људи коју од јутрос врше три тима за спашавање на води", каже Терзић и истиче да је критично и у мјесту Врањак гдје је под водом 70 кућа у којима се налази 20 људи, међу којима шесторо дјеце и једна стара болесна особа, којима је потребна хитна евакуација.

У насељу Добори поплављено је свих 200 домаћинстава. Препоруку Цивилне заштите о евакуацији није послушало 10 лица. У Мјесту Копривна под водом је 80 кућа са 100 лица.

"У току дана свим лицима која су остала у поплављеним кућама биће допремљени храна, вода за пиће и лијекови", најавио је Терзић.

У граду је поплављено 40 кућа.

Терзић је потврдио да се ноћас ријека Босна приближила коти од 600 центиметара што је двоструко више од нивоа ванредне одбране од поплава.

У прекиду је жељезнички саобраћај, а непроходна је већина локалних путева као и регионални и магистрални пут.

Током ноћи вода је поплавила пут код старог моста због чега је онемогућен улаз путничким возилима у град. У мјесту Јакешница поплављен је дио магистралног пута па је прекинута комуникација Модриче са сусједним Вукосављем и општином Оџак у Федерацији БиХ.

Са већине градских улица вода се повукла и саобраћај се одвија без тешкоћа.

У поплављеним мјестима и дијелу града домаћинства су искључена са електро мреже. Телефонски саобраћај је у прекиду. Вода из градског водовода је исправна за употребу, потврђено је у Цивилној заштити Модриче.

БИЈЕЉИНА

У касарну у Бијељини до сада је евакуисано стотину људи из поплављених кућа, међу којима је 20 дјеце, рекао је Срни официр за информисање Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага Бих капетан Далибор Зељко.
Према његовим ријечима, 50 припадника Трећег пјешадијског пука са војним камионима и чамцима даноноћно ради на спашавању људи из поплављеног подручја.

Зељко каже да су им се придружили и војници из других јединица који због поплаве нису могли из Бијељине да оду на посао у друга мјеста.

Евакуисанима је у касарни обезбијеђена храна, сува одјећа и здравствена помоћ љекара Дома здравља Бијељина.

Од више команде затражена је помоћ у храни и ангажовању додатних возила и средстава за спашавање у поплавама.

Бијељински ватрогасци јутрос су из два метра високе воде у кући ромске породице, у насељу Томбак, извукли четворо мале дјеце и четворо одраслих, међу којима три жене.

Кажу да од ноћас углавном интервенишу у урбаном дијелу града гдје вода продире из канала Дашница.

Директор бијељинске болнице Синиша Максимовић рекао је Срни да је у болници задржано 50 дијализних болесника, непокретних и болесних који су извучени из поплављених кућа.

Он каже да је данас из ромског насеља у граду у болници збринуто 70 људи, који су након тога пребачени у касарну гдје ће бити задржани до повлачења воде.

Према ријечима Максимовића, подземна вода је током ноћи поплавила и просторије старе болничке зграде гдје је смјештена котловница, па се запослени боре да воду избаце пумпама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *