Потоп еврозоне: Кипар одложио гласање о спорном порезу

Кипар је одложио гласање о порезу на банкарске депозите, који економисти критикују јер може да уништи банкe широм ЕУ. Гласање кипарског парламента о увођењу контроверзног пореза на банкарске депозите одложено је за данас, али то није умањило забринутост, како Кипрана који имају штедњу у банкама, тако и свјетских аналитичара који процјењују какав ће то имати […]

уторак, март 19, 2013 / 20:02

Кипар је одложио гласање о порезу на банкарске депозите, који економисти критикују јер може да уништи банкe широм ЕУ.

Гласање кипарског парламента о увођењу контроверзног пореза на банкарске депозите одложено је за данас, али то није умањило забринутост, како Кипрана који имају штедњу у банкама, тако и свјетских аналитичара који процјењују какав ће то имати утицај на еврозону и цијелу Европску унију.

Бројни економисти оцјењују да то што, према европском пакету помоћи Кипру, Никозија мора да уведе порез на уштеђевину у кипарским банкама „како би и грађани сносили терет спасавања земље од банкрота”, може директно да утиче да сви похрле у банке и подигну своје депозите и тиме сруше банкарски систем. Штавише, то би могло да се догоди и у осталим економски посрнулим земљама еврозоне, као што су Италија, Шпанија, Португалија и Грчка, што би вјероватно допринело потапању еврозоне.

Спасилачки пакет ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда предвиђа да Кипар у замјену за добијање помоћи у износу од 10 милијарди евра уведе закон због који ће сви грађани који на својим рачунима имају мање од 100.000 евра морати да плате једнократни порез од 6,75 одсто на износ уштеђевине, а на веће банкарске депозите порез од 9,9 одсто.

„Одлагање је неопходно како би влада добила додатно вријеме за израду амандмана на међународни пакет помоћи који је договорен претходног викенда”, објаснио је одлагање скупштинске сједнице предсједник кипарског парламента Јанакис Омиру, преноси агенција АП.

Кипарски медији наводе да влада сада настоји да измијени програм помоћи како би заштитила мале штедише са мање од 100.000 евра у банкама. Међутим, ове измјене морају претходно да одобре министри финансија других чланица еврозоне.

Иако су кипарске власти у току викенда упозориле да би без овог пореза већ у уторак могло да дође до колапса цијелог кипарског банкарског система, чињеница да Кипрани опсједају банкарске шалтере и банкомате у намјери да подигну сав свој новац прије опорезивања говори у прилог процијени да управо то подизање депозита може да сруши банкарски систем Кипра.

И прексиноћњем обраћању нацији, кипарски предсједник Никос Анастасијадес покушао је да објасни да би неприхватање захтјева ЕУ имало за последицу излазак Кипра из еврозоне и суочавање са банкротом.

„Бирам мање болну опцију и сносим политичке последице тога, са циљем да колико год је то могуће ограничим последице по економију и наше грађане”, рекао је Анастасијадес, пренео је АФП.

Према оцјени утицајног либералног економисте и нобеловца Пола Кругмана, европски лидери су суштински позвали своје сународнике да, у страху да их не задеси исти порез, похрле у банке и подигну сав новац који тамо имају.

„То је као да Европљани држе неонски натпис, исписан на грчком и италијанском, који каже: ’Вријеме је да трчите у своје банке!’”, написао је Кругман на свом блогу, желећи да објасни како ће кипарски пакет помоћи заправо изазвати панику код грађана много већих чланица ЕУ које су могући кандидати за пакет помоћи, као што су Шпанија, Италија или Грчка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *