Постојало је упозорење на терористички напад

– Добили смо циркуларно писмо у којем се тврди да ће се на територији БиХ некад и негдје догодити терористички напад. Јасно је да је то фарса. Тражићу да се са тог писма скине ознака тајности па макар и сам одговарао за то – рекао је предсједник РС, Милорад Додик, јавиле су агенције. "Имао сам […]

уторак, април 28, 2015 / 09:17

– Добили смо циркуларно писмо у којем се тврди да ће се на територији БиХ некад и негдје догодити терористички напад. Јасно је да је то фарса. Тражићу да се са тог писма скине ознака тајности па макар и сам одговарао за то – рекао је предсједник РС, Милорад Додик, јавиле су агенције.

"Имао сам увид у све то и видио да је то сасвим једна начелна информација, која говори о могућности да се на простору БиХ деси неки напад, али да не знају ни гдје ни ко. То је писало у тој инфромацији о којој они сада причају", рекао је Додик.

Он је додао да се такве информације сваки дан могу прочитати у медијима.

"Таква обавјештајна организација нам не треба. Они као алиби шаљу информацију општег карактера. Нека скину ознаку тајности па ћете видјети колико је то све смијешно, бескорисно и нема никаквог употребног значаја", истакао је Додик.

Да се у Српској, каже Додик, сходно тој њиховој наводној информацији видљиво дигао степен приправности полиције, онда би рекли "ови у Српској су полудјели".

"Ми ћемо тражити да се скине ознака тајности са те информације. Ево ризикујем да се против мене покрене процес зато што ћу издати ту велику тајну коју су они нама доставили. Потпуна је лаж да су органима Српске доставили информацију о могућем теористичком нападу. Ријеч је о циркуларном писму послатом свим институцијама у БиХ, у којем пише да је могуће да се, због хапшења неких који су требали да иду у Сирију, на простору БиХ може очекивати, како је речено у том акту, терористички напад. Ето, толико о употребној вриједности тог акта", истакао је Додик.

Нагласивши да је жалосно то шта је добијено у тој информацији, Додик је навео да ће се једног дана то објавити па ће се видјети колико је то све спекулативног карактера и нема никаквог оперативног значаја, али да је упркос томе полиција подигла ниво приправности.

Предсједник Републике Српске синоћ је изјавио да је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику доказ да Српска не може да рачуна обавјештајне изворе из БиХ.

"Није било никаквих података о терористичком нападу. То само говори колико безбједносна структура у БиХ функционише и колико има потенцијалних терориста спавача, који су у сваком тренутку спремни да било гдје направе терористички акт", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је обавештајна структура "истргнута из ткива" Српске и да то доводи до недовољних информација.

Он је констатовао да је "јадна земља и народ кога чувају странци". "Они су до те мјере уплетени да БиХ никада неће успјети да развије свој, аутентичан систем безбједности и никада неће наћи начина и организационог потенцијала да се одбрани од оваквих ствари, зато то мора Српска", истакао је Додик.

Он је увјерен да дијели мишљење готово свих људи у Српској да је неопходно увести додатне мјере оспособљавања републичких полицијских структура.

"Ми ћемо то и урадити. У складу са Уставом, Српска може да развија све своје полицијске структуре. У складу са Уставом БиХ, Српска има и обавјештајну службу. Ми нећемо устукнути пред оцјенама (високог представника у БиХ Валентина) Инцка или неких других који покушавају да од тога направе једну шарену лажу о томе како се наводно нешто сасвим друго десило", каже Додик.

Инцко: Гледао сам филм

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко осудио је напад на полицијску станицу у Зворнику и истакао да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) упозорила полицијске агенције прошли петак да ће се десити напад на једну полицијску станицу.

Инцко је, гостујући на Н1, изјавио да је информацију о нападу добио док је био на манифестацији турске културе.

"Информацију да се десио страшни злочин добио сам док сам гледао филм са турским амбасадором", рекао је високи представник објаснивши да је сваки невини изгубљени живот страшна ствар.

Он је додао да не треба журити са оцјенама да ли се ради о терористичком чину док то не утврди државно тужилаштво.

Инцко је рекао да је напад на полицијску станицу за њега врло шокантна ствар и истакао да је након напада у Бугојну и на америчку амбасаду у Сарајеву, напад у Зворнику посљедња опомена.

"Двојица мојих дједа су били полицајци и никада се није десило да су били рањени. Ово је за мене заиста страшна ствар", рекао је Инцко и додао да је овај инцидент "црвени картон за полицијске агенције у БиХ због њихове несарадње".

"Обавјештајно-безбједносна агенција (ОСА) је упозорила полицијске агенције прошли петак да ће се десити напад на једну полицијску станицу", истакао је Инцко.

 

 0 КОМЕНТАРА

 1. Најбоље да су послали још тачну адресу, вријеме напада и име извршиоца/налогодавца. Ту нема размишљања, дигнеш безбједност на виши ниво и готово. Ми смо Срби шампиони када је у питању накнадна памет!

 2. Ovo je pucanj u RS,branićemo se reče onaj što u RS i vedri i oblači.Samo bez mene i mojih veliki vođo.Kada je trebalo braniti Srpski narod ja sam bio tu a vas ne vidjeh.Sada srbovati i pretiti nekome,a iza sebe imati gladan i goloruk narod je više nego rizično i nepošteno.Da nije možda malo izginulo tog naroda u ratu pa treba još.Mislim da je ovo jedan teroristički i osvetnički čin nezrele ljudske ličnosti.Ovim činom nije ugrožena RS i zato ne treba ovako istupati u javnost.

 3. jadna je ona zemlja kojoj stranci dovoze na svojim tenkovima , hahahah, vlast, Kad taj dovezeni zavrne vodu legalno izabranom predsjedniku, kad helikopterom stranci skupljaju u ponoc one koji ce glasati za njega.

  KO JE UBIO MILANA VUKELICA?

  STA JE SA EKONOMSKIM TEROROM U SRPSKOJ?

  KOLIKO JE LJUDI UMRLO I KOLIKO SE UBILO ZBOG EKONOMSKOG TERORIZMA?

 4. rAZIMU SVE NASE NEDACE, SVE TRAGEDIJE, ELEMENTARNE NEPOGODE DODJU KAO KEZ NA DESETKU DA NE BI NEZAPOSLENOJ ARMIJI ISPOSTAVLJALI RACUNE.

  pOSAO DAJTE NEAPOSLENIMA!

  Je li Bobar banka treoristicki akt?
  Tesla, Kosmos, RAOP, stotine hiljada bez posla, gladni, …. i to je teror.

  O tome ti predsjednice.

 5. Rezimu su nase nedace dobro dosle da skrene paznju sa katastrofalnog zivota i bijede u koji su doveli Srpsku!

  Jedva docekate poplave, snijeg, oluje, terorizam vehabija…

  A, o Milanu Vukelicu 8 godina cutite!

 6. Imate na „prozoru“ moj tekst o tome da na ovako nešto upozoravam gotovo pet godina…. na mojim analizama nema oznake tajnosti, pa ih mogu i objaviti… u februaru prošle godine sam na 17 stranica objašnjavao kakve opasnosti prijete Srpskoj, pa čak i Dodiku lično (mislim kao predsjedniku)… no, problem je što do njega stižu pogrešne informacije…

 7. Imate na „prozoru“ moj tekst o tome da na ovako nešto upozoravam gotovo pet godina…. na mojim analizama nema oznake tajnosti, pa ih mogu i objaviti… u februaru prošle godine sam na 17 stranica objašnjavao kakve opasnosti prijete Srpskoj, pa čak i Dodiku lično (mislim kao predsjedniku)… no, problem je što do njega stižu pogrešne informacije…

 8. Nemam pojma odakle Valentinu obraza da poredi Bugojno i Sarajevo sa Zvornikom. Zvornik je kudikamo ozbiljnije i opasnije nedjelo. SAMOUBILAČKI NAPAD!

  Ni napad u Parizu na one novinare nije bio samoubilački. Ovo je nešto potpuno novo. Nikad viđeno. Zaledi se krv u žilama od pomisli na budalu koja ide da pogine i da sa sobom povede što više nepoznatih ljudi.

  Nadalje, odakle bilo kome ideja da je ova informacija iz Australije povezana sa Zvornikom? Cijenim da se ovakve i slične informacije dostavljaju političkim strukturama najmanje jednom mjesečno.

 9. @ BORISLAV R., 28.04.2015. 19:50:00

  Napadač je Borislave imao 24 godine i vozačku dozvolu. To znači da nije bio kreten. Samo kreten i možda napaljeni klinac od tlinest godina može pomisliti da će ispasti Džejms Bond, upasti u zgradu sa 30 naoružanih ljudi, zapucat, sve ih pobit i izvući živu glavu iz svega toga.

  JBT Borislave činiš sve da počnem vjerovati u sve viceve o policiji.

  Kakvo je stanje naše bezbjednosti i koliko smo mi zapravo sigurni pored naše ovolike policije ponajbolje govori to što naša policija nije sposobna riješiti problem navijačkih grupa. Evo opet su zabranili gostovanje jer fakat ne mogu iskontrolisati nekoliko desetina neiživljenih tinejdžera. U moje vrijeme, u mom selu, to je radio jedan jedini čovjek. Najobičniji prašinar. Danas nisu dovoljne ni specijalne jedinice za podršku i po policajac po glavi navijača. Istovremeno se krše ljudska prava – ukida pravo na slobodu kretanja. Kakva se poruka šalje?

 10. ex-1978, 28.04.2015. 21:35:18 [148

  Od kud vam podatak o 30 policajaca?

  Osim toga, bio sam svjedok „mangupa“ koji su na objekte prijedorske policije (veće od zvorničke) napadali bombama, noževima, a jedan je to učinio korišćenjem LUTKE SA IZLOGA obližnjeg butika…

  Manite se stvari u kakve se ne razumijete!

 11. @ BORISLAV R., 28.04.2015. 23:01:03

  Kad ti kao profesionalac, mrtav ladan iznosiš informacije da ne znaš broj vehabija onda valjda mogu i ja čisto amaterski procijeniti broj policajaca u Zvorniku, u 7 sati, u toku smjene. U koliko sam insana pogriješio?

  JBT eno živa čovjeka u Šipovu pomeć’o nake kamere po planini i oće da uvati živa vuka, metne na njega neki GPRS kurac palac i prati ga preko satelita. Dobio neke smiješno male pare od nekog fonda. Priprema doktorat. Čovjek će pratit vuka a ti i tvojih 5000 policajaca + SIPA + bjelosvjetske kolege + sateliti… nemate pojma koliko ima vehabija.

  I ti onda napišeš da se okanem stvari u koje se ne razumijem?! Menščini da je dogorilo do nokata. Ti i tvoje kolege ste sjedili i pićukali i krajem osamdesetih pa vas je iz Slovenije istjero Janša sa svojima a Tuđman pred vašim očima napravio čitavu vojsku sve ilegalno naoružanu. Vama pred očima je još 1990. nastajala Patriotska liga. Ni prstom niste mrdnuli. Sad nemate spisak vehabija. Pa šta još treba da se desi da stavite prst na čelo u zamislite se. Dokle ste doveli uniformu koju nosite opet ponajbolje oslikavaju tinejdžeri navijači koji vas bukvalno pljuju i najstrašnije vrijeđaju kolegice. Ništa ne preduzimate. Ništa. Nemate ni poimeničan spisak.

 12. Пре коментара морам поменути да ову материју не познајем колико бих требао да бих могао донети потпуно ваљане закључке, али из искустав у својој професији и по ономе што сам успио сазнати могу донети неко своје мишљење.

  Е сад, када безбедносне службе размењује информације и шаљу дописе на друге адресе (овде мислим пре свега оних надређених подређенима) то може бити мотивисано из 2 разлога;
  – имају ваљане и поуздане оперативне податке о потенцијалној опасности и у сврху превентивног деловања поделе исте са другим (или подерђеним) безбеднносним службама.

  – имају сазнања о потенцијалној опасности, без ваљаних и поузданих информација, и шаљу подређеним адресама дописа о могућој (уопштеној) опасности. Ово је такође мотивисано превентивним разлозима, али превентивним тако да ако се нешто догоди, или ствари оду по злу, имају алиби и покриће да су „они упозоравали“, тј да би „превентивно“ заштитили своју гузицу и позицију у безбедносним структурама. Ако се ово превише практикује долази до непотребног исцршљивања и људства и ресурса.

  Ово упозорење о којем пише текст спада свакако у ово друго. И то јесте сада алиби овој ОСА који су ето „упозорили“. Наравно да су та упозорења уопштена, и од таквих мало вајде. Никог не прозивам, али једноставно то је тако, уосталом није то нешто непојмљиво, многи упослени, а посебно они којима је климав положај, гледаће да ипак себе заштите.

  Е сад, оно важније, колико су безбедносне службе у Српској и фед.БиХ дорасле оваквим изазовима? Како написах, не познајем довољно материју, па и не могу дати ваљани суд. Најлакше је бити престрог, омаловажавати редом, али такав приступ нићем не води.

  Проблем је и политике, није тајна да су 1990их тадашњи бошњачки лидери спонзорисалине малог броја ништарија из бела света који воле себе муџахединима звати. Од ових увезених исламских екстремиста образоване су нове генерације „домаћих“ екстремиста, све више је присутно ново учење, које подразумева и насилније облике борбе. Посејали су ти бошњачки лидери семе зла, данас су никле разне групе опасних намера, од вехабијских скупина до следбеника ове ИД. И данас та иста бошњачка опција има власт и у фед.БиХ и на нивоу БиХ, и данас неки бошњачки лидери (пре свега овај Бакир, син оног Алије, и група око њега) имају симпатије за ове радикалне скупине, и те политичке опције имају утицаја код постављања кадрова у безбедносним службама, и у фед.БиХ, и кровних на нивоу БиХ (ОСА).
  Да ли и радикалне исламске групе које делују на простору БиХ имају своје „кртице“ у безбедносним службама ја то не могу знати, али није нереалнпо предпоставити да имају.

  Уосталом код деловања тих група опасних намера, ваља гледати суштину проблема, а то је ко финансира те групе, ко им плаћа обуку, пут на сиријска ратишта, друга путовања, набавку потребне опреме, и то јесте финансијски итекако моћан играч. Такав ће ако треба мало кешом мотивисати и политичке елите (ове бошњачке које и тако показују симпатије за исламске екстремисте) да оперативне информације безб служби више цуре и да их сазнају.

  Проблем безбедносних служби у Српској је што те радикалне исламске групе имају „централе“ у фед.БиХ, и ту је ограничен простор за превентивно деловање, а из поменутих разлога безб.службе у фед.БиХ и на нивоу БиХ барем мени не уливају неко поверење.

  Опет, терористички напади су врло могући, „противник“ је финансијски моћан, добро организован. можда им фали усијаних глава, можда и не, али како се буду враћали исламски ратници са сиријског ратишта, повећаваће се опасност од терористичких напада. И још горе, у Зворники је терористички акт био против станице полиције, али ови следбеници ИД постаће све безобзирнији, и врло је могућ „лакши циљ“, и са већим бројем жртава. Рецимо, биоскопи (у току представе), вртићи, школе, места где се људи окупљају. А када се и ако догоди такав терористички напад, са 20 или 30 жртава, ништа више неће бити исто, и страх ће постати становник наше свести.
  Зато и не треба тражити џавола, али и не треба имати обзира према овим опасним ликовима, нити према свима (коментаторима или нашим познаницима) који им дају подршку или имају разумевања за битанге попут овог Нердина или оног Билала.

  Како год, предстоје нам опасна времена.

 13. Kakvo je stanje naše bezbjednosti ponajbolje pokazuje 8 godina nerješeno ubistva Milana Vukelića…

  A, sad slobodno možete opet da zabijete glavu u pijesak ili da nastavite da pišete besmislene dvometarske traktate….

  Toliko…

 14. DRUGA STRANA PROBLEMA: ŽELJA DA SE OGRANIČE LJUDSKA PRAVA I NAPRAVI POLICIJSKA DRŽAVA

  „Само јака власт силе, једноумља и диктатуре, као што је била ФНРЈ, од 45е, може да спријечи међунациналне освете и крвна смиривања послије вишенационалних ратова, као што је био и Други Свј Рат у овом дијелу Европе.“

  ideolog SNSD Rajko VAsić, 29. april 2015. godine

  http://vasicrajko.blogspot.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *