Поште Српске смањиле стварни губитак за 5 милиона

Поште Српске су у 2013. години успјеле смањили стварни губитак за 5,5 милиона КМ на 6,7 милиона КМ. Из објављеног Финансијског извјештаја видљиво је да су, у поређењу са 2012. годином када је књижено давно утрошених 10 милиона марака од Телекома Српске, стварни приходи Пошта Српске прошле године били већи, а расходи мањи. Поште Српске […]

уторак, март 4, 2014 / 15:44

Поште Српске су у 2013. години успјеле смањили стварни губитак за 5,5 милиона КМ на 6,7 милиона КМ.

Из објављеног Финансијског извјештаја видљиво је да су, у поређењу са 2012. годином када је књижено давно утрошених 10 милиона марака од Телекома Српске, стварни приходи Пошта Српске прошле године били већи, а расходи мањи.

Поште Српске су 2013. годину завршиле са минусом од 6.716.123 КМ. Имале су 48 милиона КМ прихода, а расходи су износили 54,7 милиона КМ.

Поште су 2012. годину завршиле са минусом од 988 хиљада КМ, али стварни губитак је био 10,7 милиона КМ већи, јер су за тај износ само „на папиру“ увећале свој приход, „књижећи“ средства од Телекома Српске која су примали до 2007. године.

„Поште Српске су прошле године знатно боље пословале него у 2012. години, иако се то на први поглед из објављеног финансијског извјештаја не би могло закључити. Наиме имали смо губитак од 6,7 милиона, док је 2012. године стварни губитак био већи од 11 милиона, ако се изузму средства од Телекома која смо примјеном међународних рачуноводствених стандарда морали оприходовати, јер је раније руководство та средства намјењена инвестицијама користило за редовно пословање. Средства од Телекома која смо примали до 2007. године, а нису била приказана као инвестиције, ми смо од 2007. до 2012. године приказивали за покриће губитка“, изјавила је за пословни портал Капитал директорица Пошта Српске Јасминка Кривокућа.

Краткорочне обавезе Пошта износе 19,2 милиона и чак су за око девет милиона марака веће од текуће имовине.

Директорица Пошта објашњава да су обавезе Пошта сада знатно мање, јер су у Финансијском извјештају у обавезе обрачунате заостали порези и доприности, те децембарске плате које су исплаћене у јануару у износу од око 3,8 милиона КМ.

Кривокућа је потврдила да је „угрожена стабилност пословања Пошта Српске са становишта текуће ликвидности“, што објашњава изузетно тешком наплатом потраживања које укупно, тренутно износе око пет милиона КМ.

„Наплата је изузетно отежана, уосталом као и у цјелокупној привреди. Када би компензовали само наша потраживања од буџетских институција, наше буџетске обавезе би биле тек око 1,5 милиона КМ“, каже Кривокућа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *