Послодавци у РС не плаћају доприносе за више од 100.000 радника

Разматрањем Нацрта стратегије запошљавања у РС за период 2016-2020 година данас је настављена сједница парламента, а према процјенама, послодавци не плаћају доприносе за више од 100.000 формално запослених особа.

среда, мај 25, 2016 / 14:41

Разматрањем Нацрта стратегије запошљавања у РС за период 2016-2020 година данас је настављена сједница парламента, а према процјенама, послодавци не плаћају доприносе за више од 100.000 формално запослених особа.

У предложеној стратегији се наводи да је пракса исплате „плата у ковертама“ у великој мјери заступљена у РС, а према подацима Пореске управе у 2013. години 106 привредних друштава без иједног запосленог остварило је добит од 3,15 милиона КМ.

За 200.000 запослених послодавци плаћају доприносе на минималне плаће.

Укупно, за више од 300.000 запослених или око 40 посто од укупног броја запослених, доприноси се уопће не плаћају или се плаћају на најнижу плаћу.

Оперативни циљ Стратегије запошљавања је „осигурање веће повезаности система образовања с тржиштем рада“ .

Развијање културе рада и етике рада је означено као један од оперативних циљева из потребе да се активно утиче на свијест цијелог друштва у РС-у.

Као један од приоритета дефинисано је и осигуравање прецизних податка о активној понуди радне снаге, а као оперативни циљ унапређење запошљавања најрањивијих група незапослених особа (млади, особе с инвалидитетом, националне мањине, жене, особе које имају више од 50 година живота…). 0 КОМЕНТАРА

  1. Чуо сам неки дан причу како је у аустрији пореска управа улетила нашем човјеку у фирму али само да му честитају како ради,пратили су га двије седмице у цивилу јер им је било сумњиво колико промета пријављује. Када су видјели да је промет тако велики и да човјек не пере неки прљав новац од дроге само су му честитали.
    Кажу да су казне тако велике да прекршајима доводиш у питање опстанак фирме + затвор + забрана обављања дјелатности.
    Код нас је овакво стање јер политичари дозвољавају масовну крађу државе,битно је да се носи у странку и приватне џепове.
    Политици је важније узети некоме 10КМ него да тај исти легално уплати држави 100КМ а обичној сиротињи мажу очи стратегијом.
    Пошто је тако државу треба јебати свуда и на сваком мјесту ако хоћеш да те власт воли и створи као послодавца то је рецепт за унапређење запошљавања најрањивијих група незапослених особа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *