Последња жеља британског писца: Уништите све необјављено што сам писао

Незавршене књиге преминулог британског писца сер Терија Прачета, најпознатијег по серијалу књига о уврнутом Дисксвету, уништио је парни ваљак, у складу са његовом жељом

четвртак, август 31, 2017 / 11:49

Жеља му је испуњена у петак. Прачетов хард диск је прегазио стари парни ваљак по имену „Лорд Џерико“ на Великом дорсетском сајму парних машина, а уочи отварања изложбе о ауторовом животу и дјелу, пише британски Гардијан.

Нил Гејмен, писац и Прачетов блиски пријатељ и сарадник, рекао је за Тајмс после Прачетове смрти да је он желио да „све на чему је радио у тренутку смрти буде заједно са компјутерима изнијето на сред пута и прегажено парним ваљком“.

Неки од љубитеља његовог дјела су ипак били изненађени да је Прачет чувао своје радове на старијем моделу хард диска. Уништени диск ће бити један од експоната на изложби „Тери Прачет: Његов свијет“ која ће бити отворена у музеју Солсбери и трајати од 16. септембра до 13. јануара следеће године.

Први роман је објавио 1971. а историја Дисксвета, плоче која кроз свемир путује на леђима четири слона која стоје на леђима корњаче, почела је 1983, романом „Боја магије“. Током 2007. дијагностификована му је Алцхајмеова болест, након чега је постао активиста за право на асистирану смрт, о чему је држао дирљиве говоре и учествовао у документарним емисијама.

Аутор преко 70 романа, Прачет је наставио да пише и објављује, све више уз помоћ других, све до смрти. Његова дјела су продата у вше од 85 милиона примјерака и преведена на 37 језика.

Титулу официра Реда Британске империје је добио 1998, а за услуге књижевности је 2009. проглашен за витеза. Награду свјетске фантастике за животно дјело добио је 2010. Тери Прачет је умро у 12. марта 2015, у 66. години

Постхумно објављена књига „Пастирска круна“ је последњи роман о Дисксвету.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *