Посланици у ПСБиХ бране своје плате до задњег

Представнички дом ПСБиХ је на 30. сједници у четвртак, 21.06.2012. године, одбио иницијативу посланика Шемсудина Мехмедовића да усвоји закључак да посланицима у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине смањи плате за 20%, накнаду за рад у ад хоц комисијама и накнаду за трошкове мобилних телефона. Пише: Огњен Ђукић (Центар за истраживања и студије ГЕА) Од укупно 42 […]

петак, јун 22, 2012 / 14:48

Представнички дом ПСБиХ је на 30. сједници у четвртак, 21.06.2012. године, одбио иницијативу посланика Шемсудина Мехмедовића да усвоји закључак да посланицима у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине смањи плате за 20%, накнаду за рад у ад хоц комисијама и накнаду за трошкове мобилних телефона.

Пише: Огњен Ђукић (Центар за истраживања и студије ГЕА)

Од укупно 42 посланика, 22 је гласало за, али је иницијатива одбијена с обзиром да ниједан посланик из РС није гласао за иницијативу.

Према томе, посланици ће и даље задржати своја надреална примања која само по основу плате и паушала износе преко 5000 КМ. Поред тога, посланици остварују додатна примања по разним основама као што су одвојени живот, трошкови пута, рада у комисијама, трошкови мобилног телефона итд., па тако мјесечно инкасирају и преко 6000 КМ!

Центар за истраживања и студије ГЕА је у два наврата доставио свим посланичким клубовима „Извјештај о постојећим начинима утврђивања плата посланика и делегата у парламентарним тијелима БиХ уз приједлог успостављања дугорочно одрживог модела“ . Овај извјештај је јасно утврдио да су посланици у ПСБиХ енормно преплаћени у односу на друге земље у региону и ЕУ. Напомињемо да у свих 8 страних парламената који су анализирани у извјештају плате посланика не износе више од 3 просјечне плате у земљи.

Према томе, да би посланици у ПСБиХ постигли минимум међународних норми и свели висину своје плате на 3 просјечне плате у земљи неопходно би било да смање висину садашње посланичке плате за цијелих 52% и укину додатна примања која остварују!
Иако посланци и делегати у ПСБиХ путем Заједничке административне комисије директно одлучују о висини својих плата, они нису нашли за сходно да их ускладе са основним социјалним и моралним нормама. Је ли у реду да један посланик прима преко 7 просјечних плата у земљи?

Све препоруке из извјештаја за ПСБиХ јесу сљедеће:

1. Питање плата посланика и делегата у ПСБиХ је потребно системски уредити кроз њихово увођење у постојећи Закон о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине.

2. Осигурати адекватност висине плате кроз усклађивање нивоа плата посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ са висином просјечне плате у БиХ у максималном односу 3:1.

3. Инсистирати на транспарентности модела кроз укидање „скривених“ облика плате.

4. Изједначити примања „професионалних“ и „непрофесионалних“ посланика.

5. Увести казнене одредбе у виду финансијских пенала и санкција за посланике и делегате који одсуствују са сједница Представничког дома и Дома народа без валидног оправдања.0 КОМЕНТАРА

  1. Ево што нису гласали ови незајажљивци из СНСД-а, али од СДС-а срамота! Коме просипа демагогију она Пандуревић осим што се на сваком засједању за једно са Мајкићком појављује у новој одјећи као Ранка Мишић, „дужебрижник“ радничке биједе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *