Порука папи: Пут у Србију води преко Јасеновца

Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Јован изјавио је да би поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XВИ, прије евентуалне посјете Србији, морао да оде у Јасеновац и да се поклони сенима страдалника. Митрополит Јован је оцијенио да би посјета папе Србији била корисна и да би он, када би био на мјесту политичара, „прешао преко свих […]

недеља, август 19, 2012 / 14:40

Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Јован изјавио је да би поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XВИ, прије евентуалне посјете Србији, морао да оде у Јасеновац и да се поклони сенима страдалника.

Митрополит Јован је оцијенио да би посјета папе Србији била корисна и да би он, када би био на мјесту политичара, „прешао преко свих препрека ако би папина посета донела користи Србији”.

У интервјуу новосадском „Дневнику”, митрополит је навео да сматра да би, прије евентуалне посјете Србији, „папа морао да се поклони сенима страдалника у Јасеновцу, као што је приликом посете Пољској одао пошту и жртвама Аушвица”.

Он је додао да је очекивао да је одлазак кардинала Јосипа Бозанића у Јасеновац био припрема за посјету папе Бенедикта XVI, приликом његовог прошлогодишњег доласка у Хрватску.

Митрополит Јован је казао и да је евентуални долазак римског папе на прославу седам вијекова Миланског едикта, идуће године у Нишу, изузетно комплексно питање, не само због тога што се тада у Нишу не би појавио руски патријарх.

„Када би папа дошао у Ниш, цео догађај обележавања годишњице Миланског едикта пао би у сенку а сви остали црквени великодостојници практично би, у медијским извештајима, били сведени на папиног скутоношу”, сматра митрополит Јован.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *