Порука из Фоче: Правда је умрла!

Данас је у Фочи одржан протест против неправедних ослобађајућих пресуда Хашког трибунала, под називом „Геноцид над Србима – Злочин који траје“. Скупу је присустовало око 2000 људи из Фоче и других општина Херцеговине и Сарајевско-романијске регије. У име студената Универзитета у Источном Сарајеву, присутнима се обратио студент Медицинског факултета, дописник и сарадник Фронтала, Вукашин Беатовић: […]

петак, децембар 7, 2012 / 15:01

Данас је у Фочи одржан протест против неправедних ослобађајућих пресуда Хашког трибунала, под називом „Геноцид над Србима – Злочин који траје“.

Скупу је присустовало око 2000 људи из Фоче и других општина Херцеговине и Сарајевско-романијске регије.

У име студената Универзитета у Источном Сарајеву, присутнима се обратио студент Медицинског факултета, дописник и сарадник Фронтала, Вукашин Беатовић:

Браћо и сестре, колеге и колегинице, цијењени браниоци – борци Војске Републике Српске, желим да вам се обратим у име студената Универзитета у Источном Сарајеву ријечима да смо се окупили овдје, на овој слободарској фочанској међи, како бисмо из свег гласа поновили ону чудесну Лазареву мисао – Није битна сила која нам пријети, битна је светиња коју бранимо!

Кажу да се суштина човјекове воље може сагледати у потреби дјетета да устане кад падне. Наш народ су прво оборили на кољена а сад нам не дају да се подигнемо из блата. Нећемо много говорити о томе како су нас мучили. То сви знамо. Ми смо генерација која мора да говори о томе како да устанемо, обришемо блатњава кољена и кренемо даље!

Рођени смо у вријеме када се наша часна Војска борила искључиво за наш опстанак у вијековним српским земљама. Одрасли смо у времену када су наше војнике и војсковође бјелосвјетски судови драконски осуђивали само због тога што су бранили нас и наш народ. Ове 2012. године, ми смо свједоци ослобађања свих оних који су у нашим земљама своје крвничке руке дизали на наше старце, наше родитеље и на крају, на нас саме.

Свјесни смо да наш глас неће доћи до моћника са судијским тогама који ослобађају злотворе у чију се крв увукла потреба да руше наше светиње и убијају нејач. Али баш због тога желимо да поручимо нашем народу да никада нећемо прихватити њихове исфабриковане пресуде којима се осуђују наши генрали а ослобађају наши злотвори.
Могу нас осуђивати, могу блатити име наших аскурђела али ми смо ти који са ове свете старохерцеговачке земље поручујемо да никада нећемо заборавити узвишеност свих дјела Војске Републике Српске, Војске Републике Српске Крајине и Војске Србије али и да ћемо онда кад постанемо родитељи нашу дјецу учити како се воли Република Српска и ко су великани који су је створили.

Као генерација која је одгојена на вриједностима православног хришћанства, дубоко вјерујемо у ону вишу, Божију правду! Господ је једини праведни судија. Он свима суди по мјери учињеног и ми се Његовог суда не бојимо!

Полако наступа вријеме када као ратне генерације а сада већ стасали људи, требамо преузети земљу од наших родитеља и стога ми студенти Универзитета у Источном Сарајеву желимо да поручимо нашим колегама да истрају и уложе сав свој труд у учење, усавршавање и познавање страних језика како бисмо достојно могли обући бијеле мантиле, свештеничке мантије, узети професорске дневнике, инжињерске инструменте, папир и оловку и на крају кренути у даљу изградњу и одбрану ове наше многострадалне земље. Свјесни смо да ћемо једино тако оправдати дјела наших родитеља и наше Војске која нам је омогућила да са овог мјеста из слободне Фоче поручимо свима да наше вријеме тек долази.

Ми вам гарантујемо да смо знали, тврдимо да знамо и обећавамо да ћемо увијек знати ко су наши славни преци, војници и восјковође и колика је светиња наша Република Српска, без обзира што нас са свих страна омаловажавају.

Стога, завршићемо исто као што смо почели – Није битна сила која нам пријети, битна је светиња коју бранимо. Живјела Република Српска!

На протесту је говорио и предсједник савеза студената Православног Богословског факултета Богдан Томић који је нагласио: „Ако данас постоји нешто што је тешко на овом свијету то је сигурно бити православни Србин. Кад кажем православни Србин то означава човјека који живи законом чојства и јунаштва, који не заборавља Цркву Христову и који ни под којим условима не би издао свој народ. Могу они нама поручивати Србе на врбе али ми их упозоравамо да нема врба колико има Срба!“ Богдан је свој говор завршио стиховима Алексе Шантића – И кад нам мушке узмете животе гробови наши бориће се с вама.

Присутнима су се такође обратио представник БОРС-а из Фоче – Милика Радовић те Младен Мандић испред невладине организације „Омладински покрет“ Фоча. Након одржаних говора услиједила је шетња покрај новоизграђеног храма Светог Саве а протест је завршен испред споменика погинулим борцима Војске Републике Српске којима је огроман број присутних одао пошту минутом ћутања.0 КОМЕНТАРА

 1. Уједно су кад се већ скупило у Фочи 2000 људи могли одржати протесте против давања Дрине страним инвеститору, зар ће Фочаци нијемо гледати како им странци на вијековној њиховој земљи граде за себе хидроелктрану, да им отимају Дрину.

 2. Uvijek su srpski feudalci voljeli da sirotinja raja laje na sultana pa da oni pred sultanom budu nezaobilazan faktor mira na balkanu bez koga je nemoguće smiriti i obuzdati bijesnu raju da ne krene sjeći glave agama i begovima.

  A ovamo su ti isti srpski feudalci potpaljivali i bunili raju na sultana naravno samo onda kad je njima trebalo i njihovim guzicama feudalnim pa su onda pred rajom glumili nezaobilazan faktor mira na balkanu koji će umoliti sultana da im glave ne posječe i žene u stambol ne odvede.

  I tako su feudalci serbski opstajali vijekovima i živjeli raskošno u dvorima svojim dok je sirotinja raja skapavala, od gladi,zime ,bolesti ili okupatorskog mača.

  Inače u prvim redovima vidim dva mlada odbornika SNSD-a kako nose ovu parolu „pravda je umrla“ a za njima u sred radnog dana i radnog vremena ide 2000 nezaposlenih i glasnih kojima gle čuda ni na kraj pameti nije misao da su nezaposleni i gladni

  Zaista je to veliko umjeće manipulacije kad gladnog i natjeraš da zaboravi da je gladan i da protestvuje za kurčevo zdravlje !!

 3. Јесте ли ви људи нормални? Какви су ово коментари?!

  Свака част Фочаци и студенти! Изгледа су неки толико натрпани у дупе, да су повјеровали да имају вагину а да им је кита клиторис.

  Ужас! Требало би да вас је срамота таквих коментара.

  СВАКА ЧАСТ СВИМ ОВИМ МЛАДИМ ЉУДИМА У ФОЧИ!

 4. Ни једна ствар не може проћи без јефтиног политичења. Има ли нешто вама свето? Има ли нешто више и вредније од партија и странчарења? Просто ми се некад гади и помислити шта је у главама таквих људи. Фуј!

 5. Gomila budala koja nema pametnijeg posla se sjetila da protestuje protiv Haga pošto su svi optuženici pohapšeni.

  Mogli su protestovati i protiv Staljina i sovjetske Rusije isti im đavo.

  Nikad budala nestati neće

 6. Тако смо размишљали када су хапшени да нема помоћи, па када су осуђивани на вишедеценијске казне да опет нема помоћи и сада бисмо опет по обичају. Може још много тога да се уради. Ово је један од начина. Тешка економска ситуација и ово нису повезани. Нажалост, многи воде рачуна о личним интересима док нам огроман број људи пропада по затворма. Какав смо то народ ако нас наши људи не занимају? Ћутањем прихватамо историју која се пише изван ових простора и Фочаци су освјетлали образ Републици Српској.

  Немамо право да замјеримо властима, ако ми као појединци нисмо спремни да урадимо ништа!

  Ономе коме је ово неважно… не треба да вријеђа људе којима је важно. Нисте били на скупу, ви сте имали паметнија посла. У реду, то је ваш став, али не исмијавајте људе.

  Још једном, браво за Фочу!

 7. Е паметњаковићу, сигурно су требали да протестују и туку се са СФОР-ом кад су те људе хапсили. Већина ових момака и дјевојака није тад била ни пунољетна.

  Срам вас и стид било!

 8. Такође, доста је скретања са теме и правдања свега лошом економском ситуацијом. Све сте у стању да оправдате тиме. Треба нам скуп, масован, широм Српске или да сви одемо у Фочу или Угљевик, како бисмо спријечили распродају Дрине и природних богатстава. Али, то што је и то потребно не значи да ово данас није!

 9. anja banja luka, 07.12.2012. 17:15:29 [59950]

  Rasprodaja narodnog bogatstva je u toku i pred očima naroda,
  zbog rasprodaje narodnog bogatstva će narod gladan ostati i djeca i unuci će im morati seliti iz ove zemlje ili biti robovi !

  Ali lopovima koji vrše rasprodaju narodnog bogatstva je veoma drago da se narod zamajava Hagom da bi oni mogli nesmetano da rade svoj posao.

  Ima jedna izreka koja kaže „Srbe su jebale gusle više nego svi ratovi zajedno“

 10. Слажем се са Ањом, само не видим против чега ови људи у Фочи сад протествују?
  Што је почео да пада снијег? Што је Децембар, а ми би вољели топли Јул?
  Како да узмем ово за озбиљно, кад је кабадахија из лакташа прије десетак година позивао на „сјечу кнезова“, на обавезно изручење свега српског, на сарадњу и наравно уз оправдање „ако су невини нек то тамо докажу..“ ово је други дио те његове политике, шта сад хоћете?
  Да наставимо главу на пањ стављати? Оде вам Дрина, људи, истим путем куда је за новац додик испоручивао све што је стигао да испоручи!

 11. Dok ovi nesretnici štrajkuju protiv Haga vlastodržci spremaju efikasnu i brzu tehniku kojom svaki mjesec ažuriraju evidencije umrlih (od gladi,zime,bolesti,nedovoljne plate,male penzije…..) kako se slučajno ne bi desilo da koja nesretna baka primi par djedovih penzija i nakon što djed umre od gore navedenih razloga 🙁

  „Према његовим ријечима, Фонд ће сваког посљедњег дана у мјесецу имати преглед свих корисника права и увид колико је њих преминуло.“ http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=28277

  Morbidno zaista

 12. Studenti su svjesni činjenice da 43 viđenija srbina trunu u 16 evropskih kazamata u kojekakvim uslovima.
  Kao naciju nas je podstakao gest hrvatske države u odnosu prema njihovim vojskovođama, da uradimo nešto.
  Svaka čast omladino Srpske i omladino Srbije, pa se počeste buditi iz opšte hipnoze u kojoj Vas držaše tamošnji Tadić i ovdašnji Dodik.Svaka čast omladino i vakat je sav narod da se digne!
  Generale mislimo o tebi, a izgleda da ne smijemo govoriti o tome, da bi sačuvali status u društvu.
  Generale, to vrijeme prolazi!
  Živimo za dan kad ćemo slaviti tvoj povratak i našu pobjedu sa unutrašnjim izdajicama i vanjskim dušmanima.

 13. ovako je na svakom mitingu, nije bitno sta je, miting je dogadjaj, hepening, u nasim zatucanim sredinama. tu se nadju u prvim redovima klosarcine koje bi samo da ruse i pale. oko cega ono protestvujemo? nemam pojma.

  na slici, kao da je VII4 razred osnovne skole izasao na proteste.

  dno dna.

 14. Сви морамо устати у заштиту наших природних ресурса- рудника и ријека, пошто је то једино што нам је остало. Власт је срушила приведу, задужила преко сваке разумне границе овај народ за потрошњу, плате и инфраструктуру а тиме се не могу враћати кредити.
  А сада са би то уништење народа потпуно, од кога се никада не би могао опоравити.

 15. MrStojan, 07.12.2012. 17:37:10
  Ma slazem se.
  Ovo je prilicno kontraproduktivno a svi vec znamo da je Hag napravljen iskljucivo za Srbe.
  Narod samo gubi energiju i ide se u pogresnom pravcu.
  Svi pricaju o posljedicama a niko o uzrocima.Niko nije zastitio nase ljude u Hagu jer naravno to nebi “nekom odgovaralo“a ovi rade za one koji su ih postavili.
  Grana na kojoj sjedi vlast u Srpskoj je ova marionetska samozvana Bosna i Hercegovina.
  Ta vlast je postavljena da bi sluzila interesima te tzv,BiH,narod treba da sam organizuje referendum,proglasiti nezavisnost i rijesiti se ovih koji rade u interesu centralizovane Bosne i onih koji su ih postavili.
  Ta ubleha o ulasku u “integracije“ govori sama za sebe i onda je jasno odakle vjetar duva.
  Drvo se sijece iz korijena a poslije samo pada a nakon proglasenja nezavisnosti,mnogi ce se pocesati,pocev od Laktaskog debeljka pa preko travica pa nadalje.

 16. У народу је уништен колективни дух и колкетивна свијест.
  Подстакнути су и изазвани индивидуализам, егоизам и материјлистичка грамзивост „гледање свог посла“, Народ је купљен кредитима и новцем од распродате и униптене привреде.
  У народу је развијен потрошачки стандард и потрошачки менталитет, квалитет живота да мјере количином купљене робе.
  И сада сви мисле да треба да се уклопе у тај систем колктивног самоуниптења и гледају како што боље да се продају и извуку корист из тог уништења.
  Инспектор је најбољи примјер таквих тенденција у друштву и производ потрошачког друтшва.
  Инспекторе не само да ћемо умријету него ћемо и изумријети ако тако егоситички размишљали. Огормана већина људи је против ових штетних инвестиција давања под концесију рудника и ријека, довољно да 20000 устане на Дрини и исто толико у Угљевику.

 17. Tesla, 07.12.2012. 19:02:10
  Tako je.
  Vlast cijele tzv.BiH duva u istu tikvu.Ovi oponasaju begove u Sarajvu koji su taj proces zapoceli.
  Zato nam je hitno potrebno otcjepljenje,smjena ovih EU papagaja i revizija zakona o provatizaciji kao i istraga porijekla imovine.

 18. Imam super ideju.

  Da dođu svi nezadovoljni iz cijele srpske u banjaluku i da malo demoliraju ovu kulu od karata, ovo potemkinovo selo, počevši od zgrade vlade i poreske uprave. Dvije kule. Čitava srpska je pod vlašću ovog mordora.

  Drina, nijemci, kosovo, hag, sudbina jadnog „malog“ čovjeka negdje u pizdi materini, dodikov helikopter … sve je to povezano i jasno, ko ne vidi slijep je i glup. Ali nije slab, može nešto razbiti.

  Evo ja kao rođeni banjalučanin zovem sve ostale da dođu i zapale ovu gomoru, neka oni budu bijes i riječ kad mi već ne znamo ili nećemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *