Португалска економија тоне 3,5, а грчка 6,9 одсто

Економија Португала је у трећем кварталу опала за 3,5 одсто у односу на прије годину дана, односно за 0,9 одсто у односу на претходно тромјесечје. Пад економије је већи од очекиваног и посљедица је смањеног извоза и инвестиција, као и увоза. Према подацима који су данас објављени, бруто домаћи производ Португала је за годину дана […]

субота, децембар 8, 2012 / 13:04

Економија Португала је у трећем кварталу опала за 3,5 одсто у односу на прије годину дана, односно за 0,9 одсто у односу на претходно тромјесечје.

Пад економије је већи од очекиваног и посљедица је смањеног извоза и инвестиција, као и увоза.

Према подацима који су данас објављени, бруто домаћи производ Португала је за годину дана опао за 3,5 одсто, а очекиван пад био је 3,4 одсто.

Португалски парламент је крајем новембра одобрио повећање пореза, упркос незадовољству народа и забринутости да ће најновији пакет оштрих мјера штедње продужити рецесију.

Као и Грчка, Ирска и Кипар, и Португал је морао да тражи међународну помоћ да би избјегла несолвентност, те је тако прије 18 мјесеци добила помоћ од 78 милијарди евра.

Грчка економија је у трећем кварталу потонула за 6,9 одсто на годишњем нивоу, саопштио је Завод за статистику у Атини.
Претходно је у другом тромјесечју забиљежен негативан привредни раст од 6,3 одсто, пренијела је агенција АП.

Грчка привреда је од 2008. потонула за 22 одсто, а у прогнози буџета за 2013. се за ту годину предвиђа нови економски пад од 4,5 одсто, након 6,5 одсто, колико ће, према очекивањима, привреда потонути на нивоу 2012.

Економија те презадужене земље је прошле године потонула за 7,1 одсто.

Влада у Атини и Европска комисија предвиђају повратак на пут раста у 2014, када би економија требало да напредује за 0,2 одсто.

Коалициона влада конзервативног грчког премијера Антониса Самараса поставила је привредни раст за свој кључни приоритет, у вријеме када се држава бори да испуни обавезе према међународним кредиторима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *