Порошенко: У источној Украјини влада ратно стање

Новоизабрани украјински предсједник Пјотр Порошенко рекао је у интервјуу њемачком таблиоду „Билд” да у источној Украјини влада ратно стање и нагласио да је за њега, као предсједника државе, армија, највиши приоритет. „На истоку земље се налазимо у ратном стању, Крим су Руси окупирали и сада постоји једна велика нестабилност. Ми морамо реаговати”, рекао је Порошенко […]

среда, мај 28, 2014 / 13:26

Новоизабрани украјински предсједник Пјотр Порошенко рекао је у интервјуу њемачком таблиоду „Билд” да у источној Украјини влада ратно стање и нагласио да је за њега, као предсједника државе, армија, највиши приоритет.

„На истоку земље се налазимо у ратном стању, Крим су Руси окупирали и сада постоји једна велика нестабилност. Ми морамо реаговати”, рекао је Порошенко и оцијенио да је исправно почео антитерористички ангажман украјинске владе.

„Ми нећемо дуже допустити да ти терористи отимају и убијају људе, заузимају зграде и дисквалификују законе….Ми ћемо тај ужас окончати, овде се води прави рат против наше земље”, рекао је Порошенко и додао да је њихов циљ да се сепаратистичке вође ухапсе.

„Ми желимо да они буду ухапшени и да се изведу пред суд”, рекао је Порошенко и додао да се војска мора бранити, ако је нападају тешко наоружани борци.

„Најважнији приоритет за мене, као предсједника, има армија”, најавио је предсједник, кога због његових приватних послова у кондиторској индустрији називају „краљем чоколаде” и обећао војсци финансијску подршку.

„Ми морамо војнике, у времену рата, хитно боље финансијски снабдјети”, рекао је Порошенко.

НАТО: Русија повукла дио снага, али је већина остала

Русија је повукла више хиљада војника са границе са Украјином, али их је тамо и даље остало неколико десетина хиљада, изјавио је данас један неименовани званичник НАТО.

„Један број руских војника је повучен са границе. Активности које уочавамо на том подручју указују на постепено повлачење снага”, изјавио је званичник, који је желио да остане анониман, а пренио Ројтерс.

„Већина руских војника је и даље остала у близини границе, спремни да у кратком року крену у акцију уколико им тако буде наређено. Хиљаде војника су се повукле, али су десетине хиљада и даље тамо”, рекао је званичник Сјеверноатлантске алијансе.

НАТО је претходно изнио процјену да се на граници са Украјином налази око 40.000 руских војника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *