Поравнање: Федерација Српској мора платити 12,92 милиона до краја године

Федерација БиХ треба да на име поравнања и пребијања дуга по основу индиректних пореза уплати Републици Српској 12,92 милиона КМ, закључио је данас Управни одбор /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ. Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић, који је уједно и предсједавајући УО УИО БиХ, рекао је да ФБиХ то дуговање треба да […]

петак, август 31, 2012 / 15:48

Федерација БиХ треба да на име поравнања и пребијања дуга по основу индиректних пореза уплати Републици Српској 12,92 милиона КМ, закључио је данас Управни одбор /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић, који је уједно и предсједавајући УО УИО БиХ, рекао је да ФБиХ то дуговање треба да измири од понедјељка, 3. септембра, до краја године.

Наводећи да се на данашњој сједници УО УИО БиХ разговарало о поравнањима по основу дуговања од индиректних пореза, Шпирић је рекао да за друго привремено поравнање из 2010. године ФБиХ дугује Српској 29,6 милиона КМ, а према другом привременом поравнању из 2011. године ФБиХ дугује Српској 6,14 милиона КМ.

Шпирић је навео да према првом привременом поравнању за 2012. годину Српска дугује ФБиХ 22,8 милиона КМ.

Према његовим ријечима, УО УИО БиХ закључио је да треба да се повуку тужбе за износ главнице а да остаје право на тражење камата.

Шпирић је оцијенио да овакав данашњи договор представља веома добру ствар у правцу стварања новог повјерења у БиХ.

Говорећи о одређивању нових коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза, Шпирић је рекао да је постигнут договор да се заједнички са ОХР-ом у том правцу "крене према Брчком".

Он је појаснио да је за Брчко дистрикт важећи коефицијент наметнуо ОХР, додајући да је на том подручју дошло до одређених промјена у крајњој потрошњи која диктира коефицијент расподјеле.

Шпирић је додао да је усвојен и правилник о систематизацији према којем ће УИО БиХ имати 2.690 запослених.

Он је додао да је иницирана измјена члана Закона о УИО БиХ којим се жели помоћи директору ове управе да створи успјешан тим око себе.

Министар финансија и трезора БиХ додао је да је на састанку разматрана информација о разговору са представницима Високог судског и тужилачког савјета, Тужилаштва и Суда БиХ везано за 120 милиона КМ утужених потраживања Управе од дужника.
Према његовим ријечима, од представника тих правосудних институција добили су обећања да ће ти предмети добити приоритет у рјешавању.

Директор УИО БиХ Миро Џакула рекао је да је у БиХ са 30. августом забиљежен благи раст прихода од индиректних пореза са нешто више од 17 милиона КМ у односу на исти прошлогодишњи период.

Он је изразио очекивање да ће у овој години доћи до благог раста прихода за око један одсто у односу на прошлу годину.

Џакула је констатовао да је за раст прихода од индиректних пореза потребан раст крајње потрошње и бруто домаћег производа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *