Популациона политика је заједнички задатак

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић поручио је да квалитетнија популациона политика мора бити заједнички задатак свих и да се интерресорном активношћу институција може допринијети њеном побољшању. Касиповић је изразио забринутост чињеницом да је у основним школама у Републици Српској ове године први пут уписано мање од 10.000 ученика првих разреда и нагласио […]

уторак, септембар 4, 2012 / 11:20

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић поручио је да квалитетнија популациона политика мора бити заједнички задатак свих и да се интерресорном активношћу институција може допринијети њеном побољшању.

Касиповић је изразио забринутост чињеницом да је у основним школама у Републици Српској ове године први пут уписано мање од 10.000 ученика првих разреда и нагласио да тај податак мора произвести активности укупне заједнице на повећању броја дјеце.

Он је додао да у општини Лакташи нема проблема са мањим бројем дјеце и најавио наставак изградње основне школе у Клашницама, што је била једна од првих инвестиција Влада Српске у образовању 2006. године.

"Вјерујем да ће се са укупним развојем Републике Српске повећавати и број дјеце. Оно што је обавеза Министарства просвјете и културе јесте да обезбиједи све услове за извођење наставе у школама и ми ћемо то урадити", рекао је Касиповић након свечане манифестације поводом првог дана школске године за ученике првих разреда основних школа општине Лакташи.

Према његовим ријечима, Влада је ове године издвојила 960.000 КМ за 21.000 уџбеника за ученике првих и других разреда основних школа, док је Министарство породице, омладине и спорта обезбиједило уџбенике за одличне ученике у вишечланим породицама, а у току је и акција "Поклони књигу, помози другу" која траје до краја септембра.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо апеловао је да родитељи и учесници у саобраћају воде рачуна о чињеници да је почела школска година и да је велики број дјеце на путевима.

Начелник општине Лакташи Милован Тополовић рекао је да је ове године у четири основне школе на подручју општине уписано 384 ученика првих разреда.

Он је изразио задовољство чињеницом да је на подручју општине повећан број ученика, као и најавом наставка изградње основне школе у Клашницама.

"Наша локална заједница чини напоре и да предшколска установа има добре услове за рад и тиме стварамо амбијент за прву степеницу у образовању дјеце", рекао је Тополовић.

У први разред основне школе данас је кренула и Наталија Бабић, једно од 12-оро дјеце Свјетлане Бабић из Лакташа.

За нове основце у четири лакташке основне школе данас је у спортској дворани у овом граду приређен пригодан умјетничко-забавни програм.

У основним и средњим школама у Републици Српској данас је почела настава за 153.000 ученика.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *