Поплаве би могле однијети мине до Ђердапа

Из Центра за уклањање мина (БХ МАЦ) упозоравају грађане Босне и Херцеговине у поплавама угроженим подручјима да најближој полицијској управи и службама цивилне заштите пријаве свако неексплодирано убојно средство (НУС) које примијете, јер се сумња да ће велики број њих бити нанесен из досадашњих минских поља, а како би она била уклоњена на адекватан начин […]

недеља, мај 18, 2014 / 19:13

Из Центра за уклањање мина (БХ МАЦ) упозоравају грађане Босне и Херцеговине у поплавама угроженим подручјима да најближој полицијској управи и службама цивилне заштите пријаве свако неексплодирано убојно средство (НУС) које примијете, јер се сумња да ће велики број њих бити нанесен из досадашњих минских поља, а како би она била уклоњена на адекватан начин и неутрализирана, потврђено је за агенцију Анадолија.

Фикрет Смајиш, шеф тима Регионалног уреда БХ МАЦ Сарајево каже како је недвојбено да је дошло до помјерања минских поља гдје је било поплава те да ће се средства наћи тамо гдје се нису очекивала, а не тамо гдје је то било планирано.

"Могуће је да због енормне количине воде средства из минских поља заврше и до Ђердапа, па и Црног мора. Ово је посве друга ситуација јер више не говоримо о минским пољима већ неексполодираним убојним средствима која су у надлежности штабова цивилне заштите. У овом тренутку немамо коначну процјену јер ће Сектор за операције БХ МАЦ-а на томе радити у наредним данима. Али, оно што је евидентно јесте да су највише угрожена подручја Маглаја и околица Добоја гдје је било минских поља, а гдје се сумња да су она помјерена", нагласио је Смајиш.

Опрез при чишћењу

Упозорио је грађане да буду веома опрезни приликом чишћења својих домова, дворишта и башти, као и приликом одлазака на шира подручја гдје се сумња да су постојала минска поља с обзиром на то да су на бројним траке и ознаке о њиховом постојању нестале у поплавама.

У Кантону Сарајево, наглашава Смајиш, у координацији су са штабовима цивилне заштите, али у том дијелу Федерације БиХ нема регистрираних угрожених подручја када је ријеч о минским пољима.

Саопштено је да ће Центар за уклањање мина БиХ у сарадњи са ентитетским цивилним заштитама и Цивилном заштитом Брчко Дистрикта идентифициковати и ажурирати подручја која су била захваћена поплавама и клизиштима услед природних непогода, а што је за посљедицу могло имати помјерање мина на сумњивим и опасним подручјима, те предузети све неопходне мјере на превенцији.

Према расположивим подацима БХ МАЦ-а најугроженија подручја од мина су регије Добоја, Маглаја, Олова, Унско-санског кантона и Босанске Посавине, која су и тренутно највише погођена поплавама. Такође, упозорено је становништво да је минска опасност у великој мјери присутна у сливовима ријека Босне, Спрече, Усоре и Криваје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *