Пописни аршин усвојен без сагласности завода из Српске

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић донио је данас одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске.

среда, мај 18, 2016 / 18:17

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић донио је данас одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске.

Јукић је на конференцији за новинаре у Сарајеву саопштио да ће према овој одлуци 196.000 спорних пописница бити третиране као резидентни становници.

Према његовим ријечима, приликом обраде спорних пописница биће третирани сва питања из пописнице, па и национална структура.

Јукић је подсјетио да је доношењу одлуке претходио низ састанака са представницима ентитетских завода за статистику на којима је без успјеха покушавано постизање консензуса о методологији за обраду пописних података нерезидентног становништва.

Он тврди да одлука о јединственом програму обраде података, за коју је рекао да је донио на основу законских овлаштења, слиједи препоруке Међународне мониторинг мисије за попис /ИМО тим/.

"О одлуци ћемо упознати Европску комисију, Савјет министара, Евростат", навео је Јукић и додао да ће бити испоштован 1. јул као рок за објављивање резултата пописа становништва, станова и домаћинстава у БиХ, који је спроведен 2013. године.

Јукић је објаснио да су Агенција за статистику БиХ и ентитетски статистички заводи дужни да објаве резултате пописа становништва у складу са овим правилима.

Према његовим ријечима, у Колегијуму Агенције, који чине он и двојица његових замјеника, није постигнут консензус о овој одлуци.

Замјеник директора Агенције за статистику Миљан Попић изразио је неслагање са одлуком о јединственом програму обраде података пописа становништва, те је истакао да нису усвојени и да приликом обраде података неће бити примијењен ниједан од захтјева Завода за статистику Републике Српске.

"На овај начин добићемо нетачне податке и неће бити испоштован Закон о попису из 2013. године", упозорио је Попић и додао да партнерима из ЕУ неће бити дати тачни подаци.

Он је прецизирао да ће бити прекршен Члан 7 Закона о попису становништа у БиХ који дефинише ко су стални, резидентни становници, те члан који је Агенцији за статистику БиХ и ентитетима дао могућност да при обради пописних података користе све расположиве базе података.

"Оваквим начином обраде података мијења се садржај пописа", нагласио је Попић и навео да су занемарене и препоруке из једног од извјештаја ИМО тима.

Према његовим ријечима, контролни попис ће показати да постоје одступања виша од 10 одсто, што је много више од међународног стандарда.

Попић је на конференцији за новинаре демантовао информације да је попис становништва 2013. године коштао 50 милиона КМ и навео да је ријеч о 35 милиона.

"Ни попис ни новац не би пропали да су продужени рокови за објављивање резултата", истакао је Попић.

Са Јукићевом одлуком сагласан је његов други замјеник Фадил Фатић. Јукић и Фатић су изјавили да су свједочили у Тужилаштву БиХ, које истражује активности у вези с провјером процеса пописа становништва.  0 КОМЕНТАРА

 1. Након ненадјебивог коментара Чешњака како ће признати сваки број жртава у Јасеновцу који Сими каже Човић јасно је да српска политичка сломљена психа у БиХ и овога пута трпа Републику Српску под лед рукицама политичке браће из Мостара.
  Бошњаци ни у сну не би смјели урадити ово што је урадио Мостар по налогу из Бања Луке.
  Сада ће се показати шта је уступак Републици Српској.
  Прекид судских процеса у Сарајеву,садака од централне банке или још нешто безначајније.
  То што ће опет неко србе јебавати наредних 20 година на основу лажно пописа никоме није битно.
  Писао сам о присиљавању пописивача у селима,борби за голи живот да се извучеш из закључане куће сада могу написати да су то радила управо српска браћа хрвати посавине тако да је сада јасно и зашто и са чијим благословом.
  А ја будала мислио да сам био тако присиљен како би запалио све те лажне пописнице одмах по изласку,а види чуда ко би се србима појавио на очи када је све лијепо договорено.

 2. Na(i) ovom primjeru je ocito kako „dodikovci“ vode politiku u RS.Prvo zatezu do iznemoglosti iako znaju da su poptpisali davno pravila popisa.Sad se izmaknu i traze o SzP-a da reaguje umjesto njih.

  Ovi drugi se onda satrase dokazujuci kako nisu izdajnici.Nema ovdje promjena,ova seljacka polikita je neunistiva.Personifikacija iste je Simo.UZbaci kost,ostali se satrase dokazujuci mu da nije u pravu,onako kulturno…

  Odesmo mi svi zajedno tri lijepe…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *