Поново прича о прекомпоновању ФБиХ

Американци су после готово двије деценије одлучили да ревидирају Вашингтонски мировни споразум из 1994. године којим је формирана Федерација БиХ. Вашингтон је, наиме, процијенио да проблем у БиХ не представља Дејтонски, већ договор из рата босанских Хрвата и бошњака и да ФБиХ оваква каква је сад не може да функционише! Како сазнаје Прес РС, у […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 07:45

Американци су после готово двије деценије одлучили да ревидирају Вашингтонски мировни споразум из 1994. године којим је формирана Федерација БиХ.

Вашингтон је, наиме, процијенио да проблем у БиХ не представља Дејтонски, већ договор из рата босанских Хрвата и бошњака и да ФБиХ оваква каква је сад не може да функционише!

Како сазнаје Прес РС, у западним амбасадама замишљено је да се пројекат промјене граница у Федерацији БиХ одвија у три фазе и требало би да буде спроведен током наредне године. Према њиховим замислима, основни циљ је да се обезбиједи јефтинија држава јер финансирање садашњих 10 кантона и 160 министарстава не могу поднијети ни много развијеније државе, а камоли један ентитет. Идеја је и да се Хрватима дају одређена овлашћења која ће им дати осећај „једнакоправности" с Бошњацима.

Мањи број кантона

Нови пројекат Вашингтона у БиХ на први поглед чини се немогућом мисијом, али нас западне дипломате увјеравају да су обављени разговори са политичким странкама, чиме је завршена прва фаза пројекта. У другој фази треба да услиједе истицање начелних приједлога и јавна расправа, а на крају и директни преговори између најважнијих хрватских и бошњачких странака.

– Цијели процес треба да иде у правцу смањења броја кантона са садашњих десет на пет, па чак и на свега два или три. При том водеће хрватске странке сматрају да би требало у дисконтинуитету повезати већинске хрватске кантоне, од Посавине до Неума, што би довело до стварања два, евентуално три кантона унутар ФБиХ. С друге стране, бошњачке странке су ближе регионалном повезивању кантона, нпр. да се Посавски кантон припоји Тузланском или Босанско-подрињски Сарајевском – сматрају западне дипломате.

Међутим, то не одговара ХДЗ-овима, јер би тиме Хрвати доминантан утицај имали искључиво на простору Херцеговине. Поред тога, једно од кључних питања представљају и прецизирање надлежности новоформираних кантона које може да одведе до јачања њихових овлашћења, али и до њиховог развлашћивања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *