Поново натезање око сјевернорејских лансирања

НАТО је позвао Северну Кореју да одустане од планова да други пут ове године лансира ракету, наводећи да се тиме крше резолуције УН и да би се дестабилизовало Корејско полуострво. Амбасадори НАТО-а су изразили „озбиљну забринутост због објављене намјере Сјеверне Кореје да лансира сателит користећи балистичку ракетну технологију овог мјесеца”, наведено је у саопштењу алијансе. […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 08:19

НАТО је позвао Северну Кореју да одустане од планова да други пут ове године лансира ракету, наводећи да се тиме крше резолуције УН и да би се дестабилизовало Корејско полуострво.

Амбасадори НАТО-а су изразили „озбиљну забринутост због објављене намјере Сјеверне Кореје да лансира сателит користећи балистичку ракетну технологију овог мјесеца”, наведено је у саопштењу алијансе.

„Такав акт би представљало директно кршење резулуција СБ УН 1718 и 1874, што би довело до пораста тензија у региону и даљег дестибилизовања Корејског полуострва”, преноси Ројтерс наводе из саопштења.

Алианса позива власти Сјеверне Кореје да испуне своје обавезе у складу с међународним правом.

Сјевернокорејска новинска агенција је објавила одлуку о лансирању ракете у суботу. Медији наводе да је Сјеверна Кореја рекла сусједима да ће она ићи сличном путањом каква је планирана за неуспјело лансирање ракете у априлу.

Русија и Кина су, такође, раније затражиле од Сјеверне Кореје да одустане од планова за лансирање ракете.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *