Поноћни договор у Бриселу

У Бриселу је после поноћи завршен трећи сусрет Ивица Дачић – Хашим Тачи, под патронатом Кетрин Ештон. Договорено да до краја године буду отворена четири интегрисана прелаза. Примена споразума почиње 10. децембра. Дачић је у Бриселу, после вишечасовне радне вечере, завршене иза поноћи, изјавио да на прелазима Кончуљ, Мердаре, Јариње и Брањак, неће бити наплате […]

среда, децембар 5, 2012 / 08:10

У Бриселу је после поноћи завршен трећи сусрет Ивица Дачић – Хашим Тачи, под патронатом Кетрин Ештон. Договорено да до краја године буду отворена четири интегрисана прелаза. Примена споразума почиње 10. децембра.

Дачић је у Бриселу, после вишечасовне радне вечере, завршене иза поноћи, изјавио да на прелазима Кончуљ, Мердаре, Јариње и Брањак, неће бити наплате царине за робу која иде Србима на сјеверу Косова, као и да на тим прелазима неће бити никаквих обиљежја.

Према ријечима српског премијера, грађани са српским документима и српским ауто-таблицима моћи ће да слободно прелазе преко прелаза.

Дачић је прецизирао да ће два прелаза бити завршена и отворена до 10. децембра, а друга два до краја мјесеца.

На тај начин је, казао је Дачић, одбачен захтјев приштинске стране да Срби користе косовске таблице, које не могу да добију без узимања косовског држављанства.

Састанак Дачића, Тачија и Ештон у уторак у Брсиелу надовезао се на разговоре вођене 19. октобра и 7. новембра.

Нешто после поноћи, у ноћи између уторка и сриједе, када је састанак завршен, Дачић је рекао да ће радне групе Београда и Приштине 10. јануара наставити да разговарају о питању царина, докумената и
регистарских таблица.

Према његовим ријечима, Србија ће суспендовати договор "ако би се десило да вечерас договорен режим на административним прелаза буде нарушен".

Гарант за спровођење договора, рекао је Дачић, јесте присуство високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *