Помен на Шушњару

Полагањем вијенаца и парастосом данас је на Шушњару у општини Сански Мост обиљежена 71 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених у љето 1941. године. Обиљежавање је почело у 9.30 часова литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту. Након тога је одржан парастос на гробљу Шушњар гдје су положени […]

четвртак, август 2, 2012 / 11:56

Полагањем вијенаца и парастосом данас је на Шушњару у општини Сански Мост обиљежена 71 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених у љето 1941. године.

Обиљежавање је почело у 9.30 часова литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту.

Након тога је одржан парастос на гробљу Шушњар гдје су положени вијенци а први пут од посљедњег рата одржан и поетски помен на Шушњару.

У "Извјештају о стању у бившој Врбаској бановини од априла 1941. до марта 1942. године", који је сачинио Гестапо, наводи се да је само на Илиндан 1941. године у Санском Мосту извршен покољ 2.862 мјештана српске националности (факсимил овог извјештаја може се видјети у књизи Срез Сански Мост у народноослободилачком рату, објављеној седамдесетих година прошлог вијека).

У Извјештају су уписана и имена дјевојака које су усташе тих дана силовале у Сухачи, Кљевцима и другим селима и засеоцима насељеним искључиво српским становништвом.
Наведено је и то да су на Шушњару, само километар далеко од центра града, ископане двије раке. Свака је била дуга по сто метара, широка четири и дубока два и по метра." "На том мјесту усташе су, на звјерски начин, убиле око четири хиљаде Срба. "Код злогласног магацина", како се наводи у Извјештају, "уморено је око три хиљаде, док је на осталим губилиштима тадашњег среза Сански Мост убијено још око три хиљаде невиних."..

Општина Оштра Лука обиљежила данас и свој дан и крсну славу – Светог пророка Илију.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *