Положени вијенци на Кочићев гроб у Алеји великана

Делегација Завичајног друштва „Змијање“, званичници из Републике Српске, те српски пјесници положили су данас цвијеће и прислужили свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу Београду и испред споменика великом писцу у Чубурском парку. Министар саобраћаја Републике Српске Недељко Чубриловић, који је и предсједник Завичајног друштва „Змијање“ и потпредсједник Организационог одбора 47. […]

четвртак, август 23, 2012 / 18:18

Делегација Завичајног друштва „Змијање“, званичници из Републике Српске, те српски пјесници положили су данас цвијеће и прислужили свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу Београду и испред споменика великом писцу у Чубурском парку.

Министар саобраћаја Републике Српске Недељко Чубриловић, који је и предсједник Завичајног друштва „Змијање“ и потпредсједник Организационог одбора 47. Кочићевог збора, истакао је у бесједи испред споменика писцу да "поносна и пркосна Кочићева ријеч и даље живи и његује родољубље".

Чубриловић је подсјетио на то да се Кочић као народни трибун залагао за већа права сељака, и слободу српског народа који је чамио под аустријском окупацијом, као и за очување српског језика, културе и националног идентитета.

„Иако прогоњен од аустријске власти, затваран и понижаван, Кочић је јавно проповиједао право на слободу, самопредјељење и уједињење свеколиког српства. И ми, Кочићеви поштоваоци, данас се боримо за исте принципе, а ово наше заједничко окупљање овдје у Београду, испред споменика једног од наших горостаса, једног од најблиставијих Крајишника, показује да смо уједињени и да проносимо и васкрсавамо Кочићеву ријеч“, поручио је Чубриловић.

Осим Чубриловића, у делегацији из Републике Српске су били директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић,предсједник Извршног одбора Завичајног друштва „Змијање“ Драгутин Илић, представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Данијела Павловић, те пјесници Боро Капетановић, Кристина Мрђа и Берислав Благојевић.

У оквиру манифестације „Змијање у Београду, Српска у Србији“, вечерас ће у Удружењу књижевника Србије у Београду бити одржано пјесничко вече у којем ће, осим пјесника из Бањалуке, учествовати и књижевници из Београда Милош Јанковић, Бранислав Вељковић и Мићо Цвијетић, те руски пјесник Андреј Базилевски.

Вечери ће присуствовати и потомци Петра Кочића – Весна Милишић са кћерком Наташом и сином Стефаном, као и бесједник овогодишњег "Кочићевог збора" у Бањалуци академик Матија Бећковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *