Половина извјештаја ЦИА посвећена Спутњику и РТ

Америчке обавјештајне службе су агенцији Спутњик и телевизијском каналу РТ посветиле готово половину извјештаја о „руској умијешаности“ у изборе, који је објављен у петак.

уторак, јануар 10, 2017 / 18:03

Америчке обавјештајне службе су агенцији Спутњик и телевизијском каналу РТ посветиле готово половину извјештаја о „руској умијешаности“ у изборе, који је објављен у петак.

Прилог под називом „Телевизија Кремља покушава да утиче на политику и да распири незадовољство у САД“ заузима шест од 14 страница извјештаја који су припремиле ЦИА, ФБИ и Национална безбједносна агенција.

Прилог представља испитивања отворених извора при канцеларији директора националне обавјештајне службе из 2012. године, у који су унијете козметичке измјене у вези са изборима 2016. године.

„Руска пропагандна машина — састављена од апарата локалних медија оријентисаних на глобалну публику, медија какви су РТ и Спутњик, и мреже квазивладиних тролова — допринијела је кампањи утицања (на изборе)“, наведено је у извјештају.

У прилогу се спомињу, прије свега, РТ и Спутњик. У извјештају се наводи да „РТ остварује стратешке комуникације за потребе руских власти“.

„РТ и Спутњик су још један медиј који финансира власт и који производи онлајн-интернет садржај наклоњен политици Кремља на разним језицима за међународни аудиторијум — стално су представљали новоизабраног предсједника Доналда Трампа као мету нечасног извјештавања у традиционалним америчким медијима, који су, према њиховим саопштењима, били на услузи корумпираном политичком естаблишменту“, тврди се у извјештају.

Америчка обавјештајна служба пише да је регистровање РТ као некомерцијалне организације „начин да се формално огради од руских власти“ и да то олакшава комуникацију са публиком.

Обавjештајна служба притом наводи саопштења РТ да је такво правно организовање неопходно за рад у иностранству, прије свега у складу са нормама америчког закона о „Регистрацији страних агената“.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *