Пољска због фудбала вратила граничне контроле

Пољска је од поноћи вратила контроле на своје границе са сусjедима из шенгенског простора што ће потрајати до 1. јула због Европског првенства у фудбалу чији је домаћин заједно са Украјином. Овогодишње Европско првенство у фудбалу траје од 8. јуна до 1. јула. Контроле које обављају полиција и Гранична стража само су насумичне, у одређеним […]

понедељак, јун 4, 2012 / 11:36

Пољска је од поноћи вратила контроле на своје границе са сусjедима из шенгенског простора што ће потрајати до 1. јула због Европског првенства у фудбалу чији је домаћин заједно са Украјином.

Овогодишње Европско првенство у фудбалу траје од 8. јуна до 1. јула.

Контроле које обављају полиција и Гранична стража само су насумичне, у одређеним данима и сатима и на одабраним пунктовима, унутар пољске територије на путевима у пограничју, саопштило је пољско министарство унутрашњих послова.

Пољска Гранична стража за контроле има и 60 такозваних шенгенбусева, специјалних возила опремљених тако да могу да се провjере брзо, на лицу мjеста подаци из шенгенских дата база, такође да ли су путне исправе фалсификоване или у реду а имају и могућност детекције дрога код контролисаних путника и возила.

Иако Пољска у врijеме фудбалског првенства не враћа потпуне контроле граница са сусjедима из Европске уније онакве какве има на спољној граници Уније, прелазак унутрашњих граница ЕУ са Пољском биће могућ само на одређеним прелазима, а не више било гдjе преко зелене границе.

Гранична стража контролисаће и одабране летове на аеродромима као и одабране путничке бродове у лукама.

Укупно су одређена 254 контролна пункта, саопштило је министарство.

Пољске власти саопштиле су још раније да су спремне и за евентуалне изгреде хулигана, а на Еуро 2012 да помогну пољским колегама долазе и официри за везу и полицајци 16 репрезентација које играју утакмице.

„Добили смо обећање да ће нам официри за везу предати податке о особама којима је у домовини забрањен улазак на стадионе”, казао је недавно портпарол Главне команде пољске полиције Маријуш Соколовски.

Русија и Бjелорусија прослиједиле су већ пољској полицији списак око 300 хулигана који су због изгреда кажњавани, а још девет земаља доставиће такве листе о хулиганима полицији до петка када почиње Еуро 2012.

Стручњаци за безбједност допуштају да Еуро 2012 јесте спортска манифестација са повишеним ризиком од терористичког напада али умирују да обавјештајци за сада немају никаквих сигнала да ће фудбалски празник у Пољској и Украјини бити евентуална мета терориста.

„Вјероватније је да би евентуални нападач на Еуро 2012 била психички поремећена особа него радикални муслимански фундаменталиста”, рекао је експерт у Националном бироу за безбједност Кшиштоф Лидл.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *