Пољопривредницима треба плави дизел и отпис дугова

Пољопривредници из Бијељине очекују од Владе Републике Српске да отпише дугове произвођача за регресирано гориво и ђубриво због катастрофалне суше која је готово уништила усјеве и довела у питање опстанак сточног фонда. Предсједник Удружења пољопривредника Бијељине Љубо Малетић рекао је данас новинарима да готово 10.000 сељака са овог подручја не памте тежу годину и да […]

уторак, септембар 4, 2012 / 14:32

Пољопривредници из Бијељине очекују од Владе Републике Српске да отпише дугове произвођача за регресирано гориво и ђубриво због катастрофалне суше која је готово уништила усјеве и довела у питање опстанак сточног фонда.

Предсједник Удружења пољопривредника Бијељине Љубо Малетић рекао је данас новинарима да готово 10.000 сељака са овог подручја не памте тежу годину и да због опстанка и будућности пољопривредне производње сељаку сада треба помоћи локална и власт Српске, као и они који одлучују у заједничким органима БиХ.

"Очекујемо да Аграрни фонд општине, који је ове године износио 1,5 милиона марака, у наредном буџету буде најмање пет милиона КМ или 10 одсто локалног буџета како је и предвиђено одлуком Скупштине општине Бијељина", рекао је Малетић.

Он каже да нема тачне податке о дугу пољопривредника за регресирано гориво и ђубриво, али да он за Бијељину износи око 10 милиона КМ.

Пољопривредник из Балатуна Живан Бојичић настоји да учува велико и узорно имање и у томе би му, каже, значајно помогао отпис дуга од 8.000 КМ чија је исплата сада одгођена до 31. марта, одлуком Владе.

"Плави дизел, или јефтиније гориво за пољопривреднике, умањило би наше трошкове за 30 одсто и очекујем да ће Савјет министара напокон донијети ову одлуку и изједначити нас у том дијелу са пољоприврдицима у региону", рекао је Бојичић новинарима.

Он каже да је на дијелу имања огледно заливао кукуруз што је дало добре резултате, али истиче да је потрошња горива код заливања већа него код орања њива.0 КОМЕНТАРА

  1. Пољопривреди нема помоћи без заштите домаћег тржишта бар у прелазној фази ка либеризацији која је по мени дошла у прерано и у туђем интересу.

  2. Све либерализације су у туђем интересу,тј. интересу јачих.Од ГАТТ-а,СТО до ССП-а.И нама су прерано,али због нас самих.

    Ово сељани нека извлаче како знају и то не парцијално,већ на нивоу читаве РС!

  3. На Фронталу нема вијести о ребалансу???

    По граду људи умиру од смијеха данашњој дискусији г. Мазалице. Да ли је неко слушао да преприча укратко о чему се ради? Хумор типа црни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *