Пољопривредници Семберије: Чланови УИО из Федерације су брука и срамота

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић сматра срамним и недопустивим понашање чланова Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ из Федерације БиХ који су гласали против увођења „плавог дизела“. "Јасно је да постоји жеља да се политизује све у овој земљи, па и у пољопривреди, али овакво понашање представника из ФБиХ у Управном одбору УИО […]

среда, септембар 26, 2012 / 13:32

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић сматра срамним и недопустивим понашање чланова Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ из Федерације БиХ који су гласали против увођења „плавог дизела“.

"Јасно је да постоји жеља да се политизује све у овој земљи, па и у пољопривреди, али овакво понашање представника из ФБиХ у Управном одбору УИО БиХ више је него срамно и вријеђа достојанство пољопривредника", рекао је Малетић Срни.

Он је упозорио да без "плавог дизела" пољопривредни произвођачи не могу започети јесењу сјетву.

"Поплаве, суша, град и све што нас је сустигло у претходним годинама довело је сељаке на ивицу егзистенције. За пољопривреднике из цијеле БиХ није битно ко се како зове, нама је од великог значаја да добијемо `плави дизел` како бисмо могли припремити њиве за сјетву", рекао је Малетић.

Он наводи да пољопривредници немају никакву шансу да уђу у њиве и сију пшеницу која је сада 142 КМ по метру /100 килограма/ и са цијеном нафте од двије и по КМ.

"Ово се нигдје у свијету не дешава, али је код нас све могуће због политикантства и мешетара, који гледају да `ушићаре` на пољопривредницима", каже Малетић.

Он додаје да овакви поступци пољопривреднике држе у увјерењу да је некоме стало да уништи пољопривредну производњу, а не да је подстиче.

Малетић упозорава да су пољопривредници, ако се овакав однос ФБиХ и њених представника у Управном одбору УИО БиХ настави, спремни организовано кренути у Сарајево и затражити смјену одговорних за ова питања.

Управни одбор УИО БиХ није јуче усвојио приједлог Савјета министара БиХ за увођење "плавог дизела" за пољопривреднике због противљења представника Федерације БиХ.

Предсједавајући Управног одбора УИО Никола Шпирић изјавио је да се представници ФБиХ у УО нису сложили са приједлогом Савјета министара БиХ за измјену Закона о акцизама, већ су тражили да се прихвати њихов приједлог који није разматран.

Он је напоменуо да није било ни подршке ФБиХ за приједлог у вези са министарствима саобраћаја и унутрашњих послова да се пољопривредна возила региструју сваке пете године, умјесто једном годишње.

Шпирић је оцијенио жалосним што се та питања политизују умјесто да се изађе у сусрет и помогне пољопривредницима да спремније уђу у јесењу сјетву.0 КОМЕНТАРА

  1. Не знам шта је шпирке слагао овим ратарима и на ком фону прича његову жваку овај Малетић, кад је приједлог био коректан да остварену разлику пољопривредницима РС субвенционише влада РС, а пољопривредницима из ФБиХ њихова влада!?
    Што је по мени поштено, јер реално веће су потребе пољопривредника из Семберије односно РС, зашто је ту шпирке тражио паритет? Нек се испрси онај перо митић и џомбасти па плате кинту за разлику у цијени нафте!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *