Пољопривредници блокирали граничне прелазе у Градишци и Рачи

Чланови Удружења пољопривредника Републике Српске блокирали су данас гранични прелаз у Градишци, јер су незадовољни дјелимичним провођењем уговора о слободној трговини, недобијању извозних бројева и плавог дизела. Предсједник Удружења Владимир Усорац рекао је да пољопривредници у посљедње четири године без успјеха упозоравају власти БиХ да раде против земље. Према његовим ријечима, само због непотпуног провођења […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 12:52

Чланови Удружења пољопривредника Републике Српске блокирали су данас гранични прелаз у Градишци, јер су незадовољни дјелимичним провођењем уговора о слободној трговини, недобијању извозних бројева и плавог дизела.

Предсједник Удружења Владимир Усорац рекао је да пољопривредници у посљедње четири године без успјеха упозоравају власти БиХ да раде против земље.

Према његовим ријечима, само због непотпуног провођења уговора о слободној трговини БиХ годишње губи милијарду КМ.

"Ако не добијемо извозне бројеве, од наредне године, када Хрватска буде у ЕУ, имаћемо 50 милиона литара млијека вишка. Пољопривреда је најзаступљенија грана привређивања у БиХ и, ако ми престанемо да радимо, БиХ ће убрзо да банкротира. Управо се боримо против тога", рекао је Усорац данас током протестима на граничном прелазу у Градишци, организованим од 10.00 до 11.00 часова.

Пољопривредници из Републике Српске данашњим протестима у потпуности подржавају колеге из Федерације БиХ, а одговоре на упозорења очекују од Савјета министара БиХ, Парламентарне скупштине БиХ и свих агенција које имају везе са пољопривредом и извозом.

Четрдесетак трактора, чији су власници пољопривредни произвођачи–сточари семберске регије, блокирали су јутрос гранични прелаз Рача, односно улаз у БиХ из Србије, јавио је дописник Срне са лица мјеста.

"Пољопривредници су у 10.40 часова почели блокаду на Рачи као знак упозорења властима у Срајеву да проблеми пољопривредних произвођача нису ријешени", рекао је Срни представник пољопривредних произвођача из Семберије Остоја Николић.

Николић, који је и предсједник Удружења "Сточар", каже да пољопривредници већ мјесецима упозоравају власти у Сарајву да су њихови преоблеми занемарени и да живе на ивици егзистенције.

Према његовим ријечима, проблеми пољопривредника се прије свега односе на непровођење уговора о слободној трговини, добијању извозних бројева, као и на "плави дизел".

"Даје се предност увозном производу и тиме покушава уништити домаћи. У безизлазној смо ситуацији и ништа, иако је обећавано, није урађено на стварању услова извоза животињског, али ни биљног поријекла", каже он.

Сточари се жале и на ветеринарске таксе, јер при извозу плаћају око 520 КМ за преглед, а при увозу та такса је 47 КМ по камиону.

"Ово је штрајк упозорења и трајаће до 11.00 часова, а уколико нико од надлежних институција хитно не реагује спремни смо и на масовнија окупљања и у Бањалуци и у Сарајеву“, упозорио је Николић.

У овај једночасовни штрајк упозорења убраја се вријеме које је тракторима требало да стигну од Бијељине до Раче, на којој су планирали задржавање од 15 минута. Полиција обезбјеђује овај скуп.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *