Пољопривредни факултет: Професори дигли глас против брачног пара Мићић-Ђурић

Шест професора Пољопривредног факултета у Бањалуци затражило је помоћ од највиших институција Републике Српске због, како кажу, вишегодишњег мобинга којем су изложени од стране њихових колега са Пољопривредног факултета, брачног пара Никола Мићић – Гордана Ђурић! У отвореном писму које су универзитетски професори Илија Комљеновић, Михајло Марковић, Миланка Дринић, Ђорђе Гатарић, Миле Дардић и Драган […]

уторак, март 26, 2013 / 10:49

Шест професора Пољопривредног факултета у Бањалуци затражило је помоћ од највиших институција Републике Српске због, како кажу, вишегодишњег мобинга којем су изложени од стране њихових колега са Пољопривредног факултета, брачног пара Никола Мићић – Гордана Ђурић!

У отвореном писму које су универзитетски професори Илија Комљеновић, Михајло Марковић, Миланка Дринић, Ђорђе Гатарић, Миле Дардић и Драган Микавица јуче послали на двадесетак адреса, између осталог предсједнику РС, предсједнику Народне скупштине, премијеру, свим посланичким клубовима у НС РС, али и управљачким органима бањалучког Универзитета, наводе се бројни примјери незаконитог понашања поменутог брачног пара, који је, према тврдњама огорчених професора, међуљудске односе на Пољопривредном факултету довео у стање “примјерено феудалном добу, или, у најмању руку, оном из времена најцрњег реалсоцијализма”!

– Будући да су укључени у све управљачке структуре на Пољопривредном факултету и бањалучком Универзитету, професорски дубл Мићић – Ђурић одлучује о свему. Уз њих је група ближих сарадника, пријатеља и рођака. Остали наставници и сарадници, забринути за свој опстанак на факултету, из страха прихватају све оно што они приједложе – наводи се у писму.

Подсјећајући на бројне примјере незаконитог понашања “свемоћних” супружника, о којима је, између осталог, писао и Пресс РС, као што су манипулације са међународним СЕЕДНет пројектом, који је тадашњи декан Пољопривредног факултета Никола Мићић, заједно са супругом, пребацио у надлежност НВО Научно-воћарско друштво, чији су они оснивачи, затим да су супружници, светећи се што је професорка Миланка Дринић, као нови декан, поднијела кривичну пријаву против њих због манипулација са СЕЕДНет пројектом, неосновано иницирали њену смјену са мјеста декана, што је потврђено и правоснажном пресудом бањалучког Окружног суда, шест професора Пољопривредног факултета поручује да “више немају право на заташкавање аномалија и малверзација” у режији Мићића и Ђурићеве.

– У вријеме када је Никола Мићић обављао функцију декана, у стални радни однос је примљен професор који живи и ради у Шведској, али је на факултету редовно годинама примао плату. Није тајна да су на факултету дуго година ангажовани професори из Словеније и Србије који уопште нису одржавали наставу ни испите, чак их ни студенти никада нису видјели, али то није утицало да не буду редовно исплаћивани за свој “ангажман”. С обзиром на то да је био члан свих органа управљања на Универзитету и Пољопривредном факултету (осим Сената Универзитета), Никола Мићић је вршио константан притисак на бившег представника факултета у Сенату, професора Ђорђа Гатарића да поднесе оставку на ову функцију, с образложењем да је “неморалан” јер је у складу са правилима струке оцијенио позитивним извешатај о избору Милета Дардића у звање редовног професора.

Такође, Никола Мићић је познат академској заједници по оспоравању магистарских радова и докторских теза, не само на Пољопривредном, већ и Технолошком и Шумарском факултету. С друге стране, Никола Мићић изабран је у звање доцента на предмету Биометрика на основу одбрањене дисертације “Органогенеза шљиве”! Чудо или апсурд утолико су већи кад се зна да овај професор никад није написао нити одбранио докторску дисертацију из Биометрике или Мултиваријационе статистике – поручују у писму потписани професори Пољопривредног факултета.

Коментар о писму које је група професора Пољопривредног факултета послала институцијама и јавности РС покушали смо добити од ректора бањалучког Универзитета Станка Станића, који се није јављао на наше бројне телефонске позиве. Декан Пољопривредног факултета Александар Остојић такође је био недоступан за коментар, а из његове канцеларије саопштили су нам да је службено отпутовао у Требиње и да се неће вратити до краја седмице.

Прозвани супружници Никола Мићић и Гордана Ђурић такође нису одговарали на бројне телефонске позиве нашег листа.0 КОМЕНТАРА

  1. У свијетлу ове вијести треба поразговарати и са новим министром. Вјероватно су шуровали 😛
    Не би га било лоше питати колико је предавања одржао он а колико асистент и ко је држао испите, на који начин. Зашто као гостујући професор има канцеларију и већину времена проводи у истој, па опет гостујући…барем је тако било, немам новије информације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *