Политик рекреативо: Калинић скокнуо до Бијељине и подржао Миловановића

Догађај и није имао неки посебан значај, али је присуство Драгана Калинића учинило да привуче доста медија. Стари политички вук са пријављеним боравиштем у Бањој Луци, а трајно насељен у Београду, активирао се рекреативно пред локалне изборе, и подржао Мирослава Миловановића, кандидата СНСД за начелника Бијељине. Са резултатом од 726 освојених гласова у Бијељини на […]

четвртак, август 2, 2012 / 20:17

Догађај и није имао неки посебан значај, али је присуство Драгана Калинића учинило да привуче доста медија.

Стари политички вук са пријављеним боравиштем у Бањој Луци, а трајно насељен у Београду, активирао се рекреативно пред локалне изборе, и подржао Мирослава Миловановића, кандидата СНСД за начелника Бијељине.

Са резултатом од 726 освојених гласова у Бијељини на изборима 2010. подршка СЗДС је смијешан разлог за конференцију, али је јасно да је Миловановић добио фин простор у медијима ни из чега, захваљујући харизми господина Калинића. У протекле двије године, Калинићев Савез се оглашавао још мање него пред инстант оснивање за потребе општих избора.

Ипак, појава предсједника је привукла пажњу медија, а Калинић се питао је ли стигао БНТВ. Кад је чуо да их нема, мирно је констатовао:

-Добро, то је слободан избор. Али ето, ништа није вјечно, нико не зна шта се сутра може десити, ствари се могу промијенити тако лако.

Како се већ у најави знало за подршку Миловановићу, мало је шта било ново а занимљиво (СЗДС ће наступити у 15 општина, а у 4 ће имати мањинске листе). Калинић је додао да ће углавном подржавати СНСД јер су Српској потребне промјене. Много тешких ријечи је просуто на бивше страначке колеге из СДС. 

-Бијељина треба да буде бољи град за све њене грађане и треба је отети из руку сада у доброј мјери корумпиране општинске администрације, мешетара, тајкуна, нечасних људи – рекао је Калинић.

Калинић је подршку Миловановићу образложио тиме што је у питању, како је рекао, млад, моралан и способан човјек, Семберац који грађане не дијели на домаће и придошлице, и за кога вјерује да ће побољшати живот грађана Бијељине и омогућити напредак града.

-Надасве, он је моралан и честит човјек, што је данас више изузетак него правило. СДС и његови сателити нема таквог кандидата у Бијељини – додао је Калинић.

Након краћег митинговања Калинићевог првог човјека у Бијељини, ријеч је некако дошла и до Миловановића.

Он је био прилично концизан и захвалио се на подршци СЗДС, указавши да је она сасвим природна, јер су ставови двије странке о раду општинске администрације у овом граду потпуно идентични.

На питање о подршци других странака, актуелни министар пољопривреде је рекао да га је подржала СП, али да је он и тада и сада напомињао како је најбитнија подршка грађана Семберије.

-Мислим да она неће изостати. Грађани су свјесни да досадашњи начин функционисања општинске администрације, захваљујући којима је за последњих пет година изгубљено око 10.000 радних мјеста, не води ничему и да им је потребна алтернатива, а та алтернатива смо ми – био је ефектан Миловановић.0 КОМЕНТАРА

 1. Рука руку мије!
  Све је то исти, Титов кадар.
  Комуњара подржава комуњаре.
  Не кажем да је СДС добра партија нити да је Мићо Мићић добар градоначелник за Бијељину.
  Али не дај Боже да у Бијељини СНСД дође на власт!!!
  А зашто им је стало?
  Па уништили су Бањалуку! Камен на камену није остао…
  Пошто смо осиромашени и ојађени сад нас се гаде, па траже нову мету, ново робље!

  Ево мало детаља о томе како је изгледала владавина СНСД-а у Бањалуци у протеклих 12 година:
  У самом граду Бањалуци спроводи се не запамћена и цивилизованом свијету досад не позната злоупотреба власти у таквим размјерама да је град остао без свог потенцијала за развој, који је или уништен или обезвријеђен.
  У протеклих 12 година је изграђено на хиљаде стамбених објеката и неко ко не живи у овом граду стекао би искривљен дојам да се град развија, да расте.
  Међутим све до једне зграде су прилагођаване малој групи олигарха која није имала средстава да гради по прописима (како грађевинским тако и естетским) а и урбанистички планови су се мјењали дневно, како је коме требало.
  Данас имамо уништен и сам грађевински сектор, а резултат: међу породичним кућама углављене стамбене зграде, које су прикачене на инфраструктуру намјењену опет кућама ниске спратности и малог броја станара. Стамбене зграде прате линије парцела (што је злочин у савременом урбанизму) нема зелених површина, тако су негдје густо грађене да станари гледају једни другима у собе.
  Чак на истој згради сваки улаз има свој стил (потпуно различит) јер они (СНСД) који су злоупотријебили власт су намјештали послове својим кумовима и пријатељима, блиским рођацима а ови како нису имали средстава зидали су по један улаз, спрат или чак стан, два.
  Нема градских цјелина као некад, сад је све измјешано, кућа па зграда, па хала.
  У центру града се по правилу зидају најружније зграде јер је центар ЊИХОВИМ пријатељима, кумовима али и блиској родбини најмилији (најскупљи квадрат!).
  Сами себи додјељују награде.
  Парк Петар Кочић (градско ругло гдје су ОНИ себи направили кафану од јавних средстава) има коцкасте клупе!!! као да смо ми, грађани Бањалуке роботи па имамо (да опростите) коцкасте стражњице! Фонтана више личи на корито за напајање стоке, вјероватно онај ко ју је пројектовао и није имао други узор „простора за држање воде“ осим тамо неког – корита!
  А чим су га завршили, и чим су грађани почели да критикују како то ни на шта не личи они себи одмах додијелише награде за „најљепше архитектонско рјешење у уређењу јавне површине, у региону“ тако до словце гласи награда…
  Они дају дијеловима града звучна имена са циљем да се та ругла од зграда боље распродају „Алеја Центар“ и сл. А ми, грађани за те њихове не угледне грађевине имамо опет своја имена „Улица страве и ужаса“ (иза старе зграде Владе) или „Сиротињска четврт“ (насеље наспрам дворане Борик, или већ поменута „Алеја Центар“).
  У граду свака раскрсница је као најстрашнија линија фронта а већина улица као орање (како се која зграда подигне или стара зграда надогради за по спрат или два тако прекопају улице да би се прикључили на инфраструктуру).
  Последица злоупотребе и лошег планирања односно не планирања је та да имамо на хиљаде пословних простора односно преко 10 хиљада квадрата који нису употребљиви а све то се налази у новој градњи. Није једини проблем што ти простори ни на шта не личе, већ што су у њима заробљене паре грађана који уложена средства више не могу да извуку, то се зове мртав капитал а таквог је у Бањалуци највише, претпоставља се преко 250 мил. ЕУР.
  Све што је могло да се узурпира за протеклих 12 година, ОНИ (СНСД) су узурпирали, злоупотријебили. Данас немате простор у граду за који можете рећи да је лијепо урбанизован а камо ли да нуди потенцијал који ће убрзати развој града.
  Примјера ради исти ОНИ су у центру града изградили водени парк „Аквану“. То је огроман проблем у граду али лаик то не види, зато што лаик гледа оно испред чега стоји и не размишља да ли је то могло боље или не. А у чему је проблем!? Водени парк се простире на 3.8 хе (38000 м2) а налази се у центру града! То је простор за рекреацију!!! који је у употреби мање од 3 мјесеца на годину (зависно од временских услова) а налази се на најскупљем грађевинском земљишту!!!!! Са друге стране у исто вријеме је грађен и спортски затворени базен „Инцел“. Он је потпуно дислоциран од центра града.
  А да је неко разуман умјесто СНСД-а на власти направио би затворени базен у центру (Аквана се налази непосредно поред спортског центра Борик и логично би било да је ту затворени базен) а саму „Аквану“ односно водени парк би дислоцирао ван центра града, примјера ради управо тамо гдје се налази поменути затворени базен. Мало компликовано (разумјеће Бањалучани о чему пишем). А на преосталом земљишту (које би се ослободило) које је како сам поменуо најскупље грађевиснко земљиште у граду могао се направити неки пословни или стамбени центар на ком би се зарадило на десетине мил. ЕУР у буџет града, док би сам град добио атрактивно здање. А и грађани би ишли на рекреацију у миран дио града а не поред најпрометније градске саобраћајнице!
  Затим када анализирамо дијелове града, нпр. Лауш, Петрићевац, Обилићево или Лазарево, па и Врбању видите то су просторно највеће градске цјелине које су у протеклих 12 година потпуно изоловане од града, које су без адекватне инфраструктуре, без садржаја (за ЊИХ је само ЦЕНТАР – ГРАД!).
  Петрићевац је одсјечен од града иако је тамо насељено највише становника од рата па на овамо! А зашто?! Зато што су завршили саобраћајницу по пројекту старом 40 година када је Бањалука имала 60000 становника а на петрићевцу су биле њиве (данас су процјене да нас има 300000! док у самом Петрићевцу данас живи живи више од половине становника некадашње Бањалуке)!
  Све што ураде је штуро, не прилагођено и уништава потенцијал за развој, БАШ СВЕ!

  Бањалука је данас ружан град, на жалост свих нас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *