Политички вјерници: Десет лидерових заповјести

А сада СПЕКТАКЛ ! Стиже нам живописна предизборна кампања у којој ће се лидери возикати уздуж и попријеко опустошене земље, уз широк осмјех махати смореном и изнуреном народу, обилазити брижљиво припремљене и посебно одабране, сликати се са бебама, дјецом, мајкама, очевима, комшијама, са свима живима, и са живином и стоком по разним домаћинствима Аутор: Војислав […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 05:30

А сада СПЕКТАКЛ ! Стиже нам живописна предизборна кампања у којој ће се лидери возикати уздуж и попријеко опустошене земље, уз широк осмјех махати смореном и изнуреном народу, обилазити брижљиво припремљене и посебно одабране, сликати се са бебама, дјецом, мајкама, очевима, комшијама, са свима живима, и са живином и стоком по разним домаћинствима

Аутор: Војислав Ерцег

Сервираће нам неподношљиво лака обећања, флертоваче са нама, потрошиће силан новац на стилисте, маркетиншке агенције и јавне наступе само да бираче убиједе да неће бацити глас ако заокруже њихову листу. Долази период „нових поза старих ликова“ са мега- постера, који нас подсјећају на ремек дјела српске умјетности и вријеме „млатимудијалног“ испуцавања политичких фраза и глумачких досјетки са ТВ-а. Лидери ће нам, свако на свој јединствен начин, пожељети „све најбоље“, али када они то кажу мисле на све оно што је најбоље само за сопствену власт. Све подсјећа на народну пјесму: „МИЛИ БОЖЕ, ЧУДА ВЕЛИКОГА, КАД ПОТЈЕРА ЋОРАВ ЋОПАВОГА – ЋОРАВ ГЛЕДА КОЛ’КО ИМА САТИ, ЋОПАВ БЕГА ДА ГА НЕ У ‘ВАТИ“. Није смијешно, јер је круг ћопавих глупости и ћоравих будалештина све опаснији, све бржи, све одвратнији и све бесмисленији.

Руку на срце, сви су они Изногуди, сем великог Калифа, Лидера свих лидерчића, Предсједника свих предсједника, Чувара Српске, Барона Минхаузена, Ронхила, Лакташенка, Трактористе, Пинокија… Једино ће њега прогањати, као папараци Северину, од „Српске, куће до куће“, како критички настројена јавност, тако и његови поклоници. Овај робусни човјек, са изгледом избацивача из ноћних клубова, неслућених способности и живописних политичких наступа, неће пропустити прилику да се, под шаторима, дохвати своје инспиративне играчке – микрофона и, као прво грло политиканског пјевања по глави становника, запјева оду сопственом примитивизму, бескрупулозности и алавој амбицији о сталном опстанку на власти. Раскусурава, поткусурава и докусурава ово јадно и растрзано друштво које је као „Папенов лонац“, у којем се нешто кува код Предсједника, крчка се код Лидера, а ври у народу. У последње вријеме не успијева да сакрије евидентни биполарни поремећај, мора да буде мирођија у свакој чорби, залутали зачин у погрешном јелу, нешто као „КОКОС У САРМИ ОД КИСЕЛОГ КУПУСА“. Дјелује одсутно, говори немушто и себи у браду о томе како сад, као, треба да се објединимо око централних стратешких циљева. Глас му губи на снази, види се да је у слабом контакту с ријечима које декламује с муком, као слабо научену рецитацију.

Лидера, као и његове подлидерске Снсд -овце, карактеришу принципи јефтиног романа или сапунице, пуно је лажи, подметања, дволичности и намјештаљки. Нико се не замара моралом, међусобно се боре за сопствене интересе, све се завршава као у сексу – на дођем ти. На обећању када ћу те, како ћу те и колико ћу те. Обећање лудом радовање!. Нажалост, осим овог СНСД-овог труста мозгова, љепоте и елоквенције, има још калкулантско – профитерских имитатора којима су лукавост и безочно лагање, такорећи, у опису радног мјеста. Политички театар апсурда има своје луткарске секције којима, бестидно, управљају Лидерови резервни играчи РАНКА СИНДИКАЛКА и ПАНТЕЛИЈА МОРАЛНИ. Синдикална шопингхоличарка поданички карактер, комбинован са лукративним нервом, исказује бесмисленим идејама, шупљим приједлозима и будаластим фразама, а борачки подрепаш је борце са првих борбених линија стјерао у мишје рупе. Сулудо изгледају такве хорор личности који од Лидера добијају разне бенефиције и положаје, пушта их да „крадуцкају“, како им не би пало на памет да се „не дај боже“ буне, а радници и борци чепркају по политичкој депонији, тотално излуђени и „презрени на свијету“. Да ли ће икад устати?

Око Лидера су се, као печурке послије кише, намножили слични увлакачи, улизице, удворице, ласкавци, чанколисци, који му љубе стопе, исказују дивљење, величају његов лик и дјело. Што се дубље клањају, стражњица им виши положај заузима. Највише се исплати бити полтрон. Познато је да се пси не цијене због расе и изгледа, него због карактера. То важи и за људе. Узгред, код паса има мање џукела. Али, то не би вриједило да преко пута себе немају таштог властодршца којему никад није доста хвалоспјева и дебилних књига о његовој храбрости и памети. Никоме од тих дупелизаца не пада на памет да каже истину и Лидера једноставно окарактерише као „политичког манекена без јасних ставова и принципа, без идеала и програма“ или као самозваног „ватреног браниоца српства“, који, никако, да нам објасни гдје тачно престаје патриотизам, а гдје почиње користорубље. Лидеру је изузетно стало да, због имиџа који га прати, остане неприкосновен и задржи апсолутну власт, плашећи се да не доживи судбину бившег хрватског премијера, за кога се, док је био на власти, само стидљиво говоркало да можда има везе са разноразним малверзацијама, а чим је слетио, постао је главна мета истражних органа и сјео на оптуженичку клупу. Изборна трка и кампања траже „борбу непрестану“ и Лидер ће учинити све да, уз помоћ својих спин мајстора, стратегијом лажи и обмана, пропагандну кухињу добро засоли, побибери и подмаже предизборним пјесмицама, а ми не кренемо никамо и останемо на мјесту.
Лидерови вјерници се позивају на суви рационализам, не вјерују у претварање воде у вино, васкрсавање из гроба и стишавање бура на мору.Вјерују да ће их Шеф повести у обећану земљу или рај и гдје ће свима бити много боље. Хране се баналним, додуше, масним и висококалоричним паролама, слијепо и послушно се држе ДЕСЕТ ПОЛИТИЧКИХ ЗАПОВЈЕСТИ које им је, према предању, Лидер саопштио из егзотичних Бакинаца и спријечио њихово скретање на идеолошку странпутицу.

1.ЈА САМ ЛИДЕР ТВОЈ И НЕМОЈ ИМАТИ ДРУГОГ ЛИДЕРА ОСИМ МЕНЕ
У неким земљама, које су се отуђиле од политичких божанстава, лидери се мјењају сваки пут када земљу доведу до дна. СНСД-овци дуго и стрпљиво воле и поштују свог Лидера, без питања и расправе о одговорности, а он од својих вјерника тражи да га оставе на миру.

2. НЕ ПРАВИ СЕБИ ДРУГОГ ЛИДЕРА
Људи мјењају лидере према својим себичним, материјалним потребама, а има појава да један политички вјерник истовремено има више лидера. Најсрећнији и најстабилнији су СНСД-ови вјерници, који Лидера не мјењају, јер им је он једини гарант да се неће ништа мјењати.

3. НЕ СПОМИЊИ УЗАЛУД ИМЕ ЛИДЕРА СВОЈЕГА
Онима којима ништа није свето, склони су да све доводе у питање, па и одговорност Лидера. У светим СНСД-овим књигама је лијепо објашњено да се име Лидерово може спомињати само на дан избора.

4. ОДМАРАЈ СЕ ДО СЛИЈЕДЕЋИХ ИЗБОРА
Избори су и измишљени да би СНСД-ови сљедбеници имали дјетињаст осјећај да су важни и да су они Лидеру потребни, али нема смисла расипати енергију и емоције ван периода који су законом прописани.

5. ПОШТУЈ СПОНЗОРА ЛИДЕРОВОГ КАО МАЈКУ СВОЈУ
И сам Лидер, ма колико дјеловао моћно, зна за спонзора својега и никада не узима име његово, иако и вјерници и безбожници, заклањајући се иза наводне борбе за корупцију, желе да сазнају велику тајну.

6. НЕ УЦЈЕЊУЈ, ОСИМ ОНЕ КОЈИ ИМАЈУ, А НЕ ДАЈУ
У племенитост Лидера СНСД-овци уопште и не помишљају да посумљају, чак и када Лидер мало претјера и одлучи да себи направи залихе за будућа времена.

7. НЕ ЧИНИ ПРЕЉУБЕ
СНСД-овци су углавном вјерни својим симпатичним супругама и ограничавају се да преваре народ или државу. Они који се одлуче на прељубу то чине да обичним смртницима покажу да, ето, чак и они нису безгрешни.

8. НЕ КРАДИ, АЛИ СЕ УГРАДИ
Политички невјерници су се највише огријешили према урбанистичко – грађевинском лобију који по киши, снијегу и пакленој врућини, са шљемовима на глави, неуморно уграђују СНСД-овце у мртав капитал.

9. НЕ СВЈЕДОЧИ ЛАЖНО НА БЛИЖЊЕГА СВОГА
Тражити од СНСД-оваца да не свједоче лажно је исто као тражити од посјетилаца Гуче да пију само кашасте сокове од дуње.

10. НЕ ПОЖЕЛИ НИШТА ШТО ЈЕ ТУЂЕ, ВЕЋ СИ ДОВОЉНО УЗЕО
Ова затачка је, ипак, настала више како би се попунио број затачкаи, а Лидеру и СНСД-овцима дала шанса да једном затраже опрост.
Безочну жудњу за новцем, моћи и влашћу препознају они који мисле својом главом, а народ се забавља вјешањем Лидерових слика. Послије свега слиједи лумперајка у шаторском крилу и крканлук. Оп, цврц, грок !

Илустрација: Бранко Вукојевић, ЦалеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *